Slobodan Milošević - telefoni 01 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dragance

Slobodan Milošević - telefoni 01

Oceni ovaj blog
Slobodan Milošević - telefoni

Tražio po arhivi i našao ovaj stari transcript
telefonskih razgovora. Objavljujem ovo potstaknut nekim raspravama
na Krstarici i proizvoljnim komentarima.
Objavljujem bez ikakvih izmena.


Stenogrami prisluskivanja porodice Milosevic u Karadjordjevu

Klinton Milosevicu: Lepo je cuti Vam glas

Prvi sam put za "Miloseviceve transkripte", zapravo prijepise telefonskih razgovora srpskog predsjednika njegove najblize obitelji, supruge Mire Markovic, sina Marka i kceri Marije, cuo u proljece prosle godine od visoko rangiranog duznosnika hrvatske obavjestajne zajednice. Nakon intervjua za Globus, koji nikad nije objavljen, taj mi je covjek, inace bivsi policajac koji se u struku vratio dolaskom koalicije na vlast, usput kazao da su hrvatske obavjestajne sluzbe Milosevica redovito prisluskivale od sijecnja (januara) 1996. do svibnja (maja) 1998. Na moj zacudjen pogled ovaj je kazao "...je, je hrvatska vojska ga je slusala svaki put kad je boravio u predsjednickoj rezidenciji u Karadjordjevu. Postoje negdje zapisi. Ja ih nisam vidio, ali su mi kazali da su to stotine stranica sluzbenih i privatnih razgovora cijele obitelji..."
Prosle subote, 26. sijecnja (januara), otvorio sam prvu stranicu jedne od sedam bijelim kartonom ukoricenih knjiga Milosevicevih zapisa. Naslov je kratak: "Karadjordjevo" pise crnim verzalom na sredini korica, a ispod toga "boravak srpskog predsjednika" i "podaci prikupljeni elektronickim izvidjanjem", eufemizam za presretanje telefonskog signala. U mnostvu prijepisa razgovora najzanimljivije i svakako su najbizarnije privatne konverzacije obitelji Milosevic. Po prvi put se moze steci autentican dojam kakvi su bili stvarni odnosi u obitelji bivseg srpskoga predsjednika i kakav je zapravo bio "life-style" obitelji sto je cijelo jedno desetljece vladala susjednom drzavom i bila na celu politickog sustava koji je pokrenuo sve ratove na podrucju bivse Jugoslavije.
Jedan dio Milosevicevih telefonskih razgovora, onih "politickih", ugradjen je kao dokazni materijal u tuzbu Republike Hrvatske protiv SRJ zbog genocida i agresije pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu. Tih dijelova nema u dokumentima sto su dostupni Globusu. Ocito da su transkripti "ocisceni" jer na otprilike 1.000 stranica materijala Hrvatska i hrvatski politicari spominju se tek na nekoliko mjesta. Svejedno, Globusov digest telefonskih razgovora Slobodana Milosevica i njegove obitelji predstavlja jedinstveni te ekskluzivni prikaz jednog vremena i ljudi koji su, na srecu, sada tek dio politicke povijesti, ali jos uvijek, dok se glavi kuce Milosevicu sudi u Hagu, neizmjerno intrigiraju svjetsku javnost.

Bil Klinton i Slobodan Milosevic
Datum: 13. sijecanj (januar) 1996. Sat: 20 sati i 26 minuta
Prema transkriptima ranijih Milosevicevih telefonskih razgovora, u bivsoj Titovoj rezidenciji u Karadjordjevu, srpski predsjednik nestrpljivo ocekuje poziv americkog predsjednika. Klinton je, naime, tih dana boravio u posjetu americkim snagama u sastavu tadasnjeg Ifora u BiH. Nakratko se zadrzao u Zagrebu gdje se susreo s pokojnim predsjednikom Franjom Tudjmanom. Srpskom predsjedniku, koji je netom potpisao dejtonske mirovne sporazume, trebala je jos jedna americka potvrda da bez njegova angazmana nema trajnog mira u bivsoj Jugoslaviji. Konacno, ponovo priblizavanje Beograda i Vasingtona po pragmaticnom Milosevicu trebalo je ubrzati i ukidanje gospodarskih sankcija UN sto su snazno opterecivale slabasnu ekonomiju SRJ. Klinton je zvao iz "Air Forcea One" na povratku u SAD te se viza s Karadjordjevom nekoliko puta prekidala. Razgovor je vodjen na engleskom.
B. Klinton: Halo, gospodine predsjednice, kako ste?
S. Milosevic: Ja sam dobro, predsjednice Klinton. Drago mi je da vas cujem.


Smucio sam se sam sebi

Na staru godinu, 31. prosinca (decembra) 1995, Marija Milosevic prica roditeljima o pripremama za proslavu Nove godine. Razgovor je poceo u 17 sati i 30 minuta.
Slobodan: Zdravo sine.
Marija: Zdravo tajkice.
Slobodan: Je li imas sve kod sebe?
Marija: Nemam jos, donet ce mi Bane (neki od prijatelja op.a.).
Slobodan: Je l’ ti prase stiglo?
Marija: Nije. Donet ce mi Bane.
Slobodan: A je l’ ti stigla sarma i sve drugo?
Marija: Nije. To tek veceras.
Slobodan: A kolaci?
Marija: To ce doneti Jole. Pripremljeni su za veceras.
Slobodan: Kad ti dolazi drustvo?
Marija: U devet smo se dogovorili.
Slobodan: Javit cemo ti se i mi oko devet da se cujemo.
Marija: Ja sam tu. Nigdje vise ne mrdam. Ajde malo dremnite.
Slobodan: Marija, kazi molim te Struji (nadimak Hadzi Dragana Antica, direktora Politike op.a.) posto on zna onoga Dragana Milanovica s televizije da ga nadje da me skine vise bre s ovih vesti, kako me neki list proglasio, jednom od 14 licnosti sveta. ***** mu majku, smucio sam se sam sebi.
Marija: Bas je to lepo.
Slobodan: Nemoj, molim te. Dosta je. Samo mi kvari raspolozenje kad gledam Dnevnik. Kazi bre dosta je, neka pustaju Novu godinu, nek idu u picku materinu sa mnom. Mislim da sam dosadio bogu i ljudima a najvise sam sebi.
Marija: Vazi srce moje, meni nisi (cmok)!

B. Klinton: Lijepo je cuti vam glas. Kao sto znate bio sam u regiji i posjetio sam americke snage u Madjarskoj i Tuzli. Mislim da je to dobar pocetak. Vrijeme je bilo lose pa sam morao otkazati neke stvari koje sam zelio uciniti.
(Klinton dalje opcenito govori o potrebi implementacije Mirovnog sporazuma i etnickog pomirenja u BiH te napominje da zna za Miloseviceve kontakte s zapovjednicima NATO snaga te mu se zahvaljuje na svemu sto je ucinio, ali i trazi od njega da ucini sve kako bi se americkim i britanskim vojnicima omogucio slobodan pristup rudnicima - ne precizira mjesto - gdje se nalaze tijela ubijenih te da se ista sacuva od unistenja.)
B. Klinton: ...Znam da ce drzavni tajnik Voren Kristofer posjetiti Beograd pocetkom iduceg mjeseca i to ce biti vrlo znacajna posjeta koja moze nadograditi nase odnose.
S. Milosevic: U redu, gospodine Klinton. Drago mi je da ste imali uspjesan put u Bosnu. To je vrlo simbolicno i od velike vaznosti jer ste vi osobno potaknuli mir na Balkanu, a time i mir u Evropi. Veoma sam srecan zbog tog uspeha. Mir i mirovni sporazum uglavnom imaju podrsku naroda i svaki mali incident bit ce marginalan...
(Milosevic tvrdi da je optimist te da je Dejtonski sporazum odlican i da ga ne treba mijenjati. Po njegovim rijecima treba se koncentrirati na njegovu provedbu.)
...Vjerujem, gospodine Klinton, da cete ubrzati normalizaciju odnosa SRJ i SAD, koja moze doprinijeti miru i ravnotezi u regiji.
B. Klinton: Mislim da ce Kristoferov posjet biti dobar korak u tom smjeru. Imao sam veliku stanku na aerodromu u Zagrebu sa predsjednikom Tudjmanom i opet sam... (nerazgovjetno)... o procesu UN u istocnoj Slavoniji i... (nerazgovjetno)... snazno samo istaknuo vaznost mirne reintegracije... (nerazgovjetno)... i dobio sam dojam da je doslo do poboljsanja i vidim da postoji zelja da se uradi pod pokroviteljstvom UN.
S. Milosevic: Da. Imali smo posjetu njihova ministra vanjskih poslova. (Dr Mate Granic op.a.) prije tri dana i ide dobro. Ali se nadam da cete vi, predsjednice Klinton, upotrijebiti svoj utjecaj da gospodin Tudjman ispuni svoje obveze iz sporazuma kojeg smo postigli u Dejtonu o Prevlaci sto je manji problem u zemljopisnom smislu, a veoma bitan za radikalne promjene i potpunu normalizaciju SRJ i RH. Imali smo veoma bolnu i dugacku povijest, ali moramo zivjeti za buducnost i moramo se okrenuti suradnji i razumijevanju, a ne okretati se nekim problemima manjim ili vecim koji su ostali iza nas. Mozemo rijesiti vecinu problema i ja u to snazno vjerujem. Neke vase preporuke mogle bi pomoci Franji Tudjmanu jer je osporio povjerenje zbog nekih unutrasnjih politickih problema i to je jedini razlog. Vi mu mozete pomoci sa nekim savjetima da se to ubrza.
B. Klinton: To je veoma ohrabrujuce. Da vam bude jasno, ne zelim biti pod vasim... (nerazgovjetno)... Mi podrzavamo normalizaciju odnosa i znam da sam vas pozvao da to napravimo i bez vas nece ici. Mi to trebamo, ali malo treba da sve to propadne. Ovo je jako vazna stvar i nekakve male cinjenice mogu potpuno promijeniti ono sto se dogodilo i sto ce se dogoditi u buducnosti. Ja sam daleko od normalizacije i mislim da mogu racunati na vas... Zato racunam na putovanje tajnika Krostofera i onda cemo vidjeti njegov izvjestaj.
S. Milosevic: To je zaista ohrabrujuce i drago mi je sto to cujem. Ocekujem gospodina Kristofera i mislim da to ide ka dobrome. Ja sam optimista u vezi tih odnosa. Puno hvala za vas optimizam i prijedloge.
B. Klinton: Hvala gospodine predsjednice.
S. Milosevic: Hvala predsjednice Klinton. Sretan put.
B. Klinton: Do vidjenja.
Sutra: Ko se plasi Olbrajtove

Pošalji "Slobodan Milošević - telefoni 01" na Facebook Pošalji "Slobodan Milošević - telefoni 01" na Google Pošalji "Slobodan Milošević - telefoni 01" na My Yahoo! Pošalji "Slobodan Milošević - telefoni 01" na Live Pošalji "Slobodan Milošević - telefoni 01" na MySpace Pošalji "Slobodan Milošević - telefoni 01" na Twitter Pošalji "Slobodan Milošević - telefoni 01" na Digg Pošalji "Slobodan Milošević - telefoni 01" na del.icio.us

Ažurirano 24.08.2012. u 12:23, autor: skura58

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari