Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници" - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Decje stvaralastvo-nagradni konkurs

Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници"

Oceni ovaj blog
Међународни фестивал дечјег стваралаштва
“ Деца у Лужници”
из ликовне културе и матерњег језика до сада је успешно организован шест година за редом у ОШ “ Светозар Марковић ”- Љуберађа, а на коме је учествовало до сада око 50.000 радова ученика из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Грчке, Шведске и других европских земаља. У просеку сваке године учествује око три хиљаде радова ученика основних школа. Зато је овај фестивал по броју радова један од највећих у нашој земљи.
Фестивал је израстао из акције “Школама на ивици опстанка”, која је започета 18. фебруара 1998. у основној школи "Светозар Марковић" - Љуберађа, односно у издвојеном одељењу у Бердују, на иницијативу учитеља Драган Ћирића, нишког песника Русомира Д Арсића, Народних новина, а под покровитељством Министарства просвете Републике Србије.
Циљ акције је да се обогати дечје сазнање кроз живи разговор са књижевним и дечјим ствараоцима, да се побољша фонд књига школских библиотека, да се укаже на отежан рад у одељењима са мањим бројем ученика, да се побољшају наставна средства у таквим одељењима и да се укаже на неумитно одумирање села, да се заустави миграција становништва.
Циљ фестивала се подудара са циљем акције, али има и задатак да одлазак деце у кафиће замени дечјим стваралаштвом, које их враћа образовању и самообразовању и правим позитивним вредностима.
На фестивалу дечјег стваралаштва додељују се 24 главне награде, како за млађи, тако и за старији узраст ученика,а на њему узимају учешће и најпознатији ствараоци за децу попут: Добрице Ерића, Русомира Д Арсића, Ралета Нишавића, Душана Попђурђева, Зорана Вучића, Миње Илијеве, Гордане Тимотијевић, Луткарског позоришта и многих других.
Реализацију фестивала су до сада помогли, пре свих Интернет Крстарица, Министарство просвете - одељење у Нишу, Министарство културе Владе Србије, лист за децу "Невен", Змајеве дечје игре, Народне новине, Радио Ниш, Градска телевизија Ниш, Пи канал РТС, ТВ5 Ниш, Војска Југославије, ОШ "Ратко Вукићевић" из Ниша ,"Јупитер", "Лисца", "Тигар", Скупштина општине Бабушница и многи други.
Фестивал је прерастао оквире општине Бабушница,па и Републике Србије.
Због тога је Организациони одбор акције одлучио да се поново распише конкурс за Десети фестивал по реду и да предложи Министарству просвете да га уврсти у ред редовних и званичних такмичења ученика основних школа, односно да га уврсти у школски календар за ову и наредне школске године.
Скупштина општине Бабушница је фестивал уврстила у буџет општине, тако да ће финансирање бити решено на адекватан начин.
Надамо се да ће Министар уврстити овај фестивал у календар званичних школских такмичења, јер то он свакако заслужује.
Једна од најлепших песама о ђацима пешацима са минулих фестивала


Ђаци пешаци

И по киши и по мразу,
Кроз узану криву стазу.
Дал са дрштвом или сам,
По њом ходам сваки дан.

Стаза уска корак лак,
Ја сам мали ђак пешак.
На леђима као значка,
виси мала торба ђачка.

А у торби поред књига
И дечијих разбибрига,
Носим своју ужину,
За мене и дружину.

Идем кући певајући,
Тек што није пао мрак,
Сваког дана певам песму,
Док пролазим стазу тесну,
јер ја сам Вам „ђак пешак“.

Милица Петковић
Пирот

Pošalji "Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници"" na Facebook Pošalji "Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници"" na Google Pošalji "Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници"" na My Yahoo! Pošalji "Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници"" na Live Pošalji "Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници"" na MySpace Pošalji "Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници"" na Twitter Pošalji "Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници"" na Digg Pošalji "Међународни фестивал дечјег стваралаштва" Деца у Лужници"" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari