Placebo i nocebo Um iznad medicine

Placebo: Učinak vjerovanja
Svaki student medicine nauči, barem usput, da um može utjecati na tijelo. Nauče da neki ozdrave kada vjeruju (pogrešno) da dobivaju lijek. Kada pacijen ozdravi uzimajući tabletu od šećera, medicina to definira kao placebo učinak.Placebo učinak, ili učinak vjerovanja, je nevjerojatan dokaz iscjeliteljske sposobnosti tijela i uma.

Smatra se da je medicinsko odbacivanje uma po kratkom postupku rezultat ne samo dogmatskog razmišljanja nego i financijskih razloga.
Kada bi snaga uma mogla izliječiti vaše bolesno tijelo, zašto biste išli vašem liječniku, i još važnije, zašto biste kupovali lijekove?

Istraživanje Medicinskog fakuleta Baylor (Baylor School of Medicine) 2002. godine objavljeno u New England Journal of Medicine procjenjivalo je operacije pacijenata s teškim bolovima u koljenima.
[Moseley, et al., 2002.] Glavni autor studije, dr. Bruce Moseley, "znao" je da operacije koljena pomažu njegovim pacijentima: "Svi dobri kirurzi znaju da u kirurgiji nema placebo efekta."
Međutim, Moseley je pokušavao utvrditi koji je dio operacije pomogao njegovim pacijentima. Pacijenti koji su sudjelovali u studiji podijeljeni su u tri skupine. Jednoj skupini pacijenata Moseley je sastrugao oštećenu hrskavicu na koljenu. Kod druge skupine isprao je koljenski zlob i tako odstranio materijale koji bi mogli uzrokovati upalni učinak. Oboje su standardni postupci za tretiranje artritičnih koljena. Treća skupina dobila je "lažnu" operaciju. Pacijent je bio stavljen pod narkozu, Moseley napravio tri standardna reza i zatim govorio i ponašao se kao što običava tijekom pravih operacija - čak je i bućkao po vodi kako bi simulirao zvuk procedure ispiranja koljena. Nakon 40 minuta Moseley je zašio rezove kao da je dovršio operaciju. Svima trima grupama propisana je jednaka postoperativna njga koja je uključivala program fizikalne terapije.
Rezultat je bio šokantan. Da, pacijentima u skupinama koje su operirane stanje se poboljšalo. Međutim, stanje skupine koja je primila placebo poboljšalo se kao i kod druge dvije skupine.
Moseleyu su rezultati bili jasni: "Tim pacijentima nije nimalo pomoglo moje kirurško umijeće. Čitava korist od operacije za osteoartritis koljena bila je placebo učinak." Televizijske vijesti zorno su predstavile te zapanjujuće rezultate.

Još jedna zanimljiva činjenica je činjenica o djelotvornosti antidepresiva.
Antidepresivi su tijekom godina u kliničkim ispitivanjima postizali sve bolje i bolje rezultate, što sugerira da su njihovi placebo učinci jednim dijelom rezultat jakog marketinga. Što je više čudo antidepresiva propagirano u medijima i reklamama, to su oni postajali djelotvorniji. Vjerovanja su zarazna! Danas živimo u kulturi u kojoj ljudi vjeruju da antidepresivi djeluju, pa stoga i djeluju.

Nocebo: Moć negativnih vjerovanja
dok su mnogi u medicinskoj struci svjesni placebo učinka, tek nekolicina je razmotrila njegove implikacije za samoozdravljenje. Ako vas pozitivno razmišljanje može izvući iz depresije i izliječiti oštećeno koljeno, razmislite što ngativno razmišljanje može učiniti u vašem životu. Kada um pomoću pozitivne sugestije poboljša zdravlje, to es naziva placebo učinak. U suprotnom slučaju, kada isti um gaji negativne sugestije koje mogu naškoditi zdravlju, negativni učinci se nazivaju nocebo. U medicini nocebo učinak može biti jednako snažan kao i placebo učinak.

Discovery Health Channel je 2003. godine predstavio dokumentarni film "Placebo: Um iznad medicine" koji daje dobar pregled nekih od najinteresantnijih medicinskih slučajeva. U jednom od njegovih mučnijih dijelova predstavljen je slučaj Cliftona Meadora, liječnika iz Nashvilla, koji je o potencijalnoj moći nocebo učinaka razmišljao 30 godina.
Godine 1974. imao je pacijenta, Sama Londea, umirovljenog prodavača cipela koji je bolovao od raka jednjaka, bolesti koja se tada smatrala sto posto fatalnom. Londe je bio podvrgnut liječenju tog raka, međutim svi u medicinskoj zajednici su "znali" da će se njegov rak jednjaka vratiti. I tako nije bilo iznenađenje kada je Londe nekoliko tjedana nakon postavljanja dijagnoze preminuo. Iznenađenje je došlo nakon Londeove smrti kada je autopsija otkrila vrlo malen rak u njegovom tijelu, u svakom slučaju ne dovoljno velik da ga ubije. Bilo je nekoliko točaka na jetrima i jedna na plućima, međutim nije bilo ni traga raku jednjaka za koji su svi mislili da ga je bio ubio.
Meador je za Discovery Health Channel rekao: "Umro je s rakom, ali ne od raka." Od čega je Londa umro ako nije od raka jednjaka?
Slučaj tri desetljeća nakon Londeove smrti još uvjek progoni Meadora: "Mislio sam da ima rak. On je mislio da ima rak. Svi oko njega su mislili da ima rak... jesam li mu na neki način uništio nadu?"

Uznemiravajući slučajevi noceba sugeriraju da liječnici, roditelji i učitelji mogu uništiti nadu programirajući vas da vjerujete u to da ste nemoćni...
 

Back
Top