Možda i ona pročita 55, O sećanjima - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

spyra

Možda i ona pročita 55, O sećanjima

Oceni ovaj blog
Oduvek sam slušao Balaševića. Imao je neki šmek, neke pesme koje su mi godile. Ali, nikad se nisam prepoznao u nekoj njegovoj pesmi. Pojedini stihovi, to da, ali čitava pesma, e, to ne. Naravno, u neprepoznavanje ne ubrajam one političke pesme tipa "Honduras", "SlobodaNe" i slične. I tako je to trajalo godinama... Album, po album, pesma po pesma. Neka više, neka mi se manje sviđa, ali mene nema tamo. Sve do trenutka kad sam prvi put čuo onaj album sa zbunjujućim nazivom pesama. Naime, svaka pesma je imala neko žensko ime u nazivu. Radilo se o tome da je panonski mornar od početnih slova pesama napisao "Olja je najbolja", no to nije bitno.
"Spalio je juli seno
A Tisa nezapamćeno opala..."
Opet Vojvodina i ravnica, pomislio sam. OK, čovek tamo živi, nije ni čudo što inspiraciju nalazi u okruženju. I tako, mic po mic, stih po stih, odjednom izlete suština:
"Nije nesreća što me se ona ne seća
Ma kakvi, nesreća je što se ja nje sećam..."
Auh, pogodio je suštinu u par reči... Čim se završila pesma, odmah sam je pustio opet. I više obratio pažnju na tekst. Naređale su mi se slike u glavi... Njen stari koji:
"Prema meni nikad zao
nekako je znao da mu volim kćer...",
pa u prenesenom značenju:
"Molila se Bogu Suše
da što duže ne da mi otploviti...,
sve do dela gde:
"Zaklela me da je čekam
Da će me se cela veka sećati
Na promaji žar malakše...
Ima l' ista lakše neg' obećati?"
I opet refren:
"Nije nesreća što me se ona ne seća
Ma kakvi, nesreća je što se ja nje sećam..."
Rekoh već, izronile su slike. Ona i ja, kako to već biva. Veza u kojoj su svi u našem okruženju videli svetlu budućnost. Da se ne lažemo, video sam je i ja. Ali, nikad nisam saznao šta je ona videla. Izgubio sam je na nekoj životnoj raskrsnici. Ili je ona iskoristila moju nepažnju i skrenula na crveno. Kad sam se okrenuo više je nije bilo.
Tražio sam je, nije da nisam. Da ne dužim, s njene strane je stalno bio onaj signal za zauzetu vezu. Jednom, drugi put, mesecima, prođe i godina. Odustao sam. To je još lakše, nego obećati. Ali je nisam zaboravio.
Onda sam je sreo na ulici. Slučajno, kako već biva. Višemilionski grad ne daje priliku da nekog sretnete slučajno, ali, eto, dešava se. Skoro da sam rekao "Zdravo" i pružio ruku u znak pozdrava. Ona je gledala kroz mene, ne prepoznajući me. Mimoišli smo se kako totalni stranci.
Pomirio sam se sa realnošću. To je to. Možda joj samo nekad, ako ikad budem u prilici, preko radija pošaljem pozdrav uz neku pesmu... Koju? Godinama sam smišljao i nijedna nije zadovoljavala kriterijume... Sve do pojave već pomenute pesme Đorđa Balaševića.
Nisam bio u prilici da je pozdravim tako. Iznenada se javila. Zazvonio je telefon. Glas sam joj odmah prepoznao. Bio sam zbunjen... Priznala je puno toga. Da je svaki dan mislila na mene. Da joj je žao. Da razume ako sam ljut na nju i ne želim da je čujem. Da je sve upropastila...
Upropastila? Ništa ti, lutko, nisi upropastila. Ustvari, kad malo bolje razmislim, jesi! Upropastila si mi trud. Jednu sam Balaševićevu pesmu našao gde sam se stoposto prepoznao i ispostavilo se da nije baš tako. A znaš li ti koliko on pesama ima?

Pošalji "Možda i ona pročita 55, O sećanjima" na Facebook Pošalji "Možda i ona pročita 55, O sećanjima" na Google Pošalji "Možda i ona pročita 55, O sećanjima" na My Yahoo! Pošalji "Možda i ona pročita 55, O sećanjima" na Live Pošalji "Možda i ona pročita 55, O sećanjima" na MySpace Pošalji "Možda i ona pročita 55, O sećanjima" na Twitter Pošalji "Možda i ona pročita 55, O sećanjima" na Digg Pošalji "Možda i ona pročita 55, O sećanjima" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Zakasneli (avatar)
  Original priča ko u ovom spotu
  Ažurirano 21.05.2013. u 22:33, autor: Zakasneli
 2. mirnat (avatar)

  znatel priču o Vasi Ladačkom, pesma koja mi je doslovno odredila život! od početka do kraja ,svaki stih!
 3. spyra (avatar)
  Mirnat, pa ne javljas nam se, pu, pu, daleko bilo, s onog sveta?
 4. mirnat (avatar)
  pu,pu,
  pa ne bukvalno,jer odoh za srcem a ne za konjima vranim,...
  baš zato jer znam da se voli jednom u životu, dal bogatu il sirotu, bira srce
 5. spyra (avatar)
  Ja se uplasio zbog onog "doslovno". Doslovno sam sve shvatio, a Vasa je, kazu, bio mlad i kad je umro, sred birtije, od srcane kapi...
 6. mirnat (avatar)

  zato sam ja posla za sirotu, i eto me jos, ne tako mladu i ne u birtiji
 7. spyra (avatar)
  Znaci, tvoj savet je sve suprotno od onog sto je uradio Vasa Ladacki, da ne prodjete kao on
 8. mirnat (avatar)
  ma jok bre! samo slediti svoje srce,osećanja,...pa posle sedi i plači što propusti voz pun zlata
 9. mirnat (avatar)
  PS: nikad nećeš znati šta propuštaš, jer ne možeš istovremeno krenuti i levo i desno...
  Ažurirano 15.06.2013. u 22:51, autor: mirnat
 10. spyra (avatar)
  Izbor je lak: s jedne strane ona koju voles (a sta ako ona ne vole tebe? ), a s druge konji vrani, po livadi razigrani, sat sa zlatnim lancem i salasem...
 11. mirnat (avatar)
  ma ima da me vole
 12. spyra (avatar)
  Tako je! Svi ima da te vole - i Vasa L. i konji vrani, i sat sa zlatnim lancom, pa njive, salasi, ma i Boza Pub u pauzi izmedju dve partije