Hladan decembarski vikend - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Demijurg

Hladan decembarski vikend

Oceni ovaj blog
Hladan decembarski dan. Stojim sâm na jednoj kamenoj terasi stare tvrđave, iznad Zoološkog vrta, i kao neki slepi putnik posmatram desetak najbližih kaveza, životinje u njima i malobrojne ljude koji su im po ovoj zimi došli u posetu.

Kavezi su uski, niski, u svakome do zida stoji po jedna polutrula drvena klupa i nedaleko od nje malo betonsko korito do pola ispunjeno vodom, čija se površina pretvorila u tanak ali čvrst led, a u sredini po komad trulog, oglodanog mesa. Ostali prostor, koji je za njegove stanare ceo svet, lavovima treba da bude zamena za Afriku, a tigrovima za Indiju.

Iz daljine, brojni životinjski urlici i krici mešaju se i kao reke koje se ulivaju u jednu veliku reku dopiru do mene kao jedan veliki urlik, jasno pokazujući sav očaj onih koji ih ispuštaju.

Ali hrabri i nesalomivi kraljevi životinja iz afričkih savana i krvoločni carevi indijskih prašuma, dostojanstveno šetaju svojim kavezima, u krug, ponekad se penju na klupe ili se češu o njih, gazeći led i nezainteresovano prolazeći pored svog davnog obroka, i ravnodušno posmatraju svoje posetioce. A oni zastajkuju pored kavezâ, prave ružne grimase na svojim još ružnijim licima, kinje ih i izazivaju. Jedan stariji čovek ispružio je svoj dugi kišobran prema kavezu u kome je šetao lav – to što je bio stariji, sa sedom kosom ispod velikog zimskog šešira, bilo je posebno porazno – i udario ga po njušci. Lav je zarežao, prvo bolno, a zatim ljutito i besno, ali na njegov bol i bes, osim par zlobnih posetilaca koji su se cerili, niko nije obraćao pažnju.

Najpre niz kičmu, a zatim i kroz celo telo, prostruja mi gnev; poželeo sam da skočim dole, srušim rešetke, oslobodim lava i omogućim mu osvetu. Ili još bolje: da srušim sve rešetke i oslobodim sve životinje.

Umesto toga, napustih ovo prokleto mesto razmišljajući usput: kako smo mi ljudi bedna stvorenja, bednija od onih prema kojima se ovako surovo ponašamo, koja zatvaramo u male, rešetkama ograđene svetove, hiljadama kilometara daleko od njihovih zavičaja, dovodimo ih iz toplih krajeva u ovaj led i sneg samo zato da bismo se iživljavali nad njima; zato se i mi zatvaramo u svoje svetove i sukobljavamo jedni sa drugima. Napredak čovečanstva, između ostalog, zavisi i od našeg odnosa prema živim bićima koja nas okružuju, a prema kojima se, uglavnom, ponašamo kao prema stvarima, ili i sami postajemo zveri, budući da se hranimo njihovim mesom.

Zatim pomislih kako smo i mi zatvoreni u jedan veliki planetarni kavez koji nikako ne možemo da napustimo, pa čak ni da pređemo u neki drugi kavez. Ali svi smo mi svojevoljno sišli u njega, i iznad nas nema nikog ko bi nas kinjio i maltretirao onako kako to mi činimo sa onima koje smo debelim rešetkama ogradili jedne od drugih i zatvorili ih u bedne svetove.

Pošalji "Hladan decembarski vikend" na Facebook Pošalji "Hladan decembarski vikend" na Google Pošalji "Hladan decembarski vikend" na My Yahoo! Pošalji "Hladan decembarski vikend" na Live Pošalji "Hladan decembarski vikend" na MySpace Pošalji "Hladan decembarski vikend" na Twitter Pošalji "Hladan decembarski vikend" na Digg Pošalji "Hladan decembarski vikend" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. joca frljoka (avatar)
  У Зоолошке вртове не залазим и децу тамо не водим. Сматрам да та нехумана места треба одмах затворити.
  Ако нисмо у могућности да животињама обезбедимо одговарајуће услове и негу, боље да тај посао не радимо.

  Е боте, колико смо ми негативци сурови и бездушни ...


  Честитам. По мени блог године!
 2. Demijurg (avatar)
  :klap: