Tajne Hronike epilog 2/4 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

U potrazi za ravnotežom

Tajne Hronike epilog 2/4

Oceni ovaj blog
- To je bila jedna od opcija, srećom suvišna, no odoh ja sada. Ne znam koliko ti je poznato, imam samo još ovaj dan.
- Ček’ samo, još nešto da te pitam.
- Da?
- Šta si to dugovao Hekati?
- Prvi put kada sam bio kod nje, obećao sam joj da će da dobije od mene, šta god zaželi, ako ostavi Mo na miru, a ona me oterala kao psa, ali ipak mi je prvo uzela visak kao avans, kako je rekla, i kanda se malo manula Mo, istina više reda radi.
-A šta je bilo to što si još hteo da je pitaš?
- Desilo mi se tada sa njom upravo to što i tebi. Trebala su mi sećanja na nešto važno, što sam davno zaturio i sećanja na to odakle sam i kuda treba da odem večeras.
- Jesi li ih uzeo?
- Ne nažalost. Znala je da mi to treba pre svega i odmah mi je ponudila zamotano u neku trulu krpu. Bio je to mamac dostojan gospodarice pakla, ali tvoj bata ipak nije samo veslo sisao. Kad je već moj dug otplaćen uzeo sam joj visak, misleći, bar to da joj uzmem i to mi je dala manje-više bez problema jer je zaboravila odakle joj. Za tvoje Delo sam saznao tek posle, kad sam ga oprao. Eto sad znaš. Tako to ide. Postoji Namera, a sve ostalo su slutnje i pretpostavke, i uvek neki neočekivani obrt i to samo na trenutak pre nego se stvarno i desi. To ti je Mesec. U Jesodu je on gospodar, ali na to ćeš se već navići. Nego kaži mi kao je to išlo kod tebe.
- Ponudila se da mi drži ravnotežu. –poče Adept, – a ustvari, htela je da potpiri moju mržnju na tebe i da uživa u mom nemoćnom besu.
- To i liči na nju. Ona uživa da muči žrtvu njenim sopstvenim negativnim osećajima. To najviše voli. Što si pristao kad si znao?
- Prozreo sam je, ali trebao mi je neko toliko moćan da mi drži oslonac. Mene je jako teško držati na okupu, verujem da ti to znaš.
- Sad, nije da nije.
- Pustio sam svojoj mržnji na volju, a ona je uživala, prosto je cvetala.
- Mogu misliti kako to izgleda kad Hekata cveta.
- Među nama, uopšte ne izgleda tako loše, naprotiv.
- Kako te je provalila?
- Nije me provalila, mržnja je bila prava, a nju interesuje samo kvalitet. To što je ona mislila da će da me upeca na moju sopstvenu mržnju, nije moj problem. Ona već jako dugo živi od negativih osećaja, ne bi me stoga čudilo, da je potpuno zaboravila da postoji i nešto bitno dugačije.
- Jadna.
- Obećao sam joj Delo, ako te konačno smakne, na šta je ona odmah pristala, jer navodno si joj jako dužan, pa taman tako, da poravna dug. Obećala je čak i da će te lično odneti Hadu, kad joj dosadiš. Lako smo sklopili posao. Bila je prezadovoljna, tako da sam sigurno mogao da računam na njenu pomoć.
- I napravili ste Ga.
- Jesmo, ustvari ja sam. Jedino što nisam mislio da sa Delom, njoj idu i moja sećanja na Njega.
- I ne idu, ali to je njen stari fazon, jedino što nikad nije savršen.
- Kako to misliš?
- Uvek kada neko manipuliše nečijim sećanjem, obavezno sam zaboravi neku sitnicu, koju ako uočiš, možeš da okreneš posao u svoju korist. U fizici se to zove, zakon spojenih sudova.
- Dobro mani fiziku, šta je ona zaboravila?
- Avans. –reće Ars izvadivši visak.
Odblesak sunca na srebru pokazao, mu je da je podne odavno prošlo. Podigao ga je i opleo crnu uzicu oko štapa.
- Šta sa njim?
- Dug je namiren, a nije unela avans u pogodbu. Zaboravila, pletući mrežu zaborava za Delo, znači ima da mi ga vrati.
- Kako si to znao?
- Nikako. Otišao sam joj da namirim dug, dok sam još koliko toliko živ, obradovala me, vešću da joj ništa više ne dugujem. To je trebalo valjda da mi skrene pažnju ali svojim sećanjima nisam smeo da se nadam. Upecala bi me k’o šarana u aprilu.
- I posred svega, još si tražio si nazad svoj visak?
- Naravno. Ne znaš da li je gore kad joj nešto duguješ ili kad ti ona duguje.
- Baš me interesuje na koji fazon si je nagovorio da ti ga vrati.
- Slobodno je pitaj sledećom zgodom.
- I još da te pusti da ideš, a lepo mi je obećala.
- I to možeš da je pitaš, ali boje sa sigurne udaljenosti.
- Mislim da znam.
- Šta misliš?
- Evo baš mi pade na pamet, stvarno ne znam šta mi je. Pazi ovo: Žena će održati datu reč, ispoštovati svaki dogovor, ponekad jače i čvršće od muškarca, samo ako je njena osećanja u tome ne onemoguće. Ars, to mi ako liči na neku tvoju drvenariju.
- Pa neki smo rod, ili smo to bili, ali nije loše slažem se. Vredi to. Nego, meni je sad vreme da krenem polako.
- Nisam baš siguran da odavde možeš da izađeš.
- Zašto ne bih mogao?
- Svi ključevi iskorišteni. Onaj tvoj je bio poslednji, a znaš kako je Majka zatvorila Šumu. Ja sam sad slobodan, ali ne znam kako ćeš ti. Mogao bih da probam da te povedem, ako hoćeš, ili ti preostaje da ovde dočekaš ponoć, šta god da ti donese.
- Hvala ti puno brate. Koliko znam, ti odavde možeš samo u taj novi svet koji, kako čujem, Mo i ti uveliko stvarate. Želim vam, da ga stvorite boljeg i lepšeg nego što je ovaj naš ikada bio. Opet, nisam baš siguran, da bi matori Ars bio tamo baš jako neophodan.
- Da, ali šuma je zatvorena Njenom magijom, a u ponoć će da navale furije, Hekata i pre njih. Iskreno, uopšte nisam oduševljen idejom, da te povedem, ali mi je još gore, da te samo tako ostavim.
- Čekaj, idemo redom, dok još nisam zaboravio, ovo ustvari pripada tebi. –reče Ars i skide srebrni visak sa štapa. Adept ga zbunjeno pogleda.
- Ali visak je tvoj.
- Viskova ima koliko voliš, a Delo je jedno. Osim toga to ti je tek malo Delo.
- U našem svetu neće važiti ti formalni zakoni.
- O tom po tom. Time, što ti svoje Delo nisi napravio u tom novom svetu, ono nije ni manje veliko, a ni manje tvoje. Koliko poznajem Hekatu, osim ovoga, ništa više na ovom svetu ne postoji da svedoči o njemu. Ono je tvoje brate i ničije više. Napraviću sebi novi visak, ako mi još bude trebao.
- Dobro, šta sad treba da kleknem?
- Slobodno, ako misliš da se klanjaš svome Delu. –nasmeši se Ars.
- Jako smešno. –reće Adept i uze visak.
- A ovaj štap, predaj Morgani molim te. Bila bi velika šteta da ga ponesem, a mislim i da će joj u stvaranju biti korisniji od onog biča. Koliko znam mnogo je jači, ali njegova prava prednost je u tome je i što je i mnogo pametniji.
- Kako hoćeš. –reče primivši ga. –Nisam siguran da ona baš obožava previše pametne alatke, a skoro sam siguran da je njegov izgled neće baš oduševiti. Mada ako bude htela znaće da poradi na tim stvarima.
- Hvala ti. –reče Ars. –Hoće, uveren sam. Na kraju ne mora ni da ga koristi, ipak drago mi je što neću ma morati lično da joj ga predam.
- Zašto? –upita. Namah mu se učini da bi o tom štapu još nešto moglo da se kaže.
- Znaš kako je sa tim stvarima, eto i ti si malopre hteo da klekneš. Meni kad je predavan, odbijao sam ga veoma dugo i ne bih ga ni uzeo da se nisu poklopile neke okolnosti, nije važno sad. Mi svi jako nerado primamo priznanja. Nadalje mi muški jednostavno nismo dorasli vešticama, ja ponajmanje. Zato ni u kom slučaju se ne osećam dorastao da joj ga uručim iako je to u ova vremena jedina pametna odluka.
- A zašto bih onda ja bio dorasto?
- Mo tebe neće odbiti, kao prvo, a ja više nemam vremena. Kažem, bila bi velika šteta, da taj štap večeras napusti ovaj svet.
- Šta će taj štap njoj uopšte?
- To već ne bih znao. Veoma je jak i ume biti koristan, naćiće mu ona već neku primenu. Njime je Bodrog poslat Dunavu, a ti znaš zašto, dopašće joj se. Ponekad i pomisao na grešku zna da izleči, slutim.
Adept je stajao zbunjen, gledajući malo u štap, malo u visak, te napokon upita:
- Dobro to je lepo, predaću joj ga, ali ti i dalje ne možeš iz Šume. Seti se koliko smo puta probali, Majčina zabrana...
- Ne brini za mene, naravno da postoji način kako da se ode odavde, kao i uvek.
- E baš sam radoznao. –reče Adept i bi mu svejedno hoće li Ars opet da ga pecne, za tako jasno ispoljenu radoznalost. Izgleda, da su ta vremena stvarno prošla, pomisli.
- Rado ću ti pokazati, mada, neće ti se dopasti, slutim.
- Zašto?
- Pa, čini mi se da je ceo događaj za tvoj ukus, što bi Mo rekla, „malo njanjav“.
- Nema veze, znamo mi tebe kao takvog, već odavno.
- Dobro, hajdemo do jezera, treba mi veslo.

Pošalji "Tajne Hronike epilog 2/4" na Facebook Pošalji "Tajne Hronike epilog 2/4" na Google Pošalji "Tajne Hronike epilog 2/4" na My Yahoo! Pošalji "Tajne Hronike epilog 2/4" na Live Pošalji "Tajne Hronike epilog 2/4" na MySpace Pošalji "Tajne Hronike epilog 2/4" na Twitter Pošalji "Tajne Hronike epilog 2/4" na Digg Pošalji "Tajne Hronike epilog 2/4" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari