Osama Bim Laden 06 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dragance

Osama Bim Laden 06

Oceni ovaj blog
Osama bin Laden 06
od talentovanog dečaka do neuhvatljivog teroriste

Dolari za islamske ekstremiste
Za vreme sukoba tadašnji predsednik SAD Ronald Regan u Avganistan je poslao na desetine tih projektila s uputstvima za njihovu najdelotvorniju upotrebu. Pomoću „stingera“ avganistanski sveti ratnici uspeli su da obore više od 270 sovjetskih ratnih aviona. Bin Laden je posebno voleo to oružje. Dosije Ministarstva spoljnih poslova SAD o Bin Ladenu i njegovim aktivnostima, čak sadrži fotografiju iz 1986. na kojoj on pozira sa „stingerom“ na ramenu. Danas izgleda neverovatno da je Amerika naoružavala islamske ekstremiste koji će nekoliko godina nakon toga objaviti i početi rat protiv SAD.
Posle su na videlo izašli i drugi uznemiravajući podaci. Čini se da su neki od američkih dolara, dopremljenih u Avganistan za finansiranje rata protiv Sovjeta, skrenuli kako bi poslužili nekim drugim svrhama. Čelnici mudžahedina slali su dolare ekstremističkim islamskim strankama u Pakistanu i u drugim delovima islamskoga sveta. Američke vlasti znale su da se to događa u nekoj meri, ali kako se suzbijanje sovjetskog širenja držalo izvanredno važnom zadaćom, američki zvaničnici su odlučili da žmure na to.
Osama bin Laden nije se zavaravao u pogledu stvarnih razloga zbog kojih SAD podupiru avganistanske pobunjenike. On je to posle ovako komentarisao:
„Sjedinjene Države naš džihad nije zanimao. One su se samo bojale da bi Rusija (Sovjetski Savez) mogla izbiti na toplo more (strateško mesto na Srednjem istoku). SAD su pomogle mudžahedinima radi suzbijanja Rusije. Mudžahedini su već znatno pre toga počeli s oružanim otporom Rusima. Čim je Gorbačov (bivši sovjetski predsednik) najavio povlačenje ruskih snaga iz Avganistana, SAD su (...) prekinule pomoć mudžehedinima.
Islamski su ekstremisti koji su pritekli u pomoć Avganistanu primali pomoć od još jednog „neverovatnog“ izvora - od saudijske vladajuće dinastije. Iako saudijska kraljevska porodica za sebe tvrdi da je pobožna, muslimanska, islamski izvorni fundamentalisti često kritikuju Saudijce kako su odviše svetovni i odviše bliski Zapadu. Budući da su ti islamski ekstremisti faktor koji remeti saudijsko društvo, saudijsko državno vođstvo radosno je prihvatilo činjenicu što se ti ljudi usredsređuju na sukob u Avganistanu, te na to troše svoj novac i snagu. To je značilo popuštanje političke i sigurnosne napetosti u samoj Saudijskoj Arabiji, za šta je saudijski režim bio zahvalan.
Kako su se takve grupe ponašale otvoreno neprijateljski prema saudijskoj vladajućoj eliti, bilo bi ih nezgodno direktno i otvoreno finansirati, čak i ako je to značilo skinuti ih barem neko vreme sebi s vrata. Pogodan kanal zato je pronađen u Osami bin Ladenu.
Bin Laden je bio u jedinstvenom položaju za rešavanje tog problema. Zbog bliske poslovne i lične povezanosti svog oca sa saudijskom vladajućom kućom, Osama im je ostao blizak uprkos svojoj novoj političkoj orijentaciji - ekstremističkoj. Bin Laden se potrudio da se novac upotrebi za osnivanje novih tabora za obuku u Avganistanu i susednom Pakistanu. Saudijska kraljevska porodica nije bila svesna kako ti centri za obuku ne obučavaju samo mlade muslimane za borbu u Avganistanu, nego igraju ključnu ulogu u indoktrinaciji boraca za koje će se posle širom sveta pročuti kako čine mrežu islamskih terorista. Dobrovoljci su tamo naučili različite subverzivne metode, uključivši i veštinu pravljenja bombi od savremenih plastičnih eksploziva s daljinski upravljanim detonatorima. Uz to su ih stalno učili islamskim učenjima kako bi ojačali njihovu duhovnu predanost džihadu.

Pošalji "Osama Bim Laden 06" na Facebook Pošalji "Osama Bim Laden 06" na Google Pošalji "Osama Bim Laden 06" na My Yahoo! Pošalji "Osama Bim Laden 06" na Live Pošalji "Osama Bim Laden 06" na MySpace Pošalji "Osama Bim Laden 06" na Twitter Pošalji "Osama Bim Laden 06" na Digg Pošalji "Osama Bim Laden 06" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari