SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje treće / 2 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Stipanov Dućan

SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje treće / 2

Oceni ovaj blog
Roman u nastajanju; u kolaboraciji sa Lazarom Janićem


“Pa... ja...”, poučni besmrtnikov ton nije očekivao, ali on nastavi kao da ga i nije čuo.
“Pauk mrežu plete zrakasto. Ako istoriju posmatramo kao jednu od niti, onda možemo videti da je od samog početka imala mnogo puteva kojima je mogla krenuti. Pa, opet, krenula je jednim tokom - ovim na čijem se kraju sada mi nalazimo. Ako pratimo tu logiku i tu nit videćemo da se na njoj nalazi mnogo petlji i ukrštanja, koje mogu skrenuti tkanje ka bilo kojoj od susednih niti i analogno povesti zbivanja sasvim drugim istorijskim tokom. Ta ukrštanja nastaju delovanjem važnih ličnosti i promena njihovog ponašanja, ili njihov nestanak može potpuno izmeniti našu stvarnost.
“Čekajte malo! Taj uređaj koji je ukraden omogućava putovanje kroz vreme?” prekide ga ponovo Milivoj, ali ovog puta sagovornik mu je odgovorio:
“Ah, ne, putovanje unatrag po niti je nemoguće.”
“Oh, za trenutak sam pomislio da očekujete od mene da se borim sa dinosaurusima,” reče.
“Ne lupetajte, Jovanoviću. Nemate vi znanja za tako nešto.”
“Oprostite, pokušao sam da se našalim. Istina je da ne shvatam značaj uređaja koji je ukraden”, pokunjeno reče.
“Vidim da ne razumete. Pokušavam maksimalno da pojednostavim izuzetno složen postupak. Zamolio bih vas da ne brzate sa donošenjem zaključaka. Postoji način da se utiče na kritične tačke u prošlosti. Kako bih vam to objasnio? Pokušaću da nastavim analogiju od malo pre. Zamislite veče i tu istu paučinu, ali osvetljenu usmerenom svetlošću. Na zidu iza paučine videćete vrlo oštru senku, sliku mnogo jasniju od nje same. Tako isto i vreme baca senku, uzor, svoju drugu dimenziju u naše vreme. Taj uzor, nazovimo ga senka, uz određena je znanja i opremu dostupan istraživanjima, pa čak i uticajima na prošlost.”
“Pod određenom opremom podrazumevate ukradeni uređaj? “
“Da. Vidite, problem je u tome što je uređaj prekjuče upotrebljen. Ne pitajte kako znam. Jednostavno znam. A znam i to da to mogu učiniti samo posebno obučene osobe i to tek pod pretpostavkom da znaju šta traže. Sve je to neka vrsta telepatije, prenos misli kroz dimenzije. Meta može videti sliku, čuti reči, a u izuzetno retkim slučajevima preklapanja frekvencije, koja se dešava kod genetski istovetnih osoba, može doći čak i do kontrole uma, nešto kao i kod doplgengera.” Milivoj nije baš mnogo shvatao, ali je njegov policijski instinkt osetio nedostatak u priči. “Ali, pomenuli ste posebnu obuku. Ja sam mislio da se ona obavlja samo kod vas.”
“Tačno. Žena koju tražite zove se Ana Simonović. Tu su vam svi dostupni podaci o njoj.” Pruži mu holomemo karticu. “Opominjem vas da se radi o izuzetno opasnoj osobi. Pre no što se odmetnula bila je jedan od naših najboljih agenata. Nipošto ne stupajte u kontakt sa njom.” Lice mu se smrači, pa reče: “Likvidirajte je čim je locirate!”
Milivoja je ozlojedila lakoća kojom je to izgovorio.
“Likvidiram? Ja... Ja nisam plaćeni ubica”, pobuni se.
“Slušajte, Jovanoviću, niste slučajno odabrani za ovaj zadatak. Pratili smo vašu karijeru još od vremena pograničnih incidenata sa Zakavkaskom Unijom. Tada niste bili toliko bolećivi kao što se sada prikazujete”, zareža najednom besmrtnik. “Mogu učiniti da vam karijera munjevito krene uzlaznom putanjom, a mogu udesiti i da jednostavno nestanete. Izbor je na vama”, reče naizgled ravnodušno. Milivoj se štrecnu pa pokajnički reče:
“Izbor baš i nije naročito izdašan.”
Sagovornik mu se nasmeši.
“Nađite je i ubijte je. To je sve što se od vas traži. Pamet u glavu, Jovanoviću. Koliko sutra se možete naći na mestu načelnika odeljenja, a onda... Ko zna?”
.
.

Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje treće / 2" na Facebook Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje treće / 2" na Google Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje treće / 2" na My Yahoo! Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje treće / 2" na Live Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje treće / 2" na MySpace Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje treće / 2" na Twitter Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje treće / 2" na Digg Pošalji "SAM ISPOD ŠLJIVE - Poglavlje treće / 2" na del.icio.us

Oznake: sam
Kategorije
Roman

Komentari