Veto na sankcije Zimbabveu - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

inagadadavida

Veto na sankcije Zimbabveu

Oceni ovaj blog
Savet bezbednosti UN odbio je predlog USA da se uvedu sankcije Zimbabveu, gde je lokalni, dugogodišnji tiranin pre izbora pobio osamdesetak pristalica opozicije i popalio nekoliko stotina kuća. Ranjavanja i silovanja se u ovakvim afričkim wonderlandima ne računaju kao ozbiljni incidenti, pa njihov broj nije ni registrovan.

Vođa opozicije je odustao od izbora, pokušavajući da sačuva svoje pristalice od linča, a tiranin je, naravno, zabranivši pristup stranim posmatračima, trijumfovao u ovom afričkom bušu, sve po ustavu i zakonu - džungle, naravno. I ništa tu ne bi bilo čudno ili drastično drugačije nego što se dešava u dobrom delu afričkih država, da se ovako krupnim kršenjima ljudskih prava nije pozabavio i savet bezbednosti UN.

Dokazi o lažiranim izborima, progonu političkih protivnika, i masakrima nad istima, bili su toliko jasni i jaki da je uvođenje sankcija bila samo formalnost. Tako su bar neki mislili. Ali, avaj! Čuvari međunarodnog prava, gardijani potlačenih i borci za pravdu, Kina i Rusija, srpska tetka i mama, stavile su veto na ovaj predlog.

Zašto bi dve tako moćne države sprečile sankcije tiraninu koji na najbrutalniji način sakati i muči, ubija i zatvara svakoga ko se usudi da ne misli kao on? Sumnjalo se da Kina snabdeva oružjem taj režim, a ovaj veto je toliko proziran, jadan i smešan pokušaj da se preko nekoliko hiljada zarđalih kalaša kineske proizvodnje, ostvari uticaj u tom delu sveta preko bolesnog diktatora. Pa zar Kina? Miroljubivi budući “vladar sveta”, koji se “nikada nije mešao u poslove drugih zemalja”? Kakvo razočarenje za kinologe… ili nije? Kinolozi i rusofili su poznati po fanatičnom podržavanju svakog sranja koje bilo koja od tih zemalja izazove: ako je iz Moskve ili Pekinga, mora da je dobro.

Ruski motiv je, kako se pretpostavlja, čisto inaćenje i durenje uvređenog debelog klinca kojem mangupi lupaju šamare, a on ne zna kako da se suprostavi pa će iskoristiti svaku glupu mogućnost da im napakosti. Veto je, prosto, revanš za ideju o postavljanju štita u Českoj, i Ruse zabole kazačok što će sledećih godina nekoliko hiljada dece i nejači osakatiti ili pobiti režim Mobutua. Oni se i dalje trude da ne naruše imidž koji su gradili oduvek, a to je imidž države koju boli za patnje celog sveta, pa i svojih građana, sve dok nekada komunistička, a danas finansijska oligarhija, može da štiti svoje pozicije.

I tako, srBske uzdanice, bastioni pravdoljublja, Rusija i Kina, mama i tetka male Srbije, pokazaše se kao obične karakondžule, sebične baba-jage, kojima ničija patnja ne znači ništa, sve dok se komunističke klike - negde reformisane, negde ne - i dalje basnoslovno bogate na leđima robova (da, robova). Ili Srbija nije ni mogla drugačija da bude, pored takve mame i takve tetke?

Pošalji "Veto na sankcije Zimbabveu" na Facebook Pošalji "Veto na sankcije Zimbabveu" na Google Pošalji "Veto na sankcije Zimbabveu" na My Yahoo! Pošalji "Veto na sankcije Zimbabveu" na Live Pošalji "Veto na sankcije Zimbabveu" na MySpace Pošalji "Veto na sankcije Zimbabveu" na Twitter Pošalji "Veto na sankcije Zimbabveu" na Digg Pošalji "Veto na sankcije Zimbabveu" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari