SUNČICA - DEO DRUGI - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Stipanov Dućan

SUNČICA - DEO DRUGI

Oceni ovaj blog
.
.
I pre no što je ugledala nežna obličja kako se nošena svojim krilima leptira lagano spuštaju, po melodičnim glasovima je znala ko je presudio ratnicama sa juga. Za Sunčicu je bilo prosto neobjašnjivo kako su se, samo trenutak ranije, te tanane bele haljine i blješteće zlatne kose što im se presipaju niz prsa i leđa, bile sasvim nevidljive u gustim krošnjama, iako je znala da je to odlika neodvojiva od njihove vrste.

[IMG]http://4.*****************/_eSPXWX6TYeg/TQPMSR_-O_I/AAAAAAAAAP4/147HPR1OGvM/s640/Suncica1_resize.jpg[/img]


Sve do jedne su bile lepih lica i prekrasna stasa, najlepša bića među svim narodima što hodaju uspravno. Nije ni očekivala da će osvetoljubiva stvorenja poput Rusalki mirno posmatrati vile – ratnice gde se šepure njihovom teritorijom, ali napad je bio toliko iznenadan da ju je ostavio bez daha.


Posmatrala je njihovo otmeno spuštanje u kome je bilo toliko ženstvenosti da je osetila trnce kako joj mile niz kičmu. Pa opet, bile su bespolne, jalove, nesposobne za bilo koju vrstu ljubavi. Rusalke su bile otelotvorenje duhova devojaka koje su zbog nesretne ljubavi sebi oduzele život i nikada više strast neće dotaći njihova srca.

[IMG]http://2.*****************/_eSPXWX6TYeg/TQPMuQwQCbI/AAAAAAAAAP8/qKVYh0ba8qQ/s400/SuncBezOruzja+by+Tillie+Ariantho+3800988917_201dbc 40cd.jpg[/img]

- Sunčica!

- Sestre, moraćemo dobro čuvati na svoje stvarčice!


Niko ko je pri zdravoj pameti nikada ništa ne bi ukrao iz kamenjara u kojima obitavaju zlobna i osvetoljubiva stvorenja poput Rusalki, ali obraćanje njihove predvodnice joj je jasno davalo do znanja da je ovde itekako dobro poznata. Androgina prelepa lica Rusalki su joj oduvek otežavale raspoznavanje među njima i trebalo joj je neko vreme dok se nije setila njenoga imena. Ona je, međutim, spustivši se, nastavila da govori, nehajno pri tome odlažući svoj ubojiti luk u tobolac za pojasom :


- Pa, Sunčice, dugo te nije bilo, a bojim se da goreg trenutka za povratak nisi mogla odabrati. Kao što vidiš ima mnogo uljeza u okolini.


Za narod sa planine šume nisu bile previše zanimljive, ali koliko je ona znala, obično ni Rusalke nisu rado odmicale ovoliko daleko od svojih staništa na obalama Morave. Ipak, bile su ovde. Nije bilo pametno izazivati ih i prihvatila je razgovor.
- Bila sam gore do Arkone, Daro.


Bilo je besmisleno kriti svoje putovanje.
- Ah, Svetovidovo blago! Nisi daleko odmakla od oca, meleskinjo. Pa opet ne vidim nikakav teret na tebi.
Nije propustila priliku da napomene njeno poluljudsko poreklo. Rusalkama je u prirodi da čačkaju tamo gde najviše boli. Ne samo da je dirnula u njeno poreklo, nego je lukavo spomenula i neuspeh njenoga oca u pokušaju pljačke proročišta. Pa, za razliku od oca, ona je još uvek živa.
- Pa, istina, imala sam mali nesporazum sa njhovim žrecima, ali eto me.
- Slušaj Sunčice, nije da mi je mnogo stalo do lopova koji se posle tri godine odsustvovanja vraća nadomak moje imovine, ali vremena su se promenila i sada mi je potreban svaki saveznik. Isto tako mi nije stalo ni do ljudi i njihovih sukoba, ali ovoga puta oni su za sobom povukli i druge stvari.
- O čemu ti to pričaš Daro? Dobro znaš da sam bila daleko odavde i stvari koje su se ovde događale ne mogu poznavati.
Nije je radovao njen ton.
- Sve je počelo kad je Simeonova vojska, udarivši na Zaharija, verolomstvom u roblje odvela sve raške knezove. Nije mnogo prošlo dok se Bugari nisu vratili i otpočeli užasan pokolj nad obezglavljenim narodom.

[IMG]http://1.*****************/_eSPXWX6TYeg/TQPSw0mIulI/AAAAAAAAAQA/qECj-cBtICI/s400/Pad+Arkone.JPG[/img]


- U početku mi se sve to čak i dopadalo, jer sam mislila da će posle toga mnogo manje radoznalaca lutati po mojim kamenjarima. Uskoro su, izgleda, na sličnu zamisao došle i samovile. Nedugo za Bugarima su se po šumama počele pojavljivati njihove grupe, pa je čak jedno vreme izgledalo i da će ostati pod okriljem svoga prirodnog staništa. Nažalost, njihova namera nije bila da dele, nego da osvoje. Posle pokolja nad Moravkinim plemenom počeo je rat do istrebljenja. Pa ipak, samovile nisu najveća pretnja našem opstanku.

[IMG]http://3.*****************/_eSPXWX6TYeg/TQPUwIQq5HI/AAAAAAAAAQE/aJNlQu5aRTE/s400/The_Chronicle_of_Ioannis_Skylitzis_Preslav_Attacke d.jpg[/img]


Sunčici se cela priča nije ni najmanje dopadala. Opet je proklela svoj prebrzi nož i setno se prisetila carigradskih ulica. Umesto luksuza i provoda našla se usred rata. Pa opet, jeza ju je hvatala od poslednje rečenice koju je Dara izgovorila. Šta može biti gore od rođenih ubica kakve su Samovile bile? Rusalka ju je pogledala zamišljeno i mahnula je svojima:
- Izbegavaj močvaru na putu kući, planinko. Baba Jaga se vratila.

[[IMG]http://1.*****************/_eSPXWX6TYeg/TQPXB2Il6oI/AAAAAAAAAQU/pZU2draupms/s400/portia_st_luke___bone_woman.jpg[/img]


Rusalke su laganim hodom krenule ostavljajući Sunčicu zabezeknutu i preplašenu. Nije ih zadržavala, jer su joj već rekle ono što su naumile. Nije bilo načina da iz njihovog roda izvuče išta više od onoga što su namerile da joj saopšte. Uostalom, njihovo ju je prisustvo oduvek činilo nervoznom i laknulo joj je kada su nestale u šumi.
Ali iznenadni osećaj hladnoće i grč u stomaku ovoga puta nije izazvalo njihovo tako neprijatno društvo, nego nešto drugo.

Njen užas iz detinjstva se vrato, onaj stari događaj od koga je bežala sve ovo vreme. Da li su ove Rusalke znale da joj je Zlatana bila sestra? Verovatno, pa ipak nisu iskoristile njen bol da je povrede, onako kako to samo one znaju. I njihov narod je priznavao Zlatanine zasluge.

[IMG]http://3.*****************/_eSPXWX6TYeg/TQPVZXr_s0I/AAAAAAAAAQI/YKl-azVX8JM/s400/Lavovi1_resize.jpg[/img]

Otkada zna za sebe Zlatana je bila ličnost kojoj je zavidela. Ni njen odlazak sa Amikom i ka5anom to nije promenio. Želela je da bude kao ona, ali očeva krv je bila prejaka u njoj. Bila je samo lopov, sitna duša koja nikada neće postati junak, lopov koga će uvek pratiti samo ogovaranje i mržnja. Stvorila je ljušturu arogancije i ravnodušnosti oko sebe, ali od svoga bola nikada nije pobegla. Legenda o Zlatani, o njenoj velikoj sestri, pratila ju je kud god da je pobegla. U zadimljenim krčmama, na stajalištima karavana, u sirotinjskim domovima – svuda se znala priča o heroini.

[IMG]http://3.*****************/_eSPXWX6TYeg/TQPVyOGZczI/AAAAAAAAAQM/aFkHDz9vNY8/s320/Heroina+by+GreenHybrid++440119413_d225d08cfe.jpg[/img]

Nikada na svojim putovanjima nikome nije odala da joj je Zlatana bila sestra, naprotiv nipodoštavala je i samo njeno ime. Ismevala je ljude koji su sa divljenjem pominjali tu omrznutu priču, a noću bi se budila u znoju i suzama, trgnuta noćnim morama uvek istim - slikom svoje sestre koja bludniči sa Ka5anom.

[IMG]http://2.*****************/_eSPXWX6TYeg/TQPWJt7fg9I/AAAAAAAAAQQ/BmQvXlOt-Hg/s400/Provod+Amika+Tanja.JPG[/img]


Jaga, volšebnica koja je dokrajčila jednu legendu, nestala je iz močvara nedugo posle toga. Neki su govorili da ju je borba sa Zlatanom toliko oslabila da je morala pobeći u podzemlje ne bi li povratila snagu, a drugi su tvrdili da je bila smrtno ranjena. Sunčica nikad nije znala u šta da veruje, niti ju je tešila pomisao da je Jaga oterana. Njene sestre više nije bilo, to je bilo sve što je znala. Sve je to bilo uzalud, Jaga je opet u močvari! I traži Ka5ana!

[IMG]http://3.*****************/_eSPXWX6TYeg/TQSeiyImGUI/AAAAAAAAAQk/BIRkqvn_OhQ/s400/by+Portia+StLuke+SciFi_Fantasy_Gift_of_Peace_to_a_ War_Goddess_gift_of_peace_to_a_war_goddess___150_d pi_redux_jpg_rZd_332558.jpg[/img]

Teško se otrgla od tih misli i zamislila se nad novim putem koji ju je čekao. Obilazak močvare je značio gotovo dvostruko duži put i prolazak kroz selo. Ono prvo joj se nije mnogo dopadalo, ali ju je iznuđeni susret sa Svaslavkom najednom obradovao. Od svih vila, njena je vrsta jedina volela ljude. Rusalke se nikada nisu mešale sa njima, a samovile su najčešće radile za njih kao plaćene ubice, retko se upuštajući u ljubavne zanose. Teško onom ko sa samovilom ljubaviše, jer njihova je ljubomora smrtonosna.Ali planinke su bile nešto drugo. Nije ona bila nikakav izuzetak, pola njenog naroda je bilo rezultat mešanja dve vrste. Planinke, poput nje, nasleđivale su mnogo osobina od svojih ljudskih roditelja, ali divlja strast u njima je bila neuništiva. Ponekad je to bilo ono što je bilo u granicama prihvatljivosti tim predrasudama ograničenim stvorenjima, a ponekad je njihova telesna ljubav prema ljudima prevazilazila ono što je bilo dopušteno.


Setno se setila svoje posestrime Svaslavke.

[IMG]http://3.*****************/_eSPXWX6TYeg/TQSe_siyiYI/AAAAAAAAAQo/FLFQ9uuDGyk/s400/Zlatana%2526Suncica_resize.jpg[/img]


Vrana kosa, tamne oči, put bela poput mleka, usne kao božur, ručice malene i nežne...


Samo da nije bila udata, možda je mogla da je smiri. Pusti snovi. Nikada ona neće spoznati žudnju svoje posestrime. A opet, radovala se svakom susretu sa njome, posebno posle toliko vremena. Put će biti duži nego što je mislila, ali pre no što krene ovde ima još neka posla da obavi.

Pošalji "SUNČICA - DEO DRUGI" na Facebook Pošalji "SUNČICA - DEO DRUGI" na Google Pošalji "SUNČICA - DEO DRUGI" na My Yahoo! Pošalji "SUNČICA - DEO DRUGI" na Live Pošalji "SUNČICA - DEO DRUGI" na MySpace Pošalji "SUNČICA - DEO DRUGI" na Twitter Pošalji "SUNČICA - DEO DRUGI" na Digg Pošalji "SUNČICA - DEO DRUGI" na del.icio.us

Ažurirano 27.03.2012. u 03:04, autor: Stipan Severnjak

Oznake: vizantija
Kategorije
Priča

Komentari