Холокауст - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

ssstefansss

Холокауст

Oceni ovaj blog
Холокауст је име за систематски државни прогон и геноцид над различитим етничким, верским и политичким групама људи током Другог светског рата од стране Нацистичке Немачке и њених сарадника. У ране примере холокауста укључују се погром током Кристалне ноћи и Еутаназијски програм Т-4, што се касније развило у употребу одреда смрти и концетрационих логора, као и масовне и централно организоване покушаје да се усмрти сваки могући припадник скупина на које су циљали нацисти.

Европски Јевреји били су главне жртве холокауста, који су нацисти звали Коначно решење јеврејског питања.

[уреди] Порекло речи

Холокауст (грчки олокаустон: потпуно спаљен, од префикса оло и каустон, спаљен) је жртва паљеница боговима или душама покојника код Грка и Римљана, при којој се обично (за разлику од других типова жртава) спаљивала цела жртвена животиња. Код старих Израелаца постојао је аналогни обред спаљивања целог јагњета (хебрејски олам калил: уништење огњем).

Реч холокауст први је за тај геноцид (који сами Јевреји означавају хебрејском речју Шоа - невоља, уништавање) употребио црквени сабор протестантских цркава тадашње Западне Немачке. Постепено је ушао у општу употребу и данас је то основно значење речи. Употребљен је због посебног значаја и интензитета мржње према Јеврејима и идеолошке осуде јудаизма, која се издваја од поступака према другим нацистичким жртвама, а има своје дубоке корене у хришћанској цивилизацији (антисемитизам).

Термин је постепено ушао у општу употребу у разним језицима до 1970-их година. Међутим, у Општој енциклопедији ЈЛЗ, 3. свезак (1977), у чланку Холокауст наводи се само изворно значење.

Постоје разлике у опсегу примене појма. У ширем значењу, обухвата и геноцид над Ромима и Словенима, као и уништавање других група које је нацистички режим спроводио: хомосексуалаца, душевних болесника, политичких противника, пољских и совјетских ратних заробљеника, Јеховиних сведока итд.

Pošalji "Холокауст" na Facebook Pošalji "Холокауст" na Google Pošalji "Холокауст" na My Yahoo! Pošalji "Холокауст" na Live Pošalji "Холокауст" na MySpace Pošalji "Холокауст" na Twitter Pošalji "Холокауст" na Digg Pošalji "Холокауст" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari