Osama Bin Laden 08 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dragance

Osama Bin Laden 08

Oceni ovaj blog
Osama bin Laden 08

od talentovanog dečaka do neuhvatljivog teroriste

Neočekivano bogatstvo mimo zasluga
Ponosan na svog zemljaka koji je toliko učinio za islamsku stvar u svetu, saudijski kralj Fahd je 1983. dodelio braći Bin Laden verovatno najveći građevinski ugovor u istoriji Srednjeg istoka. Preduzeće je dobilo čak tri milijarde američkih dolara za obnovu džamija u Meki i Medini - u dva najsvetija grada u celom islamskom svetu. Priča se i da je Osama, iako se u to vreme borio u Avganistanu pa nije učestvovao u projektu obnove, i te kako učestvovao u podeli dobiti.
Nakon pobede u Avganistanu Bin Laden se brzo uspeo do uloge junaka povratnika. Njegovi govori u džamijama i na drugim mestima često su privlačili mase mladića koji su se uskoro osećali nadahnuti i pozvani da pomognu u stvaranju novog islamskog sveta. Njegove vatrene govore često su snimali magnetofonom, pa se procenjuje kako je više od milion tih traka prodato ili na drugi način distribuirano širom islamskoga sveta. U mnogima od tih govora Osama se služio žestokom antiameričkom retorikom. „Kad kupujemo američku robu, time pomažemo ubijanju Palestinaca. Američka preduzeća zarađuju milione u arapskom svetu, od čega plaćaju poreze svojoj vladi. Ona pak godišnje daje tri milijarde dolara Izraelu, koji upotrebljava taj novac kako bi ubijao Palestince.“
Neko vreme saudijske vlasti su se srdačno ophodile prema Bin Ladenu. Zapravo, od toga je imala velike koristi čitava njegova porodica, jer je porodično preduzeće redovno dobijalo vrlo velikodušno plaćene državne narudžbine za građevinske radove. Uprkos velikom bogatstvu, Osama bin Laden se nije vratio raskošnom životu bogataša. Sa suprugom i decom nastanio se u skromnom stanu i nastojao je da živi u skladu s islamskom naukom. Mnogi ipak misle kako Osama bin Laden nikada nije bio kadar da vodi skroman i jednostavan život pobožnog muslimana. „Požar je besneo u njemu“, jednostavno je jedan porodični prijatelj opisao mladićevo raspoloženje. Ljudi koji su ga znali iz Avganistana i iz domovine sličnog su mišljenja.
Ali bez obzira na njegovu posebnost, Bin Ladenov život se dramatično izmenio u avgustu 1990, kad su Iračani pod vođstvom Sadama Huseina napali i zaposeli susedni Kuvajt, te se tada činilo kako će im Saudijska Arabija biti sledeća meta. Na saudijskom dvoru je izbila panika, jer su se bojali kako neće moći uspešno da odbrane zemlju od iračkog napada.
Osama bin Laden je, ne oklevajući, ponudio svoje usluge kući Al Saud. Iskustvo iz Avganistana omogućilo mu je da zacrta ratnu strategiju za svoju zemlju, za koju je držao da će biti uspešna. Osim ponude da će uključiti u saudijsku vojsku svoje ratne drugove iz Avganistana, Bin Laden se snažno zauzimao da se saudijska građevinska preduzeća smesta angažuju na izgradnji utvrđenja, rovova i drugih građevina potrebnih za odbranu.
Podsećajući saudijske vlasti na svoje uspehe u Avganistanu, Bin Ladenu je bilo vrlo stalo da odbrani zemlju upotrebom muslimanskih snaga, te se žestoko protivio pozivanju Zapada u pomoć. Posebno mu je smetala moguća američka vojna prisutnost. Isticao je kako bi dovođenje stranaca bilo pogubno za moral, suprotno islamskim učenjima, te bi obeshrabrilo Saudijce. Uz to je Bin Laden upozorio dinastiju Al Saud kako bi američka vojna intervencija učinila islamskim fundamentalistima krajnje teškom ikakvu buduću podršku saudijskim vlastima.
Za islamske fundamentaliste je bilo svetogrđe uključivati imperijalistički Zapad u rat u kome se na obema stranama bore muslimani. Prema jednom izvoru, Bin Laden je jednom prilikom užurbano upao u kabinet kraljevića Sultana, ministra odbrane Saudijske Arabije, donevši mu alternativni strateški plan na deset stranica. Bin Laden je besno vikao: „Ne trebaju nam ovde Amerikanci!“ Ali, nije imao uverljiv odgovor kraljeviću kad ga je upitao kako će se Saudija braniti od vazdušnog ili pomorskog napada snaga Sadama Huseina. Kraljević Sultan ga je dalje pitao: „A šta nameravaš da preduzmeš protiv iračkog hemijskog i biološkog oružja?“ Bin Laden je jedino znao da odgovori: „Pobedićemo ih svojom verom.“

Pošalji "Osama Bin Laden 08" na Facebook Pošalji "Osama Bin Laden 08" na Google Pošalji "Osama Bin Laden 08" na My Yahoo! Pošalji "Osama Bin Laden 08" na Live Pošalji "Osama Bin Laden 08" na MySpace Pošalji "Osama Bin Laden 08" na Twitter Pošalji "Osama Bin Laden 08" na Digg Pošalji "Osama Bin Laden 08" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari