Kanarske piramide - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Demijurg

Kanarske piramide

Oceni ovaj blog
Stotinak kilometara od obala teritorije Zapadne Sahare, smešteno je sedam “Pasjih ostrva” (latinski canariae - pas).

Španci su, po svom običaju, masakrirali domoroce i izbrisali ih sa demografske karte za manje od stotinu godina. Usto su svetu svečano objavili da su Guanči bili nepismeni.

Po nekim teorijama o Atlantidi, smatra se da su Kanarska Ostrva ostatak potonulog kontinenta, a da su današnji vulkanski vrhovi samo senka nekadašnjih gorostasnih planina. Geološki gledano, ove postavke verovatno ne stoje. Naime, Kanarska Ostrva idu do dubine od 3000 metara i formirana su pre skoro 3 miliona godina. Bazaltna lava je tipična za neeksplozivne vulkane.

Za piramide u Egiptu i Meksiku zna gotovo ceo svet. Ali malo je onih koji znaju da slične građevine postoje i na Kanarima.[img]http://i82.servimg.com/u/f82/14/07/52/42/pyrami10.jpg[/img]Tajanstvene piramide, pronađene na Kanarskim Ostrvima, ekskluzivnoj turističkoj destinaciji na Atlantiku, mogle bi da budu karika koja nedostaje između antičkog Egipta i nestalih civilizacija Centralne Amerike. U to je pre smrti iskreno verovao čuveni norveški istraživač Tor Hejerdal. Po njegovom dubokom uverenju, dve deset metara visoke građevine mogle bi da dokažu teoriju da su antički pomorci plovili preko Atlantskog okeana nekoliko hiljada godina pre Kolumba.

Na neki način, ukoliko verujete u postojanje Atlantide, oni su uz pomoć prastarih izvora, i pomorskih karti, sledili put kojim su redovno plovili sjajni pomorci ove hipotetičke civilizacije.

Piramide sa Kanara imaju izuzetnu sličnost sa piramidama koje su podigizali stari Egipćani, kao i pripadnici srednjoameričkih civilizacija Maja i Asteka. Njima je prethodila Atlantida, kao svojevrsno izvorište i inspiracija mnogih kulturnih dometa. Tor Hejerdal je za postojanje ovih piramida saznao krajem osamdesetih godina prošlog veka, iz jednog članka objavljenog u španskim novinama o grupi mističara na Kanarima koji veruju da je Zemlja naseljena iz svemira, i koji koriste piramide za svoje neobične mistične obrede. Teorija Tora Hejerdala je bila nešto drugačija: on smatra da su običaj podizanja piramida na ostrvo doneli Guanči (Guanchi), starosedeoci.

Kada su Španci počeli da dolaze na arhipelag Kanarskih ostrva, u XV veku, zatekli su misteriozne domoroce - narod Guanči, koje su istrebili za manje od stotinak godina.

Guanči su živeli u pećinama i mumificirali svoje mrtve. Bili su visoki, bele boje kože. Nisu imali brodove. Izolovani na svojim ostrvima, Guanči se nisu mešali sa drugim rasama kroz istoriju. Ono što njih odlikuje jesu stepenaste piramide.

Piramide na Kanarima su podignute u pravilnom smeru istok-zapad, prikazujući izlazak i zalazak Sunca. Pažljivo izgrađene stepenice na zapadnoj strani svake piramide vode do vrha. Pretpostavlja se da su se nekada na ravnom vrhu nalazile opservatorije, kao i kod drugih naroda. Istraživači koji su otkrili narod Guančija 1402. godine, otkrili su irigacioni sistem, ostatke keramike, mumije, crteže na zidovima pećina i ruševine praistorijskih gradova. Divni crteži umetnika Guančija na pećinskim zidovima bili su skoro identični onima koje su slikali kromanjonci iz južne Francuske. Njihova keramika, stara do 20000 godina, bila je ukrašena dizajnom koji je identičan onom iz najstarijeg perioda srednjoameričkih naroda. Interesantno je bilo otkriće kamene statue Guančija koja je predstavljala golog muškarca koji nosi globus... identičnu Atlasu koji na svojim rukama takođe drzi planetu Zemlju. Zanimljivo je da su Guanči još tada znali da je Zemlja okrugla.

Arhitektura Guančija je identična građevinama Maja, Peruanskih kultura ili Sumera. Zanimljivo za Guanče je i da imaju skoro isti jezik kao Baski, koji žive u Španiji, i Berberi, koji žive u Africi (Maroko), kao i istu krvnu grupu, običaje i fizičke karakteristike. Oni, naravno, po zvaničnoj istoriji, nikada nisu bili u kontaktu. Jedino što može da ih spoji jeste to da je nekada između njih bio kontinent, odnosno Atlantida... Danas mnogi naučnici smatraju da su Guanči bili potomci preživelih Atlantiđana.

Ko su bili tajanstveni Guanči?[IMG]http://i82.servimg.com/u/f82/14/07/52/42/guanci10.jpg[/IMG]O tajanstvenom poreklu Guanča, pripadnika rase belih starosedelaca koje su Španci zatekli na Tenerifima, kada su se prvi put iskrcali na Kanarska Ostrva, postoje različita nagađanja, i o tome se u ovom tekstu nećemo temeljnije baviti. No, zanimljivo je da su i oni, kao i Egipćani, mumificirali svoje mrtve, a njihovi običaji i tradicije i danas su predmet naučnih istraživanja, ne samo u Španiji, nego i u svetu.

Koristeći najsavremeniju opremu, Tor Hejerdal je utvrdio da u centru piramida postoji nepoznat objekat, koji nije načinjen ni od vulkanskog materijala, a ni od zemlje. Zajedno sa timom arheologa iz više evropskih zemalja, on je nameravao da iskopa nepoznati predmet, kako bi utvrdio njegovu starost, materijal od koga je napravljen i moguću namenu. Pošto su lokalne vlasti od početka bile protiv iskopavanja na grobljima Guanča, Hejerdal nije okončao svoja istraživanja, jer je uskoro morao da napusti Tenerife. Otputovao je u Peru, gde je nekoliko sedmica istraživao Piramidu Sunca i Piramidu Meseca. Pričao je da se iskreno nadao da će mu lokalne vlasti na Kanarima ipak odobriti nastavak istraživanja, ali to se nije dogodilo, jer su službena lica u Gimaru ostala pri svom stavu da je “suludo iskopavati nekoliko starih kamenova”, i da je budućnost važnija od prošlosti.

U međuvremenu, priča o tenerifskim piramidama postala je zanimljiva za ceo svet. Da bi stišala taj interes, sa ostrva se oglasio lokalni arheolog, Marija Garsija, koja je objavila da su njene kolege, koje su razgovarale sa stanovnicima ostrva, došle do saznanja da su piramide podigli španski doseljenici. “Oni misle da piramide mogu biti stare najviše 100 godina”, izjavila je Marija Garsija (i ostala živa). “Nipošto se ne mogu uklopiti u neku teoriju o tome da one predstavljaju neku vezu između južnoameričkih, egipatskih i piramida sa legendarne Atlantide...”

Međutim, Arne Skjersveld, istraživač u Hejerdalovom muzeju “Kon-Tiki”, u Oslu, ima drugačije stavove: “Piramide su mnogo starije od vremena dolaska Španaca na Kanarska ostrva. One imaju zanimljivu i neobičnu strukturu, i trebale bi, svakako, biti istražene.”

Postoje dve piramide u blizini Gimara, i nekoliko sličnih objekata na drugim Kanarskim ostrvima. Kanari se nalaze na razdaljini od 50 do 250 milja od afričkog kopna, i bili su poznati Feničanima, Rimljanima i drugim antičkim moreplovcima. Ali, niko ne zna kako su i odakle Guanči stigli ovde. Oni su bili beli narod koji je koristio oruđa napravljena od grubog kamena. Nisu imali lukove i strele, nisu koristili metale i nisu posedovali nikakva znanja za pravljenje brodova ili čamaca. Njihov jezik, sada gotovo potpuno zaboravljen, srodan je jeziku i Berbera u Severnoj Africi, i merenja oko 1000 skeleta u Arheološkom muzeju u Santa Kruzu, na Tenerifima, potvrdila su da oni, možda, pripadaju berberskoj rasi.

Guanči su gotovo potpuno istrebljeni u španskim osvajačkim pohodima u XV veku. Veliki broj pripadnika tog naroda je direktno nastradao u bitkama sa Špancima, a još veći broj ih je umro od bolesti koje su na Kanare doneli Španci. Oni koji su preživeli... ili su prodati kao roblje, ili su, što je bio ređi slučaj, stupali u brakove sa Špancima i tako se potpuno asimilovali. Međutim, sadašnji stanovnici Kanarskih ostrva sa ponosom isticu da su - Guanči.

Ostaje tajna...

Arheolog Marija Garsija kaže: “Najraniji podaci koje imamo o njihovom prisustvu datiraju iz prvog veka pre naše ere, a raspolažemo više nego pouzdanim podacima da su na ovim ostrvima živeli u petom veku naše ere. Najveća misterija je kako su došli ovde, pošto nikada nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazivali na to da su oni bilo kada u svojoj istoriji koristili brodove, čamce ili neka druga plovila”

Jedna od teorija kaže da su prvi ostrvljani stigli na Tenerife sa feničanskim moreplovcima iz Kartagine. Kada su Rimljani uništili Kartaginu, linije snabdevanja su bile prekinute i civilizacija Guanča je bila osuđena na lagano umiranje.

Iskopavanja piramida mogla bi pružiti dokaz (koji su arheolozi dugo vremena tražili) o izgubljenom znanju, o metalima i izgradnji brodova. I, konačno, mogla bi staviti izgubljenu kariku u lanac saznanja koji povezuje piramide u Egiptu sa sličnim zdanjima u civilizacijama Maja i Asteka u Južnoj Americi i Meksiku, kao i legendarne Atlantide, hipotetičke civilizacije, o kojoj su egipatski žreci tako lepo pripovedali starom grčkom istoričaru Solonu.

Pošalji "Kanarske piramide" na Facebook Pošalji "Kanarske piramide" na Google Pošalji "Kanarske piramide" na My Yahoo! Pošalji "Kanarske piramide" na Live Pošalji "Kanarske piramide" na MySpace Pošalji "Kanarske piramide" na Twitter Pošalji "Kanarske piramide" na Digg Pošalji "Kanarske piramide" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari