POLITIČARI, PROROCI, SVEŠTENICI, UČITELJI, SUDIJE - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

123loncar

POLITIČARI, PROROCI, SVEŠTENICI, UČITELJI, SUDIJE

Oceni ovaj blog
>>kako postupati pravedno ako se ne zna šta je pravično<<Današnji prosečan čovek ( kao misaono društveno biće ) , svoje spoznaje uglavnom formira na osnovu takozvanih ‚‚naučnih‚‚ saznanja ( koja mu nude društveno obrazovni institucionalni sistemi) i religijskih doktrinalnih tvrdnji. I ma koliko taj čovek težio spoznajnom / naučnom , religijsko ima svoj manji ili veći uticaj na njegovo mišljenje i sud ; naročito kad je reč o društveno sociološkim odnosima i razvoj njega samog. Za ovaj neraskidivi odnos između takozvanog spoznajnog i religijsko mitskog kod formiranja mišljenja i sudova , znali su heleni.
Negovanjem filosofije i njenog uticaja na sve ljudske aktivnosti, helenska civilizacija otkriva naučne metode istraživanja i saznavanja, koje utvrđuju objektivna mišljenja; te da one , naučne metode oslobađaju mišljenja / sudove i emancipuju ih od religije i mitologije - podredivši ih razvoju znanja /saznanja / nauke u službi čoveka i njegove zajednice . To napuštanje služenja religiozno mitološkom čoveku, koji sebe još nije izdvojio kao pojedinca u okviru plemena / klana /sekte / klike , i prelazak u službu konkretnog, emancipovanog čoveka pojedinca – građanina, omogućava ubrzan društveni razvoj koji povratno multiplicirano razvija samog čoveka. Kroz takvog čoveka i u njegovom interesu , začela se u helenizmu era samostalne naučne misli oslobođene religijskog i mitskog fantazma ; čime je obeležen početak jedne nove epohe u istoriji čovekova ovladavanja samim sobom , prirodom i društvom .

Odvajanjem filosofsko naučnog mišljenja i spoznaja od religijsko fantastičnog i mitskog , društvene zajednice preuzimaju na sebe odgovornost za razvoj društva i sociološko ekonomskih odnosa u njemu( što je prepoznatljivo u severozapadnim zajednicama ), a samim tim i za razvoj čoveka i njegovog očovečenja koje teži idealizaciji ili oboženju .
Dok dominacijom mitsko religijsko fantastičnog nad naukom i filosofijom, zajednica tone u doktrinalno religijsko mitomansko ; gde mitomanija postaje dominantna i presuđujuća manipulativna alatka, koja uništava svaku ideju o građanstvu i stvara narod / pleme / klan / sektu / kliku ( što je očiglednost za jugoistočne sredine ).Ovo uklapanje religijskog i mitomansko / mitološkog u sadejstvu sa nagađanjem i zamišljanjem, omogućava vladavinu po krvnim i interesno egocentričnim dominacijama.Takva vladavina je tiranskog karaktera, koja nastoji svim svojim sredstvima da stvori robovlasničko društvo .
U takvim okolnostima, uspeh i egzistencija pojedinca ne zavise od njegovih vrlina, časti , poštenja, znanja, veština , umeća i talenta ; već od krvnog srodstva , podrećivanja i uklapanja u mrežu klike / kaste / klana / oligarha.
Oni , na formalnoj i neformalnoj ( iz senke ) vlasti, postaju merilo svega : '' onoga što jeste ili pak onog što nije ''.Sa takvom doktrinom , istina biva vulgarizovano relativizovana ; i s'njom se ne može išta dokazati , pa se prema njoj – istini, gaji skepsa i rugljivo nepoverenje unutar svetine / rulje / robova. Vulgarizacijom istine sa relativizmom i skepticizamom ruše se sve ljudskosti; jer je etika zgažena i izvrgnuta primitivističko populističkom ruglu. Ona kao takva , kao i njena majka filosofija služe kliki / klanu / populizmu i plemenu za podsmeh , ruglo , zafrkanciju, odbacivanje i osudu.
Odupreti se krajnje vulgarizovanom relativizmu i skepsi , može samo onaj koji uporište za svoje sudove ne traži u trenutno uskomešanoj društvenoj stvarnosti koja je na pozicijama religijsko mitomanske pameti svetine / plemena / rulje / robova. Taj tad nastoji da izvede ličnu spoznaju iz ćorsokaka skepse i vulgarizovanog populističkog relativizma; te nađe načina da naučna mišljenja i njegove forme uzme za izvor u donošenju sudova o ovome ili onome / o svemu ( o sebi samome ); sa do kraja kritičkim odnosom prema svemu, kako prema svojim tako i tuđim sudovima u interesu objektivne istine. Jedino tako moguće je pobiti vulgarizovani relativizam i skepsu , koji su filozofiju i naučnu istinu iskljčili iz društvenih odnosa (zahvaljujući činodejstvovanju religijsko mitomanske pameti , koju obrazovno vaspitno širi i ukorenjuje u ljude vlast i institucije sistema ) .
Čovek koji je oslonjen na filosofiju, slediće njenu etiku u sopstvenim odnosima prema drugima ; te će nastojati da izgrađuje društvo u kome pravednost crpi sebe iz etičke pravičnosti. On će težiti idealu u kome pravednost se poistovećuje s pravičnošću, kako bi mu pravda bila čovečna. Na suprot njemu biće oni koji će pravdu smeštati što dalje od etike; razčovečavaće je pretvarajući sve u ništavilo !

Pošalji "POLITIČARI, PROROCI, SVEŠTENICI, UČITELJI, SUDIJE" na Facebook Pošalji "POLITIČARI, PROROCI, SVEŠTENICI, UČITELJI, SUDIJE" na Google Pošalji "POLITIČARI, PROROCI, SVEŠTENICI, UČITELJI, SUDIJE" na My Yahoo! Pošalji "POLITIČARI, PROROCI, SVEŠTENICI, UČITELJI, SUDIJE" na Live Pošalji "POLITIČARI, PROROCI, SVEŠTENICI, UČITELJI, SUDIJE" na MySpace Pošalji "POLITIČARI, PROROCI, SVEŠTENICI, UČITELJI, SUDIJE" na Twitter Pošalji "POLITIČARI, PROROCI, SVEŠTENICI, UČITELJI, SUDIJE" na Digg Pošalji "POLITIČARI, PROROCI, SVEŠTENICI, UČITELJI, SUDIJE" na del.icio.us

Ažurirano 04.06.2012. u 21:32, autor: 123loncar

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. aleksa ndar (avatar)
  istina je da su ljudi zbog religije vodili ratove i sl. u sustini nije to bilo zbog religije, jer nijedna ne propagira to, nego zbog zloputrebe, tako ce danas sutra zbog nauke, ne zbog nauke nego zbog zlouoptrebe iste...tako da okretanje ka jednom i omalovazavanje drugog nije rijesenje...uvijek ce se naci neko ko ce izokrenuti i zloupotrijbiti, sta god to bilo, protiv covjecantsva...
 2. skura58 (avatar)
  Dosledan i temeljit.
  Pozdrav
 3. orfej sa ibra (avatar)

  Oni , na formalnoj i neformalnoj ( iz senke ) vlasti, postaju merilo svega : '' onoga što jeste ili pak onog što nije ''.