Osama Bin Laden 02 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dragance

Osama Bin Laden 02

Oceni ovaj blog
Osama bin Laden 02

od talentovanog dečaka do neuhvatljivog teroriste

Mladi Osama trči za zadovoljstvima
Dok je Osama studirao u domovini, na Srednjem istoku, na univerzitetu duboko prožetom islamskom tradicijom, većina njegove braće odabrala su upis na inostrane univerzitete gde su mogli da uživaju u slobodi koju pruža zapadna kultura. To posebno vredi za Osaminog polubrata Salima - sina prvorođenca i ljubimca Muhameda bin Ladena. Salim, poznat po svom dobrom izgledu i šarmu, studirao je u Londonu. Leteo je vlastitim privatnim avionom, te ga je pratio glas plejboja.
To ne znači da tada, ranih sedamdesetih, Osama nije pokazivao znake istih tendencija. Poput mnogih mladića iz bogatih i uticajnih saudijskih porodica, i mladi Osama je trčao za zadovoljstvima. Sam, ili sa grupom prijatelja, rado je i redovno putovao u Bejrut, glavni grad Libana, gde je uživao u uzbuđenjima koja je pružao tamošnji bogati noćni život. Nije bilo neuobičajeno za njega da satima obilazi barove, noćne klubove i kockarnice. Često je pio, te je ponekad konzumirao i više alkohola nego što je mogao da podnese. Bin Laden je takođe uživao u društvu lepih žena, te je u tom periodu života provodio vreme s mnogim ženama. Američki obaveštajac koji je istraživao Bin Ladenovu prošlost ovako je opisao njegovo tadašnje ponašanje: „Svi koji su ga poznavali dok je bio u Bejrutu govore isto. Puno je novca trošio u noćnim klubovima i barovima. Dosta je pio, voleo je da lumpuje, a voleo je i lepe žene“. Dalje se primećuje kako je Osama bin Laden nekoliko puta sudelovao u tučama u krčmama zbog žena; jedna od tih koje su bile povod kavzi bila je poznata bludnica u toj četvrti.
Muškarci s takvim novcem i vezama kao što ih ima Osama bin Laden, unedogled nastavljaju s takvim načinom života; ali s Osamom nije bilo tako. Njemu se dogodio duhovni preobražaj, te se on okrenuo islamu s takvom žarkom predanošću da je to na kraju sasvim izmenilo njegove životne ciljeve i način života.
„To je uobičajena priča“, opisuje jedan porodični prijatelj Osaminu promenu:
„Oni (bogati mladi Saudijci) imaju puno novca i misle da su gospodari sveta. Troše velike svote kao da piju čašu vode. Čim izađu iz Saudijske Arabije, zaborave da su muslimani. Išli su u Bejrut, kurvali se i opijali, a onda bi na kraju doživeli religijsku krizu. Neki od braće mladog Bin Ladena tako su, napokon, postali vrlo religiozni. Sećam se jednog od braće: otišao je u pustinju i tamo proveo više nedelja u molitvi“.
Preobražaj Osame bin Ladena nije se zbio preko noći. Prvo je radio na obnovi dveju džamija; to ga je navelo da se oseti bližim Alahu, pa je počeo da razmišlja o životu koji bi bio više u skladu s njegovom verom. Bin Laden je tada počeo da se sastaje s islamskim fundamentalistima, pa je čitao više o islamu. Njegovi izleti u Bejrut zauvek su se završili 1975. godine, kad je taj nekada blistav grad pretvoren u bojno polje izbijanjem građanskog rata između libanskih hrišćana i muslimana. Saudijski islamski fundamentalisti otvoreno su govorili kako je grad dobio što je zaslužio, kako ga je snašla zaslužena kazna zbog otvorenog i grešnog života koji su tamošnji muslimani vodili. Mladi Bin Laden tada se s tim već slagao. Tada se već smirio i postao pobožan musliman. Pristao je na brak koji mu je rodbina dogovorila s isto tako pobožnom Sirijkom, njegovom daljom rođakom.
Nevolje na Bliskom i Srednjem istoku sedamdesetih bile su još jedan razlog koji je približio Osamu bin Ladena islamskom fundamentalizmu. Poraz arapskih država 1973. u Jomkiparskom ratu protiv Izraela bio je strahovit, razoran udarac muslimanskom ponosu. Budući da su bile glavni saveznik Izraela protiv okolnih arapskih država u ratu protiv njega, ili su ih barem takvim smatrali, Sjedinjene Države su se u arapskom svetu sve više smatrale neprijateljem.
Kao i mnogi drugi bogati muslimani, Osama bin Laden više nije mnogo držao do onoga što je video u zapadnim društvima. Promiskuitet, raširena i pogubna zloupotreba droga i alkohola, lomovi porodičnih i društvenih veza - sve to oni nipošto nisu hteli oponašati u svom delu sveta. Takve osećaje je samo pojačalo ubistvo saudijskog kralja Fejsala, koje je izvršio jedan njegov umno poremećeni nećak. Kraljev nećak, koji je studirao u SAD, najviše vremena provodio je u Evropi i postao pravi zapadnjak. Dok je narod oplakivao smrt omiljenog vladara, islamski fundamentalisti su iskoristili priliku kako bi rastrubili da je kraljevog nećaka zatrovala zapadnjačka pokvarenost, pa se udaljio od Alahovog puta i zato počini kraljeubistvo.

Pošalji "Osama Bin Laden 02" na Facebook Pošalji "Osama Bin Laden 02" na Google Pošalji "Osama Bin Laden 02" na My Yahoo! Pošalji "Osama Bin Laden 02" na Live Pošalji "Osama Bin Laden 02" na MySpace Pošalji "Osama Bin Laden 02" na Twitter Pošalji "Osama Bin Laden 02" na Digg Pošalji "Osama Bin Laden 02" na del.icio.us

Ažurirano 24.06.2012. u 07:14, autor: skura58

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari