Bodhapanchadashika - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Demijurg

Bodhapanchadashika

Oceni ovaj blog
1. Bljesak jednote bića ne bledi pred spoljnim svetlom ili tamom, jer svaka spoljna svetlost ili tama proizilaze iz vrhovnog sjaja božanske svesti.

2. To biće se naziva Gospod Shiva. On je priroda i postojanje svih bića. Vidljivi pojavni svet je ispoljenje njegove sile i ispunjen je sjajem i slavom božanske svesti.

3. Duh i Sila (Shiva i Shakti) nisu svesni odvojenosti. Oni su povezani kao oganj i njegova toplina.

4. On je bog Bhairava. On stvara, štiti, razara, prekriva i razotkriva svoju prirodu kroz kruženje ovog sveta. Ovaj je svet stvoren od boga u njegovom vlastitom biću, kao odraz u ogledalu.

5. Sveukupnost svemira je njegova vrhovna Sila (Shakti), koju je stvorio u svrhu razotkrivanja svoje sopstvene prirode. Ta moć (Shakti), kao sveukupnost postojanja sveta, u ljubavnom zanosu utiče na stanje božanske svesti (Shiva, Bhaerava). Ona je u obliku neznanja savršeno i potpuno prisutna u svakom pojedinačnom predmetu.

6. Gospod Shiva (duh, svest), kao sveprisutni održavatelj i uzrok igre uspona i padova, zajedno sa silom svog sopstvenog bića, s merom dovodi do raznih oblika stvaranja i razaranja.

7. To vrhovno delo niko ne može ispuniti, s nikakvom drugom silom ili snagom u svemiru, osim Gospoda Shive (duha, svesti), koji je savršeno slobodan, moćan i svestan.

8. Pojedinačno stanje svesti je neosvešteno i ne može se slobodno proširiti u različita ispoljenja svemira. Onaj koji poseduje savršenu slobodu je potpuno različit od tog stanja zamagljene pojedinačne svesti (bića). Stoga ga ne možete spoznati samo na jedan način. U trenutku kada ga otkrijete u jednom, prepoznaćete ga i u svemu ostalom.

9. Gospod Shiva, koji je potpuno slobodan i neograničen, u svojoj sopstvenoj prirodi održava različite vrste stvaranja i uništavanja, a u isto vreme ta različitost postojanja obitava na svoj način kao područje neznanja (avidya).

10. U ovom ćeš svetu naći obilje stvaranja i razaranja, neka u uzlaznom delu kruga (stvaranja), neka u silaznom (razaranja), a neka sa strane. U dodiru s njima, nastaju još manji delovi tvorevine. Bol, uživanje i moć spoznaje su stvoreni u skladu sa razvojem svakog bića. To je svet.

11. Ako ne shvataš da ne postoji vreme, to neznanje je takođe slobodna volja Gospoda Shive (duha, svesti). Ovo neznanje je osnova za postojanje sveta, a oni koji su u neznanju su užasnuti tim postojanjem.

12. Kada se, usled neizmerne milosti Gospoda Shive, ili duhovne sile tvog učitelja, ili razumevanjem spisa o vrhovnoj svesti (Paramashiva), dosegne pravo znanje o stvarnosti - to je ono stanje u kome obitava Gospod Shiva, i konačno oslobođenje.

13. Ta dva kruga, vezanost i oslobođenje, su igra Gospoda Shive, i ništa više. Oni nisu odvojeni od Gospoda Shive, jer stanje odvojenosti nikada nije ni postojalo. Zapravo, ništa se nikada nije ni desilo Shivi.

14. Na taj način Gospod, kao suština svih bića, poseduje u svom sopstvenom biću tri velike sile (Shakti): Volju (Iccha), Delovanje (Kriya) i Znanje (Ynana). Te tri sile su poput trozupca, poput trostrukog lotosa u kome sedi Gospod Bhairava, koji je suština svemira od 118 svetova.

15. Ja sam, Abhinavagupta, napisao ove stihove za one od mojih dragih učenika, koji nemaju oštrinu spoznaje. Njima, koji su mi iskreno odani, sastavio sam ovih 15 stihova u svrhu trenutnog prosvetljenja.


Abhinavagupta, tantrički svetac i učitelj iz XI veka

Pošalji "Bodhapanchadashika" na Facebook Pošalji "Bodhapanchadashika" na Google Pošalji "Bodhapanchadashika" na My Yahoo! Pošalji "Bodhapanchadashika" na Live Pošalji "Bodhapanchadashika" na MySpace Pošalji "Bodhapanchadashika" na Twitter Pošalji "Bodhapanchadashika" na Digg Pošalji "Bodhapanchadashika" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. 123loncar (avatar)
  ...nisam siguran da sile prosvetljuju ...one su sadržane u rsavoj animalnosti...prosvetljenja dolaze iz moći spoznavanja , pa i iz spoznajnih kreacija...izgleda da si džaba krečio...
 2. Soradze (avatar)
  Citat Original postavio 123loncar
  ...nisam siguran da sile prosvetljuju ...one su sadržane u rsavoj animalnosti...prosvetljenja dolaze iz moći spoznavanja , pa i iz spoznajnih kreacija...izgleda da si džaba krečio...
  ni ja sada nisam sigurna ko je džaba krečio: svetac, Demijurg, ili ti....
 3. 123loncar (avatar)
  ...ma ne brigaj, poslednjih sto milenijuma čovečanstvu i čoveku molerisanje ne ide od ruke - nekako...umiru kako mudraci , tako neznalice i budale....zato bombardovanju sve polazi za rukom---znaš ono, PARTIZANSKI : RAZVALJUJ BRE !