Nebeska udica - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dragance

Nebeska udica

Oceni ovaj blog
NEBESKA UDICA


Napomena: Postavlljeno ponovo jer je brisan.
Razlog brisanja: Nije dozvoljeno postavljanje više od tri bloga uzastopno,
odnosno više od pet blogova dnevno od strane istog blogera

Objašnjenja koja su slovenački distributeri odštampali uz karte za prikazivanje filma Ljubiše Samardžića "Nebeska udica":
1. Mamu im ***** - fraza koja se često upotrebljava i koja u savremenom srpskom jeziku nema samo dvojno ili trojno, već bezbroj značenja. S njom izražavamo: BES (primer - Prokleta govna, mamu im *****! ), RADOST (primer - Pa gde si, bre, mamu ti *****, sto godina te nisam video!?), ČUĐENJE (E, pa kakvo je to đubre, mamu mu *****!)...
2. Šta, dosta *****? - fraza koja označava neslaganje sa sagovornikom. U savremenom srpskom jeziku upotreba ove reči obično znači negaciju, npr. HOĆU ***** znači NEĆU.
3. Pa, puši se više! - Reč je o frazi koja, po statističkim podacima, odražava mišljenje prosečnog Srbina o opštem stanju u državi u poređenju sa stanjem od pre nekoliko godina. Pritom, reč PUŠENJE ne znači uživanje u duvanskom dimu.
4. Srbin do jaja - 100 posto Srbin.
5. ******! - Reč koja se često upotrebljava u savremenom srpskom jeziku a ipak nema neko konkretno značenje (kao i reč BRE). Iako je nastala iz reči koja opisuje polno opštenje, uglavnom s tim nema nikakve veze. Primer: ako vam u gradskom prevozu saputnik kaže "U, ******, pun autobus", to ne znači da vam predlaže grupni seks sa putnicima, on samo izražava čuđenje zbog gužve u autobusu.
6. Zabole me(ne) dupe - Baš me briga.
7. Ma, jedi bre govna - Briga me.
8. Joj, ***** ti materina! - Legenda među kletvama i psovkama, majka svih kletvi, zapravo deo folklora.
9. A sad se kurčite... - Za glagol KURČITI SE nažalost ne postoji adekvatna zamena u slovenačkom jeziku. O čemu se tu radi najbolje objašnjenje je ovaj vic. Elem, lete avionom Mujo i papagaj. Dolazi stjuardesa i pita ih šta žele da popiju. - Viski, kaže Mujo. - Kakav viski, vikne stjuardesa, jeste li vi normalni, zar ne znate da je rat! Budite srećni što ste uopšte u avionu! - Okej, onda mi donesi sok - kaže Mujo. - A vi? - pita stjuardesa papagaja. - Ma šta mi se tu izmotavaš, ***** ti materina! Brzo donesi jedan viski s ledom - viknu papagaj. Stjuardesa otrči do pilota, požali mu se na čudne putnike, on kaže da im ovaj put da to što su tražili a ako nastave da je maltretiraju - on će da sredi stvar. Stevka im odnese piće - viski za papagaja, sok za Muju. Muja besan zove devojku: - Šta se izmotavaš, pizda ti materina, papagaju viski a meni sok! Brzo donesi i meni jedan viski, ***** ti mater! Stjuardesa otrči do pilota, kaže šta se desilo, ovaj otvori vrata i izbaci Muju i papagaja iz aviona. Dok padaju, papagaj pita Muju: - Je li Mujo, jel ti znaš da letiš? - Ne, reče Muja. - Pa što se onda kurčiš?
10. Ako slučajno ne zaluta neka bomba i pošalje nas u pičku materinu - Potpuno je jasno šta ove reči znače. Zapravo, nije jasno zašto se našlo u ovom uputstvu.
11. Ode sve u pičku materinu! - Isto kao broj 10, samo što se ovde radi o tužnoj konstataciji, za razliku od prethodne rečenice koja izražava optimizam.
12. Nemoj da *****š - Ne lupetaj!
13. Ćuti i *****j - Radi šta hoćeš, samo ćuti.
14. Nemoj da psuješ, ***** ti materina - Ovim rečima sagovorniku jasno stavljamo do znanja da ne želimo da se raspravljamo i spuštamo na njegov ulični nivo.
15. Koji ti je, bre, *****? - Šta se dešava?
16. Ja pogledam levo, kad ono trešnja rodila u pi.ku materinu! - Četvrti stepen poređenja. Postoji samo u srpskom jeziku. Primer: lep - lepši - najlepši - lep u pi.ku materinu, što znači lepši od najlepšeg.
17. Šta je bre, p**ka ti materina, matori? - Šta vas muči, gospodine?
18. Ali sam celog života imao muda! - Ovo će sigurno razumeti oni koji redovno prate sednice našeg parlamenta (misli se na slovenački parlament).
19. Nema frke, burazeru! - Sinonim za NEMA PROBLEMA, prve reči koje stranci nauče kad dođu u Srbiju.
20. Ubedio sam bolide da rade - Ovo smo izabrali kao ilustraciju odnosa savremene srpske mladeži prema radu. Reč BOLID je krasan primer četvrtog stepena za vređanje sagovornika: KRETEN, DEBIL, IDIOT, BOLID. Ako bi stepen tuposti upoređivali sa brzinom, IDIOTA možemo da upoređujemo sa Fićom dok je BOLID već na nivou Formule 1.
21. Baba je riknula! - Skraćenica za: S velikom tugom vas obaveštavamo da je stara gospođa preminula posle duge i teške bolesti.
22. Koji je tebi *****, kretenu pijani? - Dobar dan komšija, kako ste?
23. Ajde dođi, pun mi te je više *****... - Draga tašta, očekujemo Vas s nestrpljenjem i veseljem.
24. A i napušiš mi se k..čine - Znate već... Očigledno je u pitanju nekakav lajt motiv - crvena nit filma.

Pošalji "Nebeska udica" na Facebook Pošalji "Nebeska udica" na Google Pošalji "Nebeska udica" na My Yahoo! Pošalji "Nebeska udica" na Live Pošalji "Nebeska udica" na MySpace Pošalji "Nebeska udica" na Twitter Pošalji "Nebeska udica" na Digg Pošalji "Nebeska udica" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari