Osama Bin Kaden 09 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dragance

Osama Bin Kaden 09

Oceni ovaj blog
Osama bin Laden 09

od talentovanog dečaka do neuhvatljivog teroriste

Saudijska Arabija progoni Osamu
Ubrzo posle toga u Saudijsku Arabiju su stigle američke snage. Držeći kako se radi o opstanku Saudijske Arabije kao nezavisne države, vlada je pozvala Zapad u pomoć. Ishod je bio Zalivski rat, u kome su SAD predvodile grupu zapadnoevropskih država u žestokom napadu na Irak. Sadam Husein je barem na neko vreme bio potisnut. Ali na užas i gnev islamskih fundamentalista, američke vojne snage su ostale u tom području, spremne da odgovore ukoliko Sadam Husein ugrozi ponovno arapske zemlje Persijskog zaliva.
Uprkos takvoj njihovoj odluci, Osama bin Laden isprva je naizgled ostao veran saudijskim vlastima. Ostali islamski fundamentalisti su jednoglasno i oštro osudili dinasiju al-Saud. Bin Laden je u početku držao američki vojni ulazak u zemlju posledicom panike na dvoru. Smatrao je kako bi se zemlja brzo mogla vratiti svojim islamskim korenima ako se strane trupe hitno povuku, nakon završetka najgore krize.
Ali, saudijski su državnici znali da neće biti tako. Dok su im pre išli u prilog junački glas i omiljenost Osame bin Ladena, bili su sasvim svesni kako to sada deluje protiv njih. Procenivši kako je bin Laden dovoljno snažan da bi mogao javno mnenje okrenuti protiv njih, kuća al-Saud ga je upozorila da ne osuđuje javno njihove postupke. Kako bi zastrašili narodnog junaka, zapretili su da će raskinuti unosne ugovore za izgradnju raznih objekata, čije je blagodeti porodično građevinsko poduzeće bin Laden već dugo uživalo.
Nije prošlo dugo, a odnos Osame bin Ladena i kuće al-Saud su pali tako nisko da je zaključio da bi mu bilo najmudrije otići iz zemlje. I na drugoj strani je bilo takvo mišljenje. Povezavši ga s zaverama protiv vlade, Saudijska Arabija je 1991. prognala Osamu bin Ladena. Tri godine posle, 1994. godine, čak mu je oduzeto i državljanstvo.
Osama bin Laden je pobegao u Sudan - zemlju u kojoj je vlada upravljala u skladu sa islamskim fundamentalizmom. Tamo je stigao sa svojom porodicom, koja je do tada već bila uvelike narasla. Sada već u tridesetim godinama, Osama bin Laden je imao tri žene. Uz prvu ženu, Sirijku, oženio je još dve Saudijke. Osama je odrastao u velikoj porodici pa je takvu i sam stvorio. Njegove su tri žene izrodile ukupno petnaestoro dece. Najstariji sinovi: Mohamed, Omar i Saad bili su mu najdraži. Stigavši u Sudan, cela se velika porodica uselila u zidanu kuću od opeke, u Kartumu - gradu gde su mnogi ratoborni islamski fundamentalisti iz različitih zemalja našli utočište.
Bin Laden je kupio i ladanjsku kuću na obali Plavoga Nila, gde bi se vikendom odmarao sa ženama i decom. Obe su kuće bile vrlo skromne - nisu ličile na palate u kojima i dalje u Saudijskoj Arabiji stanuju njegovi bliski i dalji rođaci. Iako se temepratura danju penje i na preko četrdeset stepeni, bin Laden je odlučio da ne uvodi klimatizaciju ni u jednoj kući. Za njega nije bilo neobično odreći se podnosti koje je sebi lako mogao da priušti. Jedan novinar je naveo njegove riječi: „Ne želim da se naviknem na dobar život“.
Osama bin Laden je namerno izbegavao preterivanja svojstvena bogataškom životu, ne želeći da navikne porodicu na rasipništvo. Umesto toga, vodio je jednostavan, duboko religiozan život. Osamine su žene dobro poznavale Kuran; čak su poučavale ostale žene u obližnjoj džamiji. Što se pak samog Osame tiče, za njega je deo istinskoga pripadništva islamu bilo pokretanje i vođenje džihada, što će ga na kraju dovesti do uključivanja u međunarodni terorizam.
Prekid sa Saudijskom Arabijom prekinuo je učešće Osame bin Ladena u unosnim građevinskim poslovima. Kako je bio vešt poslovni čovek, tokom boravka u Sudanu, bin Laden je odlučio da se okuša u spoljnoj trgovini. Počeo je da uspostavlja odnose s različitim ustanovama u zemljama bliskim islamskom fundametnatlizmu. Verovatno ne slučajno, te će mu veze posle vlro dobro doći za puno zlokobnije svrhe.
Prilike u Sudanu su bile zrele za nekoga kao Bin Laden kako bi pronašao uporište za svoju ideologiju, te puteve i načine za sprovođenje tih zamisli u praksi.

Pošalji "Osama Bin Kaden 09" na Facebook Pošalji "Osama Bin Kaden 09" na Google Pošalji "Osama Bin Kaden 09" na My Yahoo! Pošalji "Osama Bin Kaden 09" na Live Pošalji "Osama Bin Kaden 09" na MySpace Pošalji "Osama Bin Kaden 09" na Twitter Pošalji "Osama Bin Kaden 09" na Digg Pošalji "Osama Bin Kaden 09" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari