O PROLEĆU, O SLANINI I O KUPUSU KISELOME - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Stipanov Dućan

O PROLEĆU, O SLANINI I O KUPUSU KISELOME

Oceni ovaj blog
.
.
.

Kad mart odmakne, visibabe iscvetaju, sveže prekopane bašte zamirišu, a pijaca počne da liči na pristojno mesto, dođe vreme da se počne sa eliminisanjem zaliha. Kiseli kupus počne da dobija čudan miris, luk krene da se podmlađuje, a slanina se skvrči. Kad se inspekcija dovrši pokupe se stvari koje tek što nisu izanđale i krene se u opravljanje ručka.
Prvo se kupus opere u cediljci, sa slanine se izdvoji kožurica, pa se to metne do otprilike pola ekspres lonca. Obavezno dodati prstohvat kima i pet - šest listova lorbera. Kad imaš kera, uvek se po frižideru vuče supa od iskuvanih kostiju. Sa tim se dolije sadržaj ekspres lonca tako da ostanu dobrih dva prsta slobodno - pravila su pravila. To se kuva jedno sat vremena od trenutka kad propišti - taman dovoljno vremena da se pregleda zaostalo seme za baštu od prošle godine. Ostane taman prostora da se iz zamrzivača izvade dve-tri smrznute paprike i zavisno koliko je luk isterao nekih tri - četiri glavice istoga (ako je sav otšao u mlad luk, ne štedeti) Slanina (ona sa koje smo kožuricu metili da se kuva sa kupusom), luk i paprika se iseckaju na krupno, pa se sve zajedno isprži na malo ulja (sad ono čuveno dok luk ne dobije divnu zlaćanu boju).
U međuvremenu je kupus skuvan, jel'te, pa se još jednom procedi, povadi lorber, i složi se ravnomerno na dno đuvečare. Preko toga se podjednako rasporedi ono što smo napržili, a na ostatku ulja se proprži jedna čaša kisele pavlake i sa time dovrši slagalica u đuvečari.
Sad još ostaje samo da se stavi to jedno petnaestak minuta u rernu i - voila!
Eto ručka!

Pošalji "O PROLEĆU, O SLANINI I O KUPUSU KISELOME" na Facebook Pošalji "O PROLEĆU, O SLANINI I O KUPUSU KISELOME" na Google Pošalji "O PROLEĆU, O SLANINI I O KUPUSU KISELOME" na My Yahoo! Pošalji "O PROLEĆU, O SLANINI I O KUPUSU KISELOME" na Live Pošalji "O PROLEĆU, O SLANINI I O KUPUSU KISELOME" na MySpace Pošalji "O PROLEĆU, O SLANINI I O KUPUSU KISELOME" na Twitter Pošalji "O PROLEĆU, O SLANINI I O KUPUSU KISELOME" na Digg Pošalji "O PROLEĆU, O SLANINI I O KUPUSU KISELOME" na del.icio.us

Oznake: kupus
Kategorije
Osvrti

Komentari