ISTINA NEMA PANCIR , da nadživi srpštinu - ili grešim ? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

ISTINA NEMA PANCIR , da nadživi srpštinu - ili grešim ?

Oceni ovaj blog
"Pre 39 godina, u tadašnjoj SRN, kolokvijalno znanoj kao Zapadna Nemačka, održano je svetsko fudbalsko prvenstvo. Jugoslavija se kvalifikovala na šampionat nakon dramatične pobede nad Grčkom u Atini, pred sam kraj utakmice golom Karasija, i posle uspešne majstorice sa Španijom u Frankfurtu, i spektakularnog, pobedonosnog gola Katalinskog."

Dobro pomenu tu nemačku i fudbal te decenije ! Te godine beše vruće / bar meni i mojim vršnjacima / , a imadesmo profu mimo sveta ; mislim onako , čova ne voli kolektivizam - naročito kad se izražava kroz rsavo animalne veštine u saborčenju . Dakle , profa ne njuši sport , ali voli punu salu slušalaca. Tako on uradi studiju u kojoj je prognozirao rezultate naše reprezentacije ; pa to nama na kašičicu daje iz dana u dan . Stalno sam dolazio na predavanja , rešen da položim ispit ; a navijačku poziciju napustio sam nekoliko godina pre ovog svetskog događaja - zato što sam na utakvici Zvezda - Valensija osetio da na mojoj glavi rastu magareće uši . Elem , profa se kao nenavijač u studiji oslonio na karakterni profil svakog pojedinca u reprezentaciji i nastojao da tim stavi u konkretne probleme ,iz kojih se izlazi samo po osnovu karakternih svojstava i njihovih uklapanja u timski rad .
Posle katastrofe reprezentacije , profa je pokupio silne aplauze -- pre toga prećutno je kliktašenjem proglašen za stranog agitatora , koji razara bratsvo jedinstvo i podriva društveni sportski duh kao odbranbenu moć društva.
E sad , zašto ovo pričam - pa zbog Džajinih poslednjih "džentlmenskih " pomirljivih tonova , posle tuče sa recikliranim komunistom , socijalistom ( koji je tukao radnike gradskog saobraćajnog u štrjku za vreme slobizma ) , samozvanim evropejskim demokratom.
Bože , kako je profa nepogrešivo odslikao to ondašnje levo krilo , te dao suštinsku npromenljivu sliku njegove ličnosti na osnovu dubokih karakternih svojstava - svaka mu čast !
Naravno , umesto aplauza dobio je kisele osmeha i večnu mržnju ! Tad se živelo u ubeđenju, da je prevelika pamet pomalo đavoljsko neprijateljsko delo i nekakva nagrada za izdajničko delovanje .
Naravno , istina u srbiji nema zaštitni pancir , pa je i ovaj put ubijena jednim predsedničkim ukazom ; koji levom krilu vratio svu slavu , čast , poštenje , dostojanstvo , društvena priznanja , te s'njima i moć da vaspitno ( valjda ) bije / šamara, u ime zvezde koja je stub srpstva !
E , sa profom beše postupano onako komunistički , kako se danas postupa u demokratskim partijama sa istinoljubivim neistomišljenicima - te kroz marginalizovanje čovek nesta .
Nešto mi se sad javlja , da je nešto njegov rad poslužio kao metod , da se preko studija karakternih svojstava i osobenosti odabiraju časne , pravične i dostojanstvene ličnosti da vode sve važne poslove u državi , pa i državu -- slavno levo krilo, bilo bi odavno u požerevačkoj ekipi kazneno popravnog doma ; a mi , bili bismo balkanska švajcarska.
Ovako uz filozifiju prava botinog oca i tomovačsku mudrost - vraćamo u plovno stanje plovni tok kojim su argonauti plovili , a i sam odisej ; dok se mladići javno spaljuju a da niko se ne osvrne !

Pošalji "ISTINA NEMA PANCIR , da nadživi srpštinu - ili grešim ?" na Facebook Pošalji "ISTINA NEMA PANCIR , da nadživi srpštinu - ili grešim ?" na Google Pošalji "ISTINA NEMA PANCIR , da nadživi srpštinu - ili grešim ?" na My Yahoo! Pošalji "ISTINA NEMA PANCIR , da nadživi srpštinu - ili grešim ?" na Live Pošalji "ISTINA NEMA PANCIR , da nadživi srpštinu - ili grešim ?" na MySpace Pošalji "ISTINA NEMA PANCIR , da nadživi srpštinu - ili grešim ?" na Twitter Pošalji "ISTINA NEMA PANCIR , da nadživi srpštinu - ili grešim ?" na Digg Pošalji "ISTINA NEMA PANCIR , da nadživi srpštinu - ili grešim ?" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari