JOE - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

gost 133940

JOE

Oceni ovaj blog
JOE

Jutro dana X u službi održavanja CERN tunela na prvi pogled nije se razlikovalo od bilo kojeg u poslednjih nekoliko nedelja. Pa ipak, neka potmula nervoza ovladala je svima. Čak je i Dr Kaminski, flegmatični šef održavanja, koji je zbog nepomičnog lica dobio nadimak "Dr Iguana" našao za potrebno da nekoliko puta pokuša da olabavi čvor kravate. Naravno, odustajao je pre nego što bi dodirnuo kravatu, pa se pokret završavao simboličnim trljanjem nosa. Za sreću.
Zujanje tunela više se osećalo na dnu stomaka nego što se zaista čulo. Joe nije osećao ništa. Za njega je bio radni dan kao i svaki drugi. Stoga, kada ga je nadzornik vakuum- pumpi pomalo panično poslao da proveri četvrti blok, Joe je natenane zamotao tek načeti sendvič i odgegao se niz hodnik. Osećao je neodobravajući nadzornikov pogled na leđima, ali to mu nije smetalo.
Znao je da svi smatraju da nije previše bistar. I sam je ponekad pomišljao da bi trebalo da bude pametniji. Ali, isto tako je znao da je dobar zanatlija. Nekadašnji njegov šef često bi govorio "ako bude nuklearnog rata, dve stvari će preživeti – bubašvabe i električni spojevi koje je Joe uradio".
Bio mu je dovoljan jedan pogled da vidi u čemu je problem. Loše zalemljena žica signalnog kruga. Joe se namrštio. Odavno je čuo da u evropskim projektima učestvuju vrhunski naučni umovi, najbolje fabrike i laboratorije, ali opremu sastavljaju firme koje ponude najnižu cenu na licitaciji. Sada se toga setio, mada je to bila samo još jedna stvar koju nije razumevao u potpunosti.
Zastao je da razmisli. Protokol je jasno predviđao da treba da obavesti nadzornika i čeka dalja uputstva. Kroz glavu mu je prošao i sastanak koji je Dr Iguana održao sa osobljem. Govorio je o maloj, ali izvesnoj verovatnoći da bi ponešto moglo da krene naopako i da bi svi tada nestali u crnoj rupi. Joe je znao šta je verovatnoća. Svake srede uplaćivao je sportsku prognozu, ali nikako to nije mogao da poveže sa električnom opremom. Ili radi, ili ne radi. Ako ne radi – tu je Joe.
Na ovu pomisao, lice mu se ozarilo. Upravo u tom trenutku začuo se aplauz u kontrolnoj sali. Čestice se sudaraju. Joe u trenutku odluči da će ovu sitnicu srediti sam. Odlučno je zavukao klješta u tesan prostor ormara, ali istog trenutka je kihnuo, tako da je zatvorio oči, a ruka mu zadrhta. Začuje se tiho zlokobno šištanje. Jedna od onih savijenih srebrnastih cevčica lagano se prekrivala izmaglicom gasova koji su se kondenzovali.
- O-ooo! – reče Joe pre nego što su se niz hodnik oglasio alarm, a svetlo počelo zlokobno da trepće.
Pokušao je da se seti šta je još govorio šef. Nešto o izvrtanju svemira kao čarape. O novom Velikom Prasku…
Joe je odjednom postao svestan ozbiljnosti situacije. Po prvi (i poslednji) put sve kockice njegovog uma složile su se u potpunu sliku. Ispravio se i sa rukom na grudima svečano izrekao:
- Neka bude svetlo!

Pošalji "JOE" na Facebook Pošalji "JOE" na Google Pošalji "JOE" na My Yahoo! Pošalji "JOE" na Live Pošalji "JOE" na MySpace Pošalji "JOE" na Twitter Pošalji "JOE" na Digg Pošalji "JOE" na del.icio.us

Ažurirano 07.10.2011. u 19:45, autor: gost 133940

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Borac za prava zivotinja (avatar)
  Vrlo ambivalentno, Zazi. Samo naizgled SF pričica.
  1. Sudbina nam zavisi od ... poluretarda?
  2. Tvorac Novog ... (i ko zna kog po redu sveta) ...

  Sjajan si.
 2. crvene cipele (avatar)
  Joe u akciji.Super priča.Asocira me na Teoriju singularnosti koja je fascinantna.Sve nastaje i sve nestaje u tačci.
 3. Lilu (avatar)
  Evo posetili smo i procitali smo. Dakle ja sam sve vreme u zabludi, Bog postoji
 4. Jupiter7 (avatar)
  Fenomenalna prica. Prosto fantasticno. Koncizan tekst ali sadrzajan. Inace, postoji vreovatnoca da ukoliko u CERN-u nesto krene naopako bude... pa reci cu samo da nece biti dobro po nas, ljude.
  Ažurirano 13.09.2008. u 01:59, autor: Jupiter7
 5. gost 133940 (avatar)
  Fala svima, narode! :D
  Već sam pomislio da ću uzalud protraćiti ovo malo vremena na zemlji.
 6. Oximoron (avatar)
  Interesantno...
 7. ColdPrayer (avatar)
  nije loshe, bas mi se svidja, samo sto Joe nikada ne bi dobio posao u Cernu (kad ni dobri srpski fizicari ne dobiju).
 8. he_who_brings_order (avatar)
  Možda je dobio poso na vezu.
 9. gost 133940 (avatar)
  Situacija u Evropskoj uniji jeste da postoji obilje fizičara, ali veoma malo dobrih majstora električara. :mrgreen:
 10. ColdPrayer (avatar)
  Dobar majstor? Pa kad razmislimo on je odlican . Ko jos zna da izazove Big Boom i napravi svemir? Treba biti biser za to, jer se taj rodi jednom u milijardu godina. (Tako smo i mi nastali)
 11. Cheersy (avatar)
  odlicno..
  na trenutak mi je licilo na Daglasov autostoperski vodic..
 12. Mala vučica (avatar)
  U CERNU su pre par godina imali remont od dve nedelje koji je koštao bruka para jer su majstori zaboravili flašu piva u tunelu kolajdera...naučnici su face ali prateće osoblje je ipak prateće...
  ima i naših tamo, mali broj ali poštovan mali broj

  Inače priča nije loša...samo dok rade kolajderi niko ne sme da bude u tunelima
  Ažurirano 03.04.2009. u 19:56, autor: Mala vučica