Osama Bin Laden 07 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dragance

Osama Bin Laden 07

Oceni ovaj blog
Osama bin Laden 07
od talentovanog dečaka do neuhvatljivog teroriste


Osama pronalazi novu metu
Njihov sveti rat može se voditi na svakom mestu koje militantni islamisti poput Osame bin Ladena ocene da je zgodno za borbu. Bivša predsednica pakistanske vlade Benazir Buto ovako objašnjava tu pojavu:
„Sve je to posledica avganistanskog rata, gde je bilo puno indoktrinacije. Rekli su im (islamskim borcima u Avganistanu): „Ako imate vere, ne treba vam ništa drugo kako biste uništili sve velike sile.“ Uverili su ih kako mogu uništiti i Sovjetski Savez i Sjedinjene Države i ceo svet. Pošto su izbacili Sovjetski Savez iz Avganistana, pomislili su kako mobu izbaciti i Ameriku (iz svih ostalih islamskih zemalja.
Otkriće kako su SAD tokom rata u Avganistanu nesumnjivo pomogle finansiranje, obučavanje i razvijanje islamskog terorizma do njegove zrele i snažne faze, svakako je vrlo neugodno za američke zvaničnike. CIA te neočekivane pojave naziva „nuspojavama“. Nakon sovjetskog povlačenja, više američkih zvaničnika s nelagodom je priznalo kako su SAD delimično same krive za nastanak svog novog i opasnog neprijatelja. Čarls Kogan, tadašnji rukovodilac operative u CIA, o tome je rekao: „Bio je to popriličan šok. Pretpostavka da bi mudžahedini mogli jednog dana da dođu u Ameriku i ovde izvode terorističke akcije jednostavno nam tada nije ulazila u naš mentalni svet. Bili smo sasvim zaokupljeni našom borbom protiv Sovjeta u Avganistanu. Ta posledica je značajna, ali nenamerna i neočekivana“. Slično misli i Ričard Marfi, bivši američki veleposednik u Siriji i Saudijskoj Arabiji: „Stvorili smo čudovište u Avganistanu. Kad su jednom Sovjeti otišli, oni (avganistanski i arapski ratnici) su se okrenuli oko sebe tražeći novu metu. Pokazao im je gospodin Osama bin Laden: SAD su za njega pravi izvog svog zla“.
Nezadovoljstvo Osame bin Ladena onim što on smatra američkim mešanjem u muslimanske poslove i dominacijom nad islamskim svetom još se pojačalo pred kraj sukoba u Avganistanu. Uvereni kako pobunjenicima treba još samo jedan konačan udarac kako bi isterali sovjetske snage, SAD i Saudijska Arabija su finansirale poslednju veliku ofanzivu. Mudžahedini su na kraju uspeli, ali ofanziva je ostavila mnogo mrtvih u njihovim redovima. Bin Laden je ustvrdio kako je Sjedinjenim Državama to bilo drago, jer su, shvativši kako se rat bliži kraju, Amerikanci počeli da strahuju kako bi islamski ratnici mogli da postanu prejaki, pa da se osile. Bin Ladenov bes zbog toga još više je pojačao njegovu mržnju prema Zapadu. Nestrpljivo je čekao dan kad će Sjedinjene Američke Države morati da se suoče s međunarodnom islamskom vojskom.
Povratak junaka kući
Osama bin Laden nije preko noći postao terorista za kojim se traga po celom svetu. Ali posle rata u Avganistanu stvari su se za njega počele da menjaju. Posle sovjetskog povlačenja 1989. on se vratio u Saudijsku Arabiju u novom svetlu. Iskustvo i odnosi s avganistanskim mudžahedinima samo su pojačali njegovu predanost islamskom fundamentalizmu. Bin Ladena su sada svi posmatrali znatno drugačije nego pre. Raširio se glas o njegovoj hrabrosti, predanosti islamu i sposobnosti vođe, pa je postao junak u narodu.
Junački glas Osame bin Ladena počeo je da raste još dok je on bio u Avganistanu. Od pažnje usmerene na njega imali su koristi i saudijske vlasti i poslovi njegove porodice. Saudijska vladajuća elita nadala se kako će, prihvativši srdačno junaka svetog rata, ućutkati svaku buduću kritiku islamskih fundamentalista.

Pošalji "Osama Bin Laden 07" na Facebook Pošalji "Osama Bin Laden 07" na Google Pošalji "Osama Bin Laden 07" na My Yahoo! Pošalji "Osama Bin Laden 07" na Live Pošalji "Osama Bin Laden 07" na MySpace Pošalji "Osama Bin Laden 07" na Twitter Pošalji "Osama Bin Laden 07" na Digg Pošalji "Osama Bin Laden 07" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari