SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje osmo /2 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Stipanov Dućan

SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje osmo /2

Oceni ovaj blog
.
.
Roman u nastajanju; u kolaboraciji sa Lazarom Janićem


Mahinalno je spustio empatičke štitove i tek dok je isključivao arhiver postade svestan da mu ruke drhte. Izmenjena stvarnost? Zaista, ta odmetnica nije radila fine kalibracije prošlosti kao što se to praktikovalo posle mnogostrukih testova na simulatorima, nego je izvodila divlje nekontrolisane udare čije posledice niko ne može da predvidi kao... Kao Junior, do đavola! Stomak mu se zgrčio kad je shvatio da nikad niko ne bi znao da se stvarnost izmenila da Junior, nekada davno, u holo zapisu svoje diverzije, nije ostavio i zapis njegove stvarnosti! Ako je stvarnost izmenjena, izmenjeni su i oni i sećanja i svi istorijski zapisi! Niko toga ne bi bio svestan, stvarnost koju žive bila bi jedina, a ona u kojoj su bili preselila bi se na susednu nit! Potegao je dugi gutljaj direktno iz flaše i prijatna toplina razli mu se utrobom. To ga je donekle smirilo.
„Pošaljite mi tog agenta“, obrati se sekretarici, ovog puta glasom, preko interfona. Mentalne komunikacije mu je za neko vreme bilo preko glave.
Vrata su se bešumno otvorila i u prostoriju je ušao mladić, centralna ličnost malopređašnjeg sastanka. Srednje visine, dobre gradje, u standardnom odelu od vikoplasta koje je poprimilo snežno belu boju. Crnokos, kratke talasaste kose, koja mu se kovrdžala na čelu. Savršeno lepog lica, pravilnog nosa i radoznalih, ali prodornih zelenih očiju. Juniorov superklon. Najbolji agent MDO, Aleksa Lakić…
“Sedite, Aleksa… Popićemo prvo po jedan pravi konjak, da se opustimo…” Pružio je ruku ka stolu, i iz kristalnog servisa natočio u dve visoke čašice mrku tečnost.
“Prihvatiću, ako nije nepristojno od mene da pijem sa jednim besmrtnikom… “, nasmejao se Aleksa i seo za sto nasuprot njega.
“Zapravo, Aleksa, svi smo mi ljudi, i ne možete ni zamisliti, koliko smo, u stvari, slični…” Dodao je čašicu agentu, pa nastavio:
“Obavešten sam da ste zadatak sa SIobodanom Miloševićem uspešno završili! Čestitam!”
“Pa, mogu reći da je bilo dosta lako. Prodao sam mu lepu priču o lepoj budućnosti. Ali, mislim da sam ga imao već na početku, kad sam mu pokazao kako pokunjeno sam priznaje svoj poraz na predsedničkim izborima! Čovek je želeo da bude doživotni predsednik, poput Tita, i ja sam mu samo pokazao kako će to moći da postigne!”
“Zato vi i jeste naš najbolji agent, imate tako nevino lice, a tako prodoran pristup metama… Ali, dosta je sad slavopojki, imamo jedan ozbiljan problem na vremenskoj niti, a koji je, verujem, kao stvoren za vas!”
Besmrtnik je iskapio svoju čašicu konjaka i onda pogledao agenta u oči.
“Preći ću pravo na stvar. Vi ste već dobili instrukcije za ovu misiju, ali ću vam ja dodati još neke. Znate da imamo odbeglog agenta, i znate za njeno neovlašćeno mešetarenje po vremo-prostoru.”
Aleksa Lakić je samo malo klimnuo potvrdno glavom, nije bilo potrebno da odgovara na činjenicu koja je besmrtniku poznata i ovaj je odmah nastavio:
“Prioritete ste već dobili u instrukciji, ja bih vam sad još samo podvukao da ćete započeti od trenutka T minus šest godina, kad je Aleksa Lakić, vaš prvi imenjak imao petnaest godina. Ali, dodao bih još jednu stvar, na sve ono što već znate… Za ovu metu odobreno vam je mešanje nivoa 10, dakle maksimalan upliv u minimalnim vremenskim intervalima!”
“Ali… mešanje tog inteziteta može dovesti do pucanja mete…?” Aleksa Lakić se nije pobunio, ali jeste začudio ovoj instrukciji.
“To je već ukalkulisano. To je činjenica koja se već dogodila. Prioritet nam nije Aleksa Lakić iz 1874. godine, nego Aleksa Lakić Junior, rodjen 2012. godine. Kučka je već odradila posao. Prvi Aleksa Lakić je 1895. godine promenio istoriju, ubivši Magdalenu Simonović zbog neuzvraćene ljubavi. Verujem da za to već znate. Sam čin ubistva nemate ovlašćenje da sprečavate!”
“Ali, zašto ga onda ne bi ostavili na miru?”
“Zato što je takvo mešanje neophodno zbog viših interesa Republike. To su interesi o kojima ne znate ništa i nemate potrebu znati!”
Viši interesi, pomislio je Aleksa Lakić. Ovi besmrtnici su nekad tako arogantni! I nije se pokajao, zna on da mu oni misli čitaju kao na dlanu, ali daje sebi oduška za njihove odluke sa kojima se ne slaže, ali koje će, ipak, sprovoditi u delo.
Besmrtnik je digao glavu i nasmejao se.
“Svidjate mi se, Aleksa. Volim što ste direktni…” zatim spusti glas: “Za odbeglog agenta ćemo se pobrinuti mi, vaše je samo da sledite zadate parametre u instrukciji. Vaša prednost je nenadoknadiva. Nije iznela celokupnu opremu, i tamo, izvan kupola, ona nema načina da je se dočepa. Sam adapter, koji poseduje, vodiće je u prošlost u skokovima, ne može na njemu podesiti tačan trenutak, pa će se gubiti u vremoprostoru.”
“Ali, to znači da ni mi ne možemo locirati gde se tačno u prošlosti nalazi.”
“Lociraćemo je ovde fizički. Mere su već preduzete.”
Aleksa Lakić je dohvatio svoju čašicu sa konjakom i izručio sadržaj u grlo.
“Ako je to sve, ne bih da gubim ni časka.”
“Još samo jedna stvar… Ni u kom slučaju nemojte sprečavati ni jednu aktivnost Magdalene Ranitijević 2010. godine. To vam je strogo zabranjeno!”
“Znam, Viši interesi,” nasmejao se Aleksa Lakić.
Kad je izašao u hodnik ispred kancelarije, na lice Alekse Lakića navukla se senka. Jer, zna on ko je taj odbegli agent!
Prisetio se ponovo svog zaprepašćenja, kad je, neposredno pre sastanka sa direktorom, sa holomemo kartice letimično pregledao instrukcije za ovu misiju. Ponovo su ga pokosile te prkosne oči, boje žada, kao kad ih je prvi put video! Ta zelena prostranstva njenih zenica, koja je bezuspešno tražio već tri meseca, na licima slučajnih prolaznika na Bellandskim ulicama, i u sumnjivim lokalima na obodima grada…

.
.

Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje osmo /2" na Facebook Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje osmo /2" na Google Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje osmo /2" na My Yahoo! Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje osmo /2" na Live Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje osmo /2" na MySpace Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje osmo /2" na Twitter Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje osmo /2" na Digg Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje osmo /2" na del.icio.us

Oznake: sam
Kategorije
Roman

Komentari