Udah - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

U potrazi za ravnotežom

Udah

Oceni ovaj blog
Osetih dah svežeg povetarca.
Kroz otvoren prozor dopirao je umilan cvrkut slavuja.
Predvečerje, bez sumnje, pomislih.
Otvaranje očiju mi je, skoro otkad pamtim donosilo suočenje sa činjenicom da sam kratkovid. Jesam li ih zato, otkad pamtim otvarao nerado, zapitah se. Nelogično iliti skoro logično, ali šta je to otkad pamtim protiv, otkad ne pamtim?
Majkus, smaraš, a još ni oči nisi otvorio, rekoh sebi. Kada bi bar postojala neka šansa da se probudim sa naočarima na nosu. Kontaktna sočiva su neudobna i buđenje sa njima pod kapcima je rezervisano za situacije kad nema druge mogućnosti. Osim toga spavajući sa njima, ništa bolje ne vidim šta sanjam, probao sam. Kada bih se bar još jednom probudio bistrog pogleda, pogledao kroz prozor i ugledao tu pticu? E da, ali to bi po svemu sudeći značilo, da sam završio sa svojim očima, a i sa ostalim delovima tela.
Majkus, vidiš kako kad se zapleteš u drveno filozofiranje, uvek nadođeš na glavni problem? Glavni problem je bio u tome što mi, posle svega što sam recimo preživeo, a čega sam se još sećao, nekako nije bilo do otvaranja ovih mojih fizičkih očiju, jer dosta toga je dosta logično upućivalo na to da ću prvo ugledati nešto, ne znam šta ali nešto što živ čovek ne ugleda kad se kao čovek ujutro probudi. Osim toga ovo nije ni jutro, slavuji ovde ovako pevaju predveče, ali izeš logiku. Jako lepo je pevala ta ptica. Znam da je neću videti, osim ako mi ne sleti na nos, ali ko ga šiša, niko nije savršen, osim valjda samo ovog šarenog sveta, pa ko sam onda ja da ga ignorišem, nekakvim izgovorima o kratkovidosti, jaka stvar?
- Rajska ptica? – začuh poznati glas.
Da, draga, ali ovo što sedi sa druge strane mojih još uvek spokojno sklopljenih očiju je nešto što definitivno nije raj. To je moj svet i ako još uvek hoćeš, da ti ga pokažem, bilo bi nam oboma bolje da se malo strpiš sa komentarima. Ko zna šta me čeka kad podignem zavese?
Ugledah namah poznate plave oči.
Plavetnilo golfske struje u tim očima, upoznah davno, još kad im prvi put pokazah sunce kroz tek olistale platane u dvorištu somborskog porodilišta.
Malo natekle od nespavanja, brige?
Strepnje, čoveče i to kanda velike, prevelike za njena slaba ramena.
Zaboleo me jako taj prvi trenutak, ali kao i svaki roditelj, već u sledećem bio sam spreman za borbu. Dočim, njena majka bila bi spremna i u tom istom trenutku, ako ne i pre, ali ne videh je u blizini.
-Tijana dete, idi spavaj nema veze što ste se razišli. To se dešava, mladi ste. Nema tog krelca zbog kog bi vredelo plakati. Evo pitaj mamu ako meni ne veruješ. – ispalih malo promuklo, ali to je bilo prvo što mi pade na pamet. U tom trenutku njene zenice se raširiše i podiže se prava plima.
- Tata. – pade mi u zagrljaj neispuštavac. Kad li su njene suze prestale da budu slane, zapitah se, i ko je uopšte, ovoj deci dozvolio da tako brzo odrastaju?
Tek tad primetih kroz njenu neočešljanu kosu, da ležim u nekoj svetloj prozračnoj sobi, najverovatnije bolničkoj. Prizor kroz prozor, nepoznat, neki park, zelenila na sve strane i plavog neba bogami. Sunčano predvečerje polako odmiče, a slavuj, jedan jedini.
Ne prekida.

Pošalji "Udah" na Facebook Pošalji "Udah" na Google Pošalji "Udah" na My Yahoo! Pošalji "Udah" na Live Pošalji "Udah" na MySpace Pošalji "Udah" na Twitter Pošalji "Udah" na Digg Pošalji "Udah" na del.icio.us

Komentari

 1. LJILJA MMM (avatar)
  Udah i otvoreno oko kroz neočešljanu kosu....prelepa priča za laku noć Generacijo
 2. Zlatna Iris (avatar)
  prelepo
 3. MPMcB (avatar)
  Citat Original postavio LJILJA MMM
  Udah i otvoreno oko kroz neočešljanu kosu....prelepa priča za laku noć Generacijo
  Hvala Generacijo
 4. MPMcB (avatar)
  Citat Original postavio Zlatna Iris
  prelepo
  Hvala ti
 5. Tol (avatar)
  sjajno, čoveče..lepo da ne prekidaš dah...predivno!!
  nadam se da su ti oketa ok
 6. MPMcB (avatar)
  U kakvoj glavi su, još su i dobra. Hvala ti
 7. agatha (avatar)
  Nadam se druže, da je ta bolnica već deo prošlosti ili još bolje, deo sna koji će se uz dobar gutljaj kafe raspršiti...
 8. vision7 (avatar)