Ruski fashisti nastavljaju agresiju - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

WTF se deshava u svetu

Ruski fashisti nastavljaju agresiju

Oceni ovaj blog


Ministri inostranih poslova iz Grupe sedam (G-7) i zvaničnici EU zatražili su danas od Rusije da prihvati prekid vatre na koji je pozvala Gruzija. Prethodno je predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, u prisustvu šefova diplomatije Francuske i Finske Bernara Kušnera i Aleksandra Struba, potpisao odluku o obustavi vatre. Gruzijske vojne snage su samo nekoliko sati kasnije nastavile invaziju na Južnu Osetiju, dok su ruske trupe iz Abhazije prešle u Gruziju i, prema tvrdnji Sakašvilija, osvojile strateški grad Gori, kroz koji prolazi jedini značajni autoput u toj zemlji."Posmatrači UN potvrdili su da su ruske trupe ušle na teritoriju Gruzije iz separatističke oblasti Abhazije", izjavio je pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Edmond Mulet.
"Rusija presekla Gruziju na pola"
Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili tvrdi da je ruska vojska presekla Gruziju na pola, osvojivši strateški grad Gori, kroz koji prolazi jedini značajni autoput. Agencija Interfaks je, međutim, citirala ruskog ministra odbrane koji je opovrgao izveštaje o osvajanju Gorija. Visoki zvaničnik iz gruzijske ambasade u Moskvi Givi Šugarov rekao je da izgleda da se ruska vojska približava Tbilisiju i naveo je da je ruski cilj "potpuna likvidacija" gruzijske vlade.

Mulet će to saopštiti večeras na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti UN, na kojem će večeras ponovo biti razmatrana situacija u Gruziji. Mulet je rekao agenciji Rojters da su posmatrači UN-a, bazirani u Abhaziji, potvrdili da su ruske trupe zauzele vojnu bazu Senaki unutar Gruzije. To je po njemu prva nezavisna potvrda o tome da se ruske snage kreću u oblastima Gruzije izvan separatističkih teritorija Abhazije i Južne Osetije.
"Ovde se radi o ruskim trupama, ne mirovnim snagama", rekao je Mulet.
Gruzijska vojska obnovila je u drugoj polovini dana žestoku paljbu po glavnom gradu otcepljene Južne Osetije, Činvaliju. Kako su saopštile vlasti nepriznate republike, nekoliko avionskih bombi eksplodiralo je u centru Činvalija. Predsednik skupštine Južne Osetije Znaur Gasijev izjavio je da se u gradu čuje artiljerijska paljba, ali da nema pokušaja pešadije i oklopne vojske Gruzije da uđe u prestonicu.
Ministarstvo odbrane Rusije, istovremeno, saopštava da Gruzija ponovo vodi borbe u Južnoj Osetiji, uprkos saopštenjima iz Tbilisija o namerama za prekid vatre. Najmanje šest gruzijskih helikoptera bombardovalo je danas ciljeve u regionu oko Činvalija, glavnog grada Južne Osetije. Izveštac Rojtersa sa lica mesta naveo je da su helikopteri koji su uzleteli sa gruzijske teritorije bombardovali ciljeve u separatistickom regionu Južna Osetija. Bombardovanje ciljeva u regionu Južne Osetije protivreči prethodnim navodima Gruzije da je prekinula vojne akcije na toj teritoriji.
Portparol gruzijskog ministarstva Šora Utiašvili rekao je da su ruske snage ušle u grad Zugdidi blizu Abhazije i zauzele tamošnju policijsku stanicu. Ruske snage su ranije danas zauzele gruzijsku vojnu bazu u gradu Senaki, koji se nalazi nešto istočnije od Zugdida na oko 40 kilometara od Abhazije. Novo razmeštanje snaga usledilo je nakon pretnje Rusije da će njene snage ući na zapad Gruzije ako gruzijska vojska odbije da položi oružje.
Iz Tbilisija, ruski mediji prenose izjavu gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija da teži miru ali da će gruzijske oružane snage nastaviti da vode borbe.
"Još se borimo, ali želimo mir", rekao je Sakašvili u obraćanju naciji.Ministri G-7 i EU pozivaju Rusiju da obustavi dejstva u Gruziji
Portparol američkog Stejt departmenta je rekao je da su ministri G-7 u telefonskom konferencijskom razgovoru rekli da su "shvatili da je Gruzija potpisala sporazum o prekidu vatre i pozvali su Rusiju da prihvati obustavu dejstava". Ministri su takođe naglasili svoju podršku teritorijalnom integritetu Gruzije i podržali posredničke napore koje predvode šef francuske diplomatije Bernar Kušner i njegov finski kolega Aleksandar Stub.
Evropska komisija pozvala je danas Rusiju da obustavi vojne aktivnosti na gruzijskoj teritoriji, dok je generalni sekretar NATO optužio Moskvu za prekomernu upotrebu sile.
"Pozivamo Rusiju da odmah obustavi sve vojne aktivnosti na gruzijskoj teritoriji", rekla je portparolka Evropske komisije Kristina Nađ, dodajući da to telo EU traži brzo okretanje ka pregovorima.
Pozivajući sve strane u sukobu da pokažu uzdržanost, Nađ je kazala: "Smatramo da poslednji razvoji, poput prelaska ruskih jedinica preko gruzijske granice, menjaju dimenziju sukoba".
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je, međutim, saopštilo da Gruzija i dalje vrši sporadičnu paljbu po položajima ruskih mirovnih snaga u Južnoj Osetiji. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev tvrdi da su ruske snage okončale veliki deo operacije u Južnoj Osetiji.
"Završili smo najveći deo operacije prisiljavanja gruzijske strane na mir u Južnoj Osetiji", rekao je Medvedev u razgovoru sa ruskim ministrom odbrane Anatolijem Serđukovom.
"Ruski mirovni kontingent u potpunosti je preuzeo kontrolu nad Činvalijem", rekao je Medvedev, koji je i glavnokomandujući ruske vojske, preneo je Itar-Tas. Prema rečima ruskog predsednika, ruske mirovne snage nastaviće da štite ruske građane.
"Nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći da zaštitimo život i dostojanstvo ruskih građana", poručio je Medvedev.

Pošalji "Ruski fashisti nastavljaju agresiju" na Facebook Pošalji "Ruski fashisti nastavljaju agresiju" na Google Pošalji "Ruski fashisti nastavljaju agresiju" na My Yahoo! Pošalji "Ruski fashisti nastavljaju agresiju" na Live Pošalji "Ruski fashisti nastavljaju agresiju" na MySpace Pošalji "Ruski fashisti nastavljaju agresiju" na Twitter Pošalji "Ruski fashisti nastavljaju agresiju" na Digg Pošalji "Ruski fashisti nastavljaju agresiju" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. hakim bej (avatar)
    wtf???
    Ažurirano 13.08.2008. u 21:33, autor: hakim bej
  2. hakim bej (avatar)
    Rusi su fashisti. Bravo za autora.
    Ažurirano 13.08.2008. u 09:39, autor: WTF??