Diploma čini čuda - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

mihajlo.lolic

Diploma čini čuda

Oceni ovaj blog
Ovih dana smo svedoci po ko zna koji put ponovljenog scenarija koji se u poslednjih desetak godina odomaćio na srpskoj političkoj i kulturnoj sceni. Naime, široke narodne mase ovog napaćenog naroda imale su priliku da vide efektne takozvanog "instant školovanja", "štancanja diplome", "reforme obrazovnog sistema" i usklađivanja našeg obrazovnog sistema sa "bolonjskim standardima".

Sve to ne bi bilo toliko smešno, naravno, da nije - tužno. Jer koju drugu reč upotrebiti za ono što se u nedelju uveče dogodilo u jednom beogradskom tv studiju, gde su silne "magistRarske" i doktorske diplome "industrijskog menadžmenta", dobro natopljene hlorisanom vodom sa bazena širom sveta dale sebi za pravo da se sukobe sa znanjem stečenim na jednom Harvardu i iskustvom skupljenim sa najvažnijih međunarodnih foruma u poslednjoj poludeceniji.

Ali, da se vratimo malo unazad, odnosno dan ili dva pre te famozne nedeljne večeri.

Jedan proslavljeni sportista, nosilac Bog zna koliko medalja sa najviših svetskih takmičenja, je sedeo u svom stanu i gledao kinematografsko ostvarenje u kom je ostvario najznačajniju filmsku ulogu u svom životu i karijeri. Upravo pušten iz zatvora, zbog "dobrog vladanja", sa vratom većeg obima nego što ima šunka koja se već neko vreme suši na tavanu mog komšije, isflekanom kožnom jaknom i pocepanim farmericama, Gangula je ušao u lokalnu kladionicu da poseti svoju devojku koja je eto, pametnica, ostavila tada neperspektivnog mladog golmana radi njega, perspektivnog mladog kriminalca. I taman kada se osmeh zbog izvanrednog i potpuno verodostojnog oponašanja lokalnog džibera pojavio na njegovom licu, telefon je zazvonio. Ljupki ženski glas je rekao:

- Da li je to gospodn doktor?
- Da, ja sam, kažite.
- Želela bi da gostujete kod mene u emisiji u nedelju uveče. Da li ste slobodni?

U tom trenutku je uzeo daljinski upravljač i pauzirao film, baš na kadru u kom je njegov lik zauzeo ceo ekran, ne ostavljajući prostora gledaocu ni da nasluti šta se dešava u pozadini. Televizija, emisija uživo, pomislio je. Nikad nisam bio u takvoj vrsti emisije, do sad sam pričao samo o sportu, hmm, ali, pomislio je, pa ja sam akademski građanin, imam diplomu, nije to nikakav problem.

- Da, naravno, svakako, nije problem. O čemu će biti reči?
- Trenutna politička dešavanja u zemlji i inostranstvu, znate i Svet i zemlja su u krizi, pa je to sada aktuelno.

U tom trenutku je zastao, pomislivši o čemu bi tu konkretno moglo biti reči, politika, svet, kriza sve je to tako komplikovano i uopšteno, mnogo komplikovanije nego cepanje mreža! Ali, pomislio je, ja sam "magistriro". Uostalom, ako tamo neki iz "Nambije" može da priča o tome, mogu i ja.

- Zanimljivo. - rekao je. - Baš sada gledam neku emisiju na tu temu. A ko će još biti gost?
- Jedan bivši ministar, naš diplomata, mlad je, obrazovan, doduše nema doktorat, ali ima dosta iskustva. Znate ga i lično, odgovara?

Tajac. Dramska pauza. Uzeo je daljinski i ugasio televizor, odjednom mu je Gangulina faca postala previše seljačka i napadna, odvraćala mu je pažnju sa bitnijih stvari i nije mogao da se koncentriše na sagovornika sa druge strane žice. Hmm, znam čoveka, tog drugog gosta, pomislio je, i on zna o čemu će biti reči u emisiji, sigurno se dobro spremio, mada, nije ni morao, to radi pola života, iskusan je.
Baš u tom deliću sekunde, u tom trenutku kolebanja kroz glavu mu je prošla misao: čekaj, pa ja sam doktor nauka, a on nije. Kad sam doktorirao komisija me je pohvalila, rekla kako sam snalažljiv, kad sam za tako kratko vreme napisao rad, nije me lako zavarati, jer nisam hteo baš sve da prepišem od kolege pre mene, primetio sam da su nam brojevi indeksa drugačiji, a i na koricama nije ostalo njegovo ime, promenio sam ga. Hmm, da, pa ja ipak imam diplomu priznatog fakulteta, a on, pa on je završio te škole zato što je imao priliku i iskoristio je, nije morao kao ja da izlaže oči hloru 8 sati dnevno. A uostalom, i sva priznanja koja je dobio za svoj rad je dobio od nekih čudnih likova iz Kine, Rusije, Brazila, Indije, Italije, Holandije, Poljske...šta oni znaju, oni su nebitni. Da, naravno da ću prihvatiti, i to ne samo da ću prihvatiti već ću ga i oduvati u toj emisiji. Ipak sam ja doktor nauka...

I tada, u trenutku kada bi svaki samosvetan, obrazovan i normalan čovek shvatio da je izazov pred njim prevelik, da je to zalogaj koji ne bi mogao sažvakati i rekao jedno skromno - nažalost, ne odgovara mi, molim vas nađite nekog drugog - on je rekao:

- Da, odgovara mi, naravno da ću prihvatiti gostovanje.

I tim potezom je ušao u istoriju.

Pošalji "Diploma čini čuda" na Facebook Pošalji "Diploma čini čuda" na Google Pošalji "Diploma čini čuda" na My Yahoo! Pošalji "Diploma čini čuda" na Live Pošalji "Diploma čini čuda" na MySpace Pošalji "Diploma čini čuda" na Twitter Pošalji "Diploma čini čuda" na Digg Pošalji "Diploma čini čuda" na del.icio.us

Ažurirano 19.03.2013. u 11:07, autor: mihajlo.lolic

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. mmaher (avatar)
  josh jedan u nizu dokaza da glupost nema granice!
  ili,shto je moj pokojni otac govorio: "Reci nesposobnom da je nesposoban,da cesh da vidish shta je sve sposoban da uradi!"
 2. milos.jankovic970 (avatar)
  Svaka cast, odlican tekst!
 3. Тихи (avatar)
  bravo

  Srbija propada jer je ne vode odlikasi vec ponavljaci i raznorazne gangule iz SNS SPS DS i G17+
 4. Софија (avatar)
  Само мала исправка, Јеремић није завршио Харвард већ ПМФ у Београду, физику.
  А поред тога је завршио шестомесечни ''харвард скул курс'' за школовање младих лидера за југозападни Балкан који никакве везе нема са Харвардом.
  Но, како било, човек је завршио озбиљан, државни факултет.