Sam, ispod šljive - Argus - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Stipanov Dućan

Sam, ispod šljive - Argus

Oceni ovaj blog
.
.
Roman “Sam, ispod šljive“, pisan u kolaboraciji sa Lazarom Janićem iz koga ste imali prilike da pročitate prvih osam poglavlja u stvari je završni deo Janićeve trilogije „Oni su ovde, sa nama“, koja govori o prokletstvu familije Lakić i odvija se u vremenskom periodu od 1895 do 2010.

Knjiga treba da se pojavi tokom leta u izdanju „Argusa“, a evo kratkog sažetka za radoznale:

Godina je 2311. Područje današnje Evrope je država zadovoljnih stanovnika ogromnih gradova. Blagostanje cveta u Republici, jednoj i jedinoj. Jedna republika - jedan narod! Ostatak planete je u kolapsu. Američka dominacija je prošlost. Rusija i veći deo Azije su u Zakavkaskoj uniji, Kina se povukla unutar svojih granica i podigla karantin prema ostatku planete. U Africi i Južnoj Americi umire se od gladi. Dobrovoljno zatvoreno u megapolise, stanovništvo Republike nema mnogo saznanja o bilo čemu što se napolju dešava. Negde na granicama se vode nekakvi ratovi, o kojima se uglavnom zna preko herojskih saga na mas medijima, ali to im je zanimljivo koliko i lanjski sneg.

Postoji puna zaposlenost i slobodan izbor zanimanja. Poslove koje niko ne želi obavljaju roboti i dolpengengeri, beslovesna klonirana čovekolika bića upravljana sistemima iz gradova.
Plate zaposlenih su više no dovoljne za luksuzan život, a oni koji više vole da se izležavaju snabdeveni su sasvim lepim apanažama. Savršen plan, savršen dan, sve je isuviše savršeno!

U tom i takvom svetu, detektiv Milivoj Jovanović dobija zadatak da istraži krađu uređaja iz
ustanove pod nazivom Međudimenzionalni odsek (MDO) ali naizgled rutinska istraga se komplikuje.

Pozivaju ga u sedište organizacije gde mu saopštavaju ne samo da je vremensko putovanje realnost, već i da je uređaj koji to omogućava ukraden i aktiviran. Zadatak mu je da nađe i likvidira kradljivca, nekadašnjeg agenta Anu Simonović koja bez daljnjeg stoji iza zločina. Trag vodi van grada i on izlazi da bi otkrio da je svet mnogo drugačiji od onoga kakvim ga je zamišljao...

U međuvremenu agent MDO Aleksa Lakić kreće na vremensko putovanje ne bi li onemogućio odbeglog agenta. Problem predstavlja to što se oni ne samo da se poznaju, već su i zaljubljeni jedno u drugo. Još je gore što je Aleksa Lakić iz loze Alekse Lakića Juniora, utemeljitelja međudimenzionalnih putovanja, a njegov izum je upravo pokretač Aninih akcija, počevši od odmetanja, preko petljanja u sumnjive kultove, pa sve do diverzija po vremenskim dimenzijama. Jer ona zna da MDO svojom tehnologijom vremenskih putovanja prilagođava istoriju dnevnim potrebama Republike. Nemajući načina da ubije Juniora u realnom svetu, Ana pokušava da mu zatre lozu vršljanjem po prošlosti.

Jurnjava po vremenskoj osi, jurnjava u realnom vremenu, Kremansko proročanstvo i neočekivana otkrića smenjuju se bez ikakve kontrole, da bi se dvojica glavnih aktera sreli tek na kraju shvativši da je svet mnogo crnji od onoga u šta su verovali.

.
.

Pošalji "Sam, ispod šljive - Argus" na Facebook Pošalji "Sam, ispod šljive - Argus" na Google Pošalji "Sam, ispod šljive - Argus" na My Yahoo! Pošalji "Sam, ispod šljive - Argus" na Live Pošalji "Sam, ispod šljive - Argus" na MySpace Pošalji "Sam, ispod šljive - Argus" na Twitter Pošalji "Sam, ispod šljive - Argus" na Digg Pošalji "Sam, ispod šljive - Argus" na del.icio.us

Oznake: sam
Kategorije
Roman

Komentari

 1. *pustinjakinja (avatar)
  Profesionalcu
 2. Stipan Severnjak (avatar)
  Oh, pocrveneću...
 3. LJILJA MMM (avatar)
  Jednom…..možda…čak i vrlo verovatno, i bude ostvaren ovakav scenario budućnosti kakav su opisali Lazar Janić I Stevan Šarčević u romanu “Sam, ispod šljive”. Kažem vrlo verovatno, jer se upravo, na ovom evropskom tlu, dešavaju neke stvari, javne i tajne, koje vrše selekciju naroda po raznim osnovama. Pripreme za budućnost su uvek dalekosežne, temeljne i jako dugo traju, tako da liče na istoriju napisanu nevidljivim rukama pojedinaca. Podela sveta je budućnost koju ne mogu izbeći ni Srbi.

  Lepo napisano štivo. Jednostavnost rečenica je odličan način da se opišu dogadjanja i akcije koje našem sadašnjem umu nisu poznate. počev od tehnike, pa preko umne i psiho aktivnosti aktera iz vremena pređašnjeg i vremena budućeg.
  Čitanje mi je otežavalo mestimično teško praćenje radnje, prvenstveno jer se ona vrlo brzo i vrlo često prebacuje iz jednog vremena u drugo. Osećala sam se kao ping-pong loptica trčeći umom i okicama par vekova nazad i napred po vremenskim nitima hahaha Likova je podosta, akcije takodje, i ovo svakako nije roman koji je dosadan. Glavni junak, nosi isto ime u svim vremenima, što je u skladu sa temom romana, kloniranje pripadnika superiornih loza (u ovom slučaju to je srpska loza), ali ne kao vladajućih pojedinaca, već kao izvršitelja nevidljivom rukom napisanih naredbi. Ipak, i to je malo otežavajuća čitalačka okolnost, ali svakako tera um na akciju…zar to i nije suština SF romana?

  “Srba će ostati koliko za pod jednu šljivu” pročitaše iz stare, vekovima švercovane knjižice iz sela Kremna, dva različita, iz lažne udobnosti pomerena Srbina, sedeći ispod GMO šljive. Samo im je falio miris i ukus požegača….ali to je bilo na nekoj drugoj vremenskoj niti. Istorija ide dalje, nevidljivim rukama pojedinaca ispisana.

  Dakle, ko želi da sazna šta će biti u glavnim crtama sa svetom, po vrlo logičnom sledu sadašnjih događanja, preporučujem da pročita roman "Sam ispod šljive"…..ko zna, možda se i nadjemo nekad na nekoj vremenskoj niti.

  Za obojicu autora po za uživanje u čitanju

  PS Stipane, čekala sam da se slegne čitanje pa da napišem...bolje se vidi izdalje
 4. Stipan Severnjak (avatar)
  Hvala Ljiljo!!!