Staticnost i dinamicnost - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

Staticnost i dinamicnost

Oceni ovaj blog
Iako se sve u ovoj dimenziji nalazi u stalnom procesu promene i razvoja mi smo skloni da odredjujemo stvari u staticnom, a ne dinamicnom konekstu. Razlog tome je sto staticnost ili nepromenljivost ukazuje na otkrivanje reda ili zakonitosti u procesu promena.

Naravno da je neophodno otkrivati izvesnu staticnost unutar dinamicnosti da bi bili u stanju da shvatimo odredjeni smisao egzistencije i postojanja. Medjutim, pitanje je koliko otkrivena staticnost ili zakonitost u toku promena ima apsolutan karakter? Ili koliko je kruto staticno odredjivanje uvek adekvatno i efikasno?

Stalni dinamicni tok promena ili razvoja ukazuje na cinjenicu da otkrivene staticne zakonitosti fizicke dimenzije nisu apsolutne vec relativne posto i se i one takodje menjaju, dopunjavaju, produbljuju ili razvijaju.

Naime, u samom toku promena se uvek uocavaju nove i drugacije vrednosti koje se moraju ukomponovati sa starim, vec oformljnim sto dovodi do promene starih vrednosti, a time i drugacijeg shvatanja, razumevanja ili odredjivanja utvrdjenih zakonitosti fizicke dimenzije.

Zbog toga je neophodno neprestano uciti ili biti otvoren i fleksibilan prema novim vrednostima i spoznajama. Jer, istina ili zakonitost koja je uocena u odredjenoj fazi ili promeni moze poprimiti sasvim drugacije obelezje u daljnjim promenama.

Zbog cega je to tako? Ili kako to objasniti? Od cega se mora poci u pokusaju razumevanja tog fenomena? Odgovor se treba traziti u samoj nasoj svesti, jer je ona sustina svakog uocavanja i oderedjivanja, samim tim i dozivljaja ili spoznaje postojanja.

Stalna promena kao i pojava odredjenosti i neodredjenosti ili staticnosti i dinamicnosti u fenomenu postojanja nije nista drugo nego refleksija nase svesti. Kroz takve promene nam se omogucava da jasnije sagledamo njenu kompleksnost. Ta kompleksnost je data u vidu osecanja i misli.

Osecanja cine nejasnu sazetost, intenzitet ili dubinu svesti dok misli predstavljaju neprekidnu aktivnost ili dinamicnost. Dakle, komplementarna suprotnost s njenim karakteristicnim paradoksom.

Aktivni nivo misli omogucava razumevanje postojanja preko staticnosti identiteta sto dobija karakteristike svesnog nivoa. Medjutim, taj nivo je uvek ogranicen ili odredjen neodredjenim, nejasnim intenzitetom ili dubinom osecanja iz kojih nastaje. Zato su osecanja nesvesni nivo svesti unutar kojeg deluju dve polarnosti podsvesnog i nadsvesnog nagona.

Nadsvesnost je najvisi “centar” ili sustinsko jezgro svesti koji predstavlja potencijal promene i razvoja svesnog nivoa. On uvek ostaje nedostizan i nejasan jer svaka promena ili razvoj ogranicenog, svesnog nivoa doprinosi promeni ili produbljivanju samog tog potencijala.

Sto znaci, ako postoji potencijal permanentne, neogranicene promene i razvoja mora postojati i dinamicnost ogranicene promene i razvoja, i obrnuto. Jedno drugo uvek uslovljava i stvara medjusobnom interakcijom i transformacijom.

To takodje znaci da je razumevanje postojanja kroz dinamicnost promena fizickog oblika i pojava u vidu konacnosti ili smrtnosti jednostrano posto mi nikada nismo u stanju da sagledamo, shvatimo ili objasnimo sustinsku celovitost postojanja koja u sebe mora ukljuciti neogranicenost, beskonacnost ili besmrtnost viseg svesnog potencijala.

Samim tim sto postoji ogranicenost ili kontinualan razvoj fizickog mora postojati i njegov visi, bezgranicni potencijal koji ga omogucava ili stvara. Svaka spoznaja koja dobije obelezje staticnosti ili zakonitosti u procesu dinamicnog toka i promene je nepotpuna jer predstavlja delimican uvid u bezgranicni, neodredjeni potencijal.

Mada je taj uvid adekvatan i progresivan za specifican, trenutni moment ili fazu promene, on je ipak ogranicen i mora se menjati jer ce novi tokovi promena nositi sobom i dublji potencijal, samim tim i novu progresivniju spoznaju.

Dok psihologija takvu suprotnost unutar svesti oznacava kao svesnost i nesvesnost, dotle mnoga duhovna i religijska ucenja odredjuju ograniceni, svesni nivo kao ego, identitet ili licnost, a visi, besmrtni ili bezgranicni potencijal svesti kao dusu i duh.

Pošalji "Staticnost i dinamicnost" na Facebook Pošalji "Staticnost i dinamicnost" na Google Pošalji "Staticnost i dinamicnost" na My Yahoo! Pošalji "Staticnost i dinamicnost" na Live Pošalji "Staticnost i dinamicnost" na MySpace Pošalji "Staticnost i dinamicnost" na Twitter Pošalji "Staticnost i dinamicnost" na Digg Pošalji "Staticnost i dinamicnost" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. zxy (avatar)
    Svesno volim nesvesno
    dinamiku sam malo prikočio
    jer vozim nizbrdo
  2. sofija06 (avatar)
    Haha Hvala bogu na kocnicama, hitroj nozi i pametnoj glavi. Inace, eto ti prave katastrofe.