Nezgode sa kompjuterima 01 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Dragance

Nezgode sa kompjuterima 01

Oceni ovaj blog
KORISNICI RAČUNARA
Istinito:
NEZGODE SA KOMPJUTERIMA
edan serviser primio email koji glasi ovako: "KakoDaPopravimOnajNajveciTasterNaTastaturi"
U emisiji "POLARATOR" na trecem kanalu u cetvrtak 21. 03. '91. u delu emisije kada su voditelji odgovarali na pitanja gledalaca vezana za kompjutere jedno od postavljenih pitanja je bilo: "Želeo bih da kupim kompjuter; cuo sam da je 386 dobar pa sam hteo da cujem šta vi mislite, ali zbog fanansijske situacije bih kupio samo tastaturu i prikljucio je na TV a kao spoljnu memoriju bih koristio kasetofon?" Voditelj je jednostavno ostao bez teksta.
Da li znate kako je N. Parezanovic (prof. na PMF, autor brojnih knjiga o kompjuterima) preveo reci software & hardware? "MEKOTVORINE & TVRDOTVORINE".
Secam se prvog razreda srednje. Cale mi kupio C64 i ja (autor ovog sajta) kupim knjigu "BASIC" od gore pomenutog N. Parezanovica. Nemam pojma o kompjuterima. Sve što otkucam kako piše u knjizi, C64 mi javi neku grešku... Na casu "informatike i racunarstva" pitam prof. Kurjackog: "Pa imam taj C64..., nijedan program nece da izvršava. Šta da radim?" On mi (sa najozbiljnijim izrazom na licu) kaže: "Pa znaš šta, da bi pisao programe, moraš da imaš program koji se zove tekst -procesor."
Compaq razmatra da promeni komandu "Press Any Key" u "Press Return Key" zbog poplave poziva sa pitanjem gde se nalazi "Any" dugme na tastaturi.
Tehnicka podrška firme AST imala je poziv od korisnika koji se žalio da je veoma komplikovano upravljati mišem sa "štitnikom od prašine". Na kraju je ispalo da je "štitnik od prašine" plasticna vrecica u kojoj je miš bio zapakovan.
Jedan Compaq tehnicar primio je poziv od korisnika koji se žalio da njegov sistem nece da cita tekstualne datoteke sa njegovih starih 5¼ disketa. Posle postepenog eliminisanja mogucih uzroka kao što su magneti ili izvori toplote [kojima su diskete možda bile izložene], ustanovljeno je na kraju da je korisnik stavio nalepnice na diskete, a zatim uvukao diskete u pisacu mašinu i otkucao nazive na njima.
Jedan kupac kod firme AST zamoljen je da pošalje kopije defektnih disketa. Posle nekoliko dana stiglo je pismo sa fotokopijama disketa. Dell tehnicar savetovao je mušteriju da stavi flopi disketu nazad u flopi drajv i da zatvori vrata. Ovaj je zamolio tehnicara da saceka, a onda se preko telefona culo kako je ovaj spustio slušalicu, ustao i otišao na drugi kraj sobe da zatvori vrata od sobe.
Drugi Dell korisnik zvao je [tehnicku podršku] da se žali kako njegov kompjuter nece da pošalje fax. Posle 40 minuta telefonskog rešavanja problema, tehnicar je shvatio da covek drži dokument ispred monitora i pritiska [mišem] dugme "send".
Još jedan Dell korisnik zvao je da njegova tastatura više nece da radi. Cistio ju je tako što je celu tastaturu tzagnjurio u sapunicu i ostavio je u vodi ceo dan, a zatim je rastavio tastere i svaki posebno oprao
Zbunjeni korisnik IBM racunara imao je problem sa štampanjem dokumenata. Rekao je tehnicaru IBM-a da mu kompjuter kaže da "ne vidi printer". Onda je takode pokušao da okrene monitor ka štampacu, ali kompjuter ni tada nije mogao da "vidi" štampac.
Dell tehnicar primio je poziv od korisnika koji je bio besan jer mu je njegov kompjuter rekao da je on "bad and invalid" (loš i nevaljao). Tehnicar mu je odgovorio da tu poruku ne treba da uzme licno.
Jedna nova korisnica pozvala je Dell tehnicku podršku i rekla da ne može da ukljuci svoj novi Dell kompjuter. Posle uveravanja da je kompjuter pravilno ukljucen na mrežno napajanje, tehnicar je pitao šta se desilo kada je pritisnula dugme na kome piše "Power". Njen odgovor je bio da pritiska i pritiska ovu nožnu pedalu ali da se ništa ne dešava. "Nožna pedala" bio je u stvari miš.
Jedna druga mušterija firme Compaq pozvala je tehnicku podršku da kaže da njen ganc novi kompjuter nece da radi. Rekla je da je otpakovala kompjuter, ukjucila ga u struju i sedela je pored njega 20 minuta cekajuci da se nešto desi. Kada ju je tehnicar upitao šta se desilo kada je pritisnula prekidac na kucištu, pitala je "A kakav prekidac?"
Još jedna istinita prica iz Nowell-a.
Halo, je li to tehnicka podrška?Da, kako vam mogu pomoci?Držac za caše na mom PC-iju je polomljen a kompjuter je još pod garancijom. Je l' se može popraviti? Izvinite, jeste li rekli: "držac za caše?"Da, to je pricvršceno na prednjoj strani mog kompjutera. Molim vas izvinite ako zvucim zbunjeno; to je zato što jesam zbunjen. Jeste li vi dobili taj deo na promociji, na sajmu? Kako ste dobili taj "držac za caše"? Ima li on neku oznaku na sebi? Dobila sam ga sa kompjuterom. Ne znam ništa o nekoj promociji. Od oznaka ima samo "4X" na sebi. U ovom trenutku tehnicar je morao da prekrije slušalicu u napadu smeha. Ta osoba je koristila ladicu od CD-ROM drajva kao držac za caše i onda se ladica odlomila.
Jedan IBM korisnik imao je problem sa instaliranjem softvera i zvao je podršku.Stavio sam u drajv prvi disk, i to je bilo OK. Onda je reklo da stavim drugi disk i bilo je nekih problema sa diskom. Kada je reklo da stavim treci disk - nisam ga cak mogao ni ugurati... Ovaj tip nije shvatio da "Insert Disk 2" znaci da se prvo izvadi disk 1.
U slicnom slucaju, korisnik je pratio instrukcije za istalaciju softvera. U instrukcijama je pisalo da treba izvaditi disk iz omota i ubaciti ga u drajv. Korisnik je fizicki otvorio disketu i onda se cudio u cemu su nastali problemi.
Na Zapadu se širi strah od najezde kompjuterskih virusa iz SSSR. Medutim, to je tehnicki nemoguce jer su ruski virusi programirani na cirilici i ne mogu ništa zapadnim racunarima.
Istinito:
Y2K PROBLEMI
Jedan Nemac je preko Interneta proverio stanje na svom racunu u banci. Na racunu se nalazilo 6.8 miliona maraka, koje su predstavljale kamatu obracunatu za period od 1.1.1900. do jauara 2000. Na njegovu OGROMNU zalost banka je ispravila svoju Y2K gresku, i nije dobio nista od tih para...
U Napuljskom zatvoru (Italija) kompjuter koji drzi podatke o zatvorenicima dodao je vecini na kaznu jos 100 godina, dok je za one koji su trebali biti pusteni za novu godinu upisao da su pusteni jos 1900. godine
U mestu Colona, u drzavi New York, jedan covek je sa zakasnjenjem odneo kasetu da vrati u video klub. Kada je mu je kompjuter izbacio racun za zadrzavanje kasete - na racunu je bio iznos od 91.250 dolara. Naravno vlasnik kluba se samo nasmesio, jer je znao u cemu je problem. Posto taj kompjuter nije bio Y2K kompatibilan, zaracunao je da kaseta nije bila vracena punih 100 godina.
...A evo par "predvidjanja" koja je, kada se vec uveliko znalo da ce mnogi kompjuteri imati problema sa datumima, izneo u javnost izvesni Kori Hamasaki:
Januar 1998. Treba da nabavite oruzje i zalihe dok jos mozete. Treba da budu rasporedjene na vise mesta a za njih treba da zna i neki bliski prijatelj kako bi mogao da ih doturi vasoj porodici ako se vama nesto dogodi
Jul 1999. ...Onda ce naici kuga. Mnogi stanovnici severnih gradova umrece od hladnoce, bolesti ili od pozara. Katastrofa ce biti ranga crne kuge ili izumiranja dinosaurusa.

Pošalji "Nezgode sa kompjuterima 01" na Facebook Pošalji "Nezgode sa kompjuterima 01" na Google Pošalji "Nezgode sa kompjuterima 01" na My Yahoo! Pošalji "Nezgode sa kompjuterima 01" na Live Pošalji "Nezgode sa kompjuterima 01" na MySpace Pošalji "Nezgode sa kompjuterima 01" na Twitter Pošalji "Nezgode sa kompjuterima 01" na Digg Pošalji "Nezgode sa kompjuterima 01" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari