Zivot je bluz - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

hakim bej

Zivot je bluz

Oceni ovaj blog
Pocinje tiho, placljivo, slabo, neuskladjeno. Ne uspeva samostalno da uhvati korak, pa hemond, ni jednog trenutka ne stedeci sebe, pokriva i prikriva nedostatke, cineci da izgleda da je ovaj bluz namerno tako odsviran. Sa prvim taktovima jos uvek se ne nazire kojim ce tokom krenuti, kojim putem poci.
A onda pocinje harmonija, blues, iskreno kao da dolazi iz dubine, iz kostiju, iz snage predaka, iz snage zarobljene u vremenu. Hemond i solo kao da su jedno drugom dovoljni, lepota nastajanja, rast, pogled napred, u nepoznato. Zvuk nade. Bas se pridruzuje dajuci snagu, tezinu, i bluz odjednom zvuci kao da je od samog pocetka vremena bio tu. Kao da je iz neke daleke misli izasao, iz necije zelje koja zbog nedostatka hrabrosti nikada nije javno izgovorena. Publika slusa sa osmehom, emotivni sa suzama, glasno odobravajuci, uzivajuci i secajuci se svog sopstvenog, licnog bluza. Svaki od njih zna da ce bas u tom bluzu pronaci svoju davno zaboravljenu notu, akord koga se svako rado seca, akord koji svako drugim imenom zove.
Povremena ispadanja iz ritma i tonaliteta, znak treperave mladosti i rasta, topli hammond vraca na mesto, i bluz nastavlja u dobrom smeru.
Solo postaje jaci. Glasniji. Precizniji. Snazniji.
Pridruzuje se bubanj. Dobos i cinele zvuce kao naplata zivota, pravedna kao slavlje, zahvalnost ali i likovanje nad vremenom. Dominira snaga, i bas tad, u vreme najvece snage, vec nadglasani hemond ce u jednom trenutku nestati, i skoro neprimetno otici u fejd-aut.
Zrelost nema vremena za osvrtanje, bubanj diktira, svira solo sa idejom, solo sa porukom, sa zahvalnoscu, slavljem. Trubaci slave zivot dajuci novi zvuk bluzu, stvarajuci neki novi bluz. Bubanj daje takt, i ne dozvoljava da bluz ubrza niti uspori. Solo sve teze prati bubanj i pokusava da sa njim stvori drugaciji ritam, drugaciji dogovor.
Blues usporava. Preskace, Pokusavajuci da stigne vreme, postaje strog. Definisan. Precizan. Diktiran ali i sve tisi.
Ponavljanje iz takta u takt, iz dana u dan. Improvizacije vise nisu znak snage, nego pokusaj da se bubanj stigne.
Zavrsava naizgled neocekivano, ali zavrsava logicno, na vreme. Zavrsava kada bluz to pozeli. Dao je svoj maksimum, pokazao kako se postaje veliki, kako se do kraja drzi ritam, kako i bubanj i trube mogu biti prijatelji, i kako se sa prijateljima moze stvoriti put do vecnosti.
Izbacio je bubanj. Trubama pozeleo srecu, trubama koje ce ga do secanja ispratiti.
Potpuno miran, sanjajuci bluz, odlazi da se pridruzi svom voljenom hemondu.

Pošalji "Zivot je bluz" na Facebook Pošalji "Zivot je bluz" na Google Pošalji "Zivot je bluz" na My Yahoo! Pošalji "Zivot je bluz" na Live Pošalji "Zivot je bluz" na MySpace Pošalji "Zivot je bluz" na Twitter Pošalji "Zivot je bluz" na Digg Pošalji "Zivot je bluz" na del.icio.us

Ažurirano 19.10.2017. u 21:34, autor: hakim bej

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Tol (avatar)
  uh, sunac mu! Kako bi tek ONO opisao..kada OVO na ONO liči, skoro
 2. skura58 (avatar)
 3. hakim bej (avatar)
  Citat Original postavio Tol
  uh, sunac mu! Kako bi tek ONO opisao..kada OVO na ONO liči, skoro
  Pa do sitnih detalja, naravno. Nista u zivotu ne treba raditi povrsno