Vredni Mrav - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Demijurg

Vredni Mrav

Oceni ovaj blog
Jednom, ne tako davno, živeo je srećan i vredan Mrav, koji je svakog dana prvi dolazio na posao. Bio je vredan. Veseo. Jednom rečju bio je srećan dok je radio.

Pevušio je vesele pesmice, a rezultati njegovog rada su bili odlični. Slušajući pesmu Mrava, gospodin Stršljen, direktor firme, zaključio je da se mrav previše zabavlja a premalo radi, jer nema pravo usmerenje i šefa koji bi ga kontrolisao.

Zato je zaposlio Bubamaru, koja je imala veliko iskustvo sa upravljanjem. Prva briga Bubamare bila je da organizuje evidenciju dolazaka i odlazaka Mrava na posao (odnosno sa posla). U tu svrhu uspostavila je sistem prijemnih i odlaznih dokumenata.

Sa vremenom, broj dokumenata se povećavao, i zbog povećanog obima posla oko papira morali su da zaposle nekoga ko bi pripremao papire i izveštaje.

Zaposlili su Pauka, koji je odmah uspostavio sistem arhiviranja i postao je odgovoran i za preuzimanje telefonskih poziva.

A Mrav? Mrav je i dalje radio kao i pre.

Izveštaji koje je dostavljala Bubamara su bili izvanredni. Direktor Stršljen je bio oduševljen izveštajima koje je dobijao od Bubamare i uskoro je počeo da zahteva uporedne studije sa grafikonima, analize trendova razvoja i tako dalje.

Da bi se zadovoljio direktorov zahtev, bilo je nužno da se zaposli Hrčak, koji bi bio direktna pomoć direktoru. Njemu su odmah kupili nov računar sa štampačem.

Srećni i vredni Mrav je i dalje radio kao i pre. Jedino se požalio da bi mu bilo lakše ako bi imao neki računar. Nisu mu odobrili.

Ovo je bilo prvi put da se Mrav na nešto požalio i direktor Stršljen je odmah shvatio da je potrebno najhitrije reagovati. Kreirao je novo radno mesto šefa službe koji bi nadzirao srećnog i vrednog Mrava.

Na novo radno mesto je zaposlio Cvrčka. On je odmah po svom dolasku zamenio celokupni nameštaj u svojoj kancelariji i na zahtev dobio ergonomski oblikovanu stolicu i nov računar sa ravnim LCD monitorom.

Broj računara je narastao i morao je da se kupi i instalira i mrežni server.

Novi šef službe je shvatio da hitno treba pomoćnika (koji je uzgred bio njegov pomoćnik u predhodnoj firmi). I tako je zaposlio Stenicu.

U isto vreme Mrav je postajao sve manje srećan i sve manje produktivan. Opet je tražio računar. Opet mu nisu odobrili.

Situacija sa Mravom zabrinula je Cvrčka i on je zaključio da mora da naruči studiju o zadovoljstvu zaposlenih u firmi. Upoznao je sa tim direktora Stršljena, koji je shvatio Cvrčkovo objašnjenje i odobrio angažovanja agencije za te potrebe.

Skupa studija je urađena i Cvrčak je počeo da primenjuje predložene motivacione metode. Svuda je okačio motivacione plakate. Vodio je Bubamaru, Pauka, Hrčka i Stenicu na motivacione treninge u poznata letovališta...

Mrav je i dalje radio, ali nevoljno. Čitao je motivacione poruke na plakatima i nikako nije mogao da nađe nadređene kad su mu bili potrebni. Jednostavno, ili nisu bili tu ili nisu imali vremena za njega.

I tako je vreme teklo.

Direktor Stršljen je i dalje redovno dobijao svoje perfektne izveštaje, ali oni su počeli da pokazuju da firma nije više tako rentabilna kao pre. To ga je duboko zabrinulo i morao je da reaguje.

Unajmio je najelitnijeg konsultanta, gospođu Sovu. Sovin zadatak bio je da izvrši potpunu analizu organizacije i poslovanja firme, i da predloži rešenja kako bi firma poslovala rentabilno.

Nakon tri meseca, gospođa Sova je direktoru predala sledeći izveštaj: “U firmi je previše zaposlenih!”

Direktor Stršljen je oduševljeno prihvatio stručnu analizu i odmah otpustio Mrava.

Naravoučenije: nikada nemoj da budeš srećan i vredan mrav. Mnogo se više isplati da si nesposoban i da ne radiš ništa. Nesposobnima ne trebaju nadzornici. Ako si uprkos svemu produktivan, nikad ne pokazuj da si veseo kada radiš, jer za to nema opravdanja. Ako, ipak, na svaki način želiš da si Mrav, onda osnuj svoju firmu, jer tako nećeš morati da radiš za Stršljena, Bubamaru, Pauka, Hrčka, Cvrčka, Stenicu i Sovu. Ali tada nećeš moći da radiš ni kao Mrav, jer da bi održao firmu moraš da se družiš sa stršljenovima, bubamarama, paucima, hrčcima, cvrčcima, stenicama i sovama...

Pošalji "Vredni Mrav" na Facebook Pošalji "Vredni Mrav" na Google Pošalji "Vredni Mrav" na My Yahoo! Pošalji "Vredni Mrav" na Live Pošalji "Vredni Mrav" na MySpace Pošalji "Vredni Mrav" na Twitter Pošalji "Vredni Mrav" na Digg Pošalji "Vredni Mrav" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari