Doći će vreme - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dragance

Doći će vreme

Oceni ovaj blog
DOĆI ĆE VREME KADA VIŠE NEĆU IMATI ŠTA DA VAM KAŽEM


Doći će vreme kad neću imati šta da vam kažem. – O tome bih htio da govorim, ali već u prvoj rečenici ima nečeg egocentričnog, netačnog i preteranog. Ne, neće to biti nikakvo naročito vreme, niti će naročito doći, ali eto, tako se mi visoko i više-manje netačno uvek izražavamo kad govorimo o sebi i svemu onom što je u vezi sa nama. Ne, neće doći nikakvo naročito “vreme”, nego će prosto, u nezaustavivom toku događaja i promjena doći jednom i to: da neću više imati šta da vam kažem. Neće to biti ništa krupno ni važno, to što će ostati nekazano, kao što, uostalom, nije bilo važno ni vreme kad sam imao šta da kažem (ili mislio da imam), i kad sam zaista i kazivao. Ali eto, ja sa ove tačke na kojoj još imam nešto da vam kažem (ili bar mislim da imam), dozvoljavam sebi da pomišljam na trenutak, koji je siguran kao i budućnost sama, kad neću imati više šta da vam kažem. – Neće to biti nestanak moj sa sveta ni odlazak pod zemlju, nego predvorje smrti ili, ako hoćete, izlazna stanica života. Biću živ, zvati se svojim imenom, gledati sunce i jesti hleb – a neću ništa imati da vam kažem.
Godinama i danima ja sam vam govorio o svetu oko sebe i o tome kako ga ja vidim i osećam. Nekad je to bilo ono što ste očekivali od mene, a ponekad je vaše očekivanje bilo i prevareno. Ali, svakako se time stvorila između vas i mene izvesna navika, za mene gotovo obaveza: da ja kazujem a vi da primate, i da sudite o onom što sam rekao. Stoga osećam potrebu da večeras govorim o tome sa vama, da vam se unapred izvinim i da to već sada kažem. Jer, kad to vreme zaista nastupi, ja možda neću biti svestan toga, neću se setiti ili neću ni moći da vam to kažem.
Doći će vreme kad više neću imati šta da vam kažem.
Ivo Andrić

Pošalji "Doći će vreme" na Facebook Pošalji "Doći će vreme" na Google Pošalji "Doći će vreme" na My Yahoo! Pošalji "Doći će vreme" na Live Pošalji "Doći će vreme" na MySpace Pošalji "Doći će vreme" na Twitter Pošalji "Doći će vreme" na Digg Pošalji "Doći će vreme" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. *pustinjakinja (avatar)
  " Biću živ, zvati se svojim imenom, gledati sunce i jesti hleb – a neću ništa imati da vam kažem. "

  Nekako se bas tako osjecam . Odlican izbor citata.
 2. hirajgoagain (avatar)
  ahaha reko ti nemas, ma bice ok
  ma imas uvek, ebes nivo
 3. skura58 (avatar)
  Hvala na poseti
 4. skura58 (avatar)
  Da dodam meni omiljenu Andrićevu misao:
  Tražeći ono što mi treba, a što ni sam neznam tačno šta je
  išao sam od čoveka da čoveka i video da svi oni imaju manje negi ja koji nemam ništa
  i da sam kod svakog ostavio ponešto od onoga što tražim i šta nemam.
  Ostaćeš potpuno sam i neće biti potrebno da umreš
  Ažurirano 25.05.2012. u 21:25, autor: skura58