Plesner - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

Plesner

Oceni ovaj blog
Plesner: „Samo čovjek ima visinu s koje može pasti.“

-Ili tacnije njegov ego u vidu arogantne samouverenosti koja nije svesna potrebe razvoja i fleksibilnosti.
-------------
Napoleon Hill: "Novac bez mozga je uvijek opasan."

-Ne toliko, koliko novac sa bolesnim ili zlim mozgom.
-------------
Džozef Edison : "Na argumente iz lijepih usta nema odgovora."

- Naravno da nema, jer se gledalo, a ne slusalo.
----------------
Ajnstajn: "Ako nisi u stanju da jednostavno objasnis, ne razumes dobro."

- Slazem se s ovim. Razumevanje se postize sredjivanjem ili kristalizacijom misli. Sto god neka ideja postaje razumljivija ona formira i jasnije misli ili pronalazi adekvatnije reci izrazavanja.
-------------------
Konfučije: "Ko je ljubazan preko mjere, postaje dosadan; Ko je oprezan preko mjere, izgleda uplašen; Ko je hrabar preko mjere, uzrokuje nered; Ko je iskren preko mjere, djeluje okrutno."

-Mera je uslovljena situacijama ili okolnostima u kojima se covek nalazi. Okolnosti su spoljasnji podsticaj unutrasjeg razvoja, samim tim i razlicitih reakcija u razlicitim situacijama. Zato je kljuc u fleksibilnosti ili otvorenom stavu ka vlastitoj promeni i samorazvoju.

Samorazvoj se sastoji u tome da se prevazilazi ogranicenost sobom i svojim nizim, sebicnim potrebama, tako sto se pokusavaju shvatiti i razumeti potrebe okoline, u cilju uspostavljanja harmonicnog odnosa izmedju unutrasnjih i spoljasnjih vrednosti.

Naravno, da su ljubaznost, opreznost, hrabrost i iskrenost prateci elementi takvog odosa, medjutim mera njihove zastupljenosti zavisi od date situacije. Tako na primer, u slucaju samoobmane efikasnije je neprijatno suocavanje s istinom nego njeno takticno saopstavanje. Dok je opet, u nekim slucajevima pozeljno takticno saopstavanje istine. Negde se zahtava vise odlucnosti i ostrine od ljubaznosti, negde opreza u poverenju, a negde bezuslovna ljubav i poverenje da bi doslo do konstruktivnosti ili funkcionalnosti.

Sto u pojedinim situacijama moze delovati kao lek u drugim moze imati toksican efekt. Zato svaka situacija i okolnost predstavlja jedinstveno iskustvo koje ima svoju specificnu granicu tolerancije ili potrebne reakcije koja se spoznaje samo onda kada je osoba sprenma da se menja ili ostvaruje svoj progresivan razvoj.
-------
"Nikada ne lovite leptira. Ako želi da se igra, sam će vam doći i veselo sletiti na dlan. Istu strategiju primjenite i sa ljudima. Oni koji vas vole i poštuju sami će vas naći i doći do vas."

-Hm. Ovde nesto ne stima. Ako svi cekaju da ih drugi pronadju i pridju, onda niko nikog ne moze pronaci niti ko kome prici. Mislim da ljubav i postovanje treba biti uzajamno, te da se ljudi podjednako moraju angazovati na upoznavanju i odrzavanju prijateljstva.
--------------------
‎ Dostojevski: "Ništa na svijetu nije teže od iskrenosti i nema ništa lakše od laskanja."

-U svakom slucaju da se ova izreka odnosi na neiskrene i dvolicne ljude. Medjutim, za iskrene ljude nije nista teze od lazi i laskanja i nista jednostvanije, prirodnije i lepse od istine.
---------------------
Svift: "Nikad se ne čudim što vidim zle ljude, ali se često čudim što ih ne vidim da se stide."

-Da se stide onda ne bi bili zli. Savest je bozanski glas u ljudima neophodan za zdrav psihicki zivot. Kada bolesni ego u potpunosti utisa taj glas, radjaju se psihopate koje nemaju stid.

Pošalji "Plesner" na Facebook Pošalji "Plesner" na Google Pošalji "Plesner" na My Yahoo! Pošalji "Plesner" na Live Pošalji "Plesner" na MySpace Pošalji "Plesner" na Twitter Pošalji "Plesner" na Digg Pošalji "Plesner" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. zxy (avatar)
  Sve drugo je ok
  al čudi me za Svifta
  da je bio tako naivan bre
 2. Zlatna Iris (avatar)
  "Ako nisi u stanju da jednostavno objasnis, ne razumes dobro."
  pa ja onda nista ne razumem
 3. zxy (avatar)
  Citat Original postavio Zlatna Iris
  pa ja onda nista ne razumem
  Kako ne razumeš,pa ovo si jednostavno rekla
  a i Sokrat rekao nešto slično,pa čuveno postalo
 4. RiadaT. (avatar)
  Sofija dosljedno opravdava svoje ime
  Ja bih izdvojila ovo...
  Dostojevski: "Ništa na svijetu nije teže od iskrenosti i nema ništa lakše od laskanja."
 5. orfej sa ibra (avatar)

  Leptir koji je sleteo na dlan..
 6. lejla.al.dbuni (avatar)
  "Savest je bozanski glas u ljudima neophodan za zdrav psihicki zivot".

  Divno rečeno,Sofija..

  I uopšte,tvoji postovi čine tvoj Blog posebnim,prepoznatljivim,edukativnim.

  I dragoceni su po sam Krstin blog,uopšte....

  Za pametnu blogovsku damu.....
 7. sofija06 (avatar)
  Hvala svima od srca za javljanje; tim vise jer ste me tako srdacno prihvatili i pored toga sto nisam ovde cesto. Zato cu se i dalje truditi da bar povremeno nesto napisem. Za sve mnogo i ljubavi
 8. Aribi (avatar)
 9. sofija06 (avatar)
  Za tebe Aribi iskreno i veliko