O iracionalnom intelektu - Da li životinje misle? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

O iracionalnom intelektu - Da li životinje misle?

Oceni ovaj blog
Животиње не мисле јер немају развијени ум који би им то омогућио. Оне су вођење опажајним представама и везане су за њих, а не појмовима. Шта животиња мисли и осећа можемо закључити на основу онога што је испред животиње. Она не може контемплирати независно од опажајне садашњости. Не може антиципирати будућност нити анализирати прошлост.

Да животиње имају ум ,да размишљају, ОВАЈ СВЕТ би био сасвим другачије место . Тада би рецимо волови радили сами на њиви за плату. Њима би био јасан појам "плата" и човек би са њима поступао као са свим радницима. "Поори њиву, врати се у шталу и добићеш плату".

Тигрови и леопарди би могли радити у полицији... итд.

Или оваква сцена као у овој реклами не би била ништа чудно.Али, апсурд се просто намеће из свега тога. Јер животиње не мисле. Њима је појам "плата" нешто потпуно недостижно, несхватљиво. Оне виде оно што је испред њих и у просторном и временском смислу и то је цела граница њиховог ума.

Како оне онда делују без вођства ума и његових појмова?

Човек заправо може то приближити себи иако само магловито и само делимично.
Довољно је да се сети оних ситуација у којима је заказао његов ум. То су сви у животу доживели у ситуацији када сретну особу за коју знају да су је некада видели, која делује на њихове афекције али за коју не знају када су је видели, где су је видели, ко и шта је она?
Све те податке доставља ум а он је у тој ситуацији заказао.

Животиње су стално у томе. Оне су у сталном осећају "већ виђеног". Када рецимо пас види свог газду, он осећа нешто слично. Његове афекције реагују. Али пас не зна ко је то, када га ја видео, и шта је уопште тај човек испред њега? Пас има једино посла са својим афекцијама проистеклим из механизама које су формирали сусрети са тим човеком у прошлости. Никаквог размишљања ту нема.

Pošalji "O iracionalnom intelektu - Da li životinje misle?" na Facebook Pošalji "O iracionalnom intelektu - Da li životinje misle?" na Google Pošalji "O iracionalnom intelektu - Da li životinje misle?" na My Yahoo! Pošalji "O iracionalnom intelektu - Da li životinje misle?" na Live Pošalji "O iracionalnom intelektu - Da li životinje misle?" na MySpace Pošalji "O iracionalnom intelektu - Da li životinje misle?" na Twitter Pošalji "O iracionalnom intelektu - Da li životinje misle?" na Digg Pošalji "O iracionalnom intelektu - Da li životinje misle?" na del.icio.us

Ažurirano 12.04.2016. u 16:31, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. JA KOJI JESAM (avatar)
  Ako pokušaš da 'vidiš' Um i Raz-Um kao dva dijela jednog mehanizma, jedan koji stvara (umije) a drugi koji Raz-umije šta je stvoreno i iz tog stvorenog projektuje predstavu (projekciju) svoje percepcije...vidjet' ćeš, takođe, da životinje i misle i ramišljaju... Razmišljati...ne znači samo ređati riječi koje imaju svoje značenje, već razmišlati znači koristiti logiku. Logika nije isključivo u domenu čovjekovog Raz-Uma, niti je logika uslovljena pojmovima, već logika obuhvata i sve čulne informacije od kjih se i te kako stvaraju značenja koja su znatno važnija od 'pojmova' a koja su dio procesa mišljenja i razmišljanja.

  Tvrdiš da životinja... "не може контемплирати независно од опажајне садашњости. Не може антиципирати будућност нити анализирати прошлост."

  To nije istina.

  Već sam negdje naveo primjer eksperimenta sa dubokom staklenom čašom u kojoj je postavljena hrana...pokraj čaše je ostavljena metalna žica 20-tak cm duga i 1 mm debela i sve to je bilo negdje u nekom kavezu. Nisam siguran (odavde) da li je ptica (vrana) bila u kavezu ili ne ali se sjećam da je vrana sletjela do čaše sa hranom, pogledala je čašu, shvatila da je u čaši hrana, i odmah je uposlila Raz-Um: Kljunom je podigla onu žicu zabila je između žica kaveza a onda je tu žicu savila načinivši od nje kuku...potom je tu žicu, sada kuku, vješto upotrijebila da iz čaše izvuče hranu odletivši sa njom a ostavljajući i čašu i žicu tamo gdje ih je našla.

  Nije li to dokaz da je ptica imala predstavu 'budućnosti'???

  Nemoguće je povezati sve odvojene detalje u situaciji a ne imati uvid u njihivu 'buduću' namjenu.

  Vrana je napravila ALAT. Da li to bar nešto govori o 'životinanjama' i njihovom UMU i Raz-Umu?

  SVi i Sve smo dio JEDNOG UMA. Raz-Um imamo individualno...i čovjek i mrav.
  .
  .
  .
  ****
  Човек заправо може то приближити себи иако само магловито и само делимично.
  Довољно је да се сети оних ситуација у којима је заказао његов ум. То су сви у животу доживели у ситуацији када сретну особу за коју знају да су је некада видели.Која делује на њихове афекције. ..али за коју не знају када су је видели, где су је видели..ко и шта је она?
  Све те податке доставља ум ..а он је у тој ситуацији заказао.

  ****
  .
  .
  .
  Um nikada ne zakazuje...već Raz-Um.

  U Raz.-umu je Memorija o Sebi-Subjektu i svojoj subjektivnoj prošlosti.

  U UMU su sve informacije kao živi odnosi, vibtacije. Za doživljaj tih odnosa potreban je Raz-Um koji ih prihvata i čulima projektuje u individualnu predstavu po Sebi percipirane stvarnosti tih odnosa.
 2. oziman (avatar)
  Разум је способност стварања опажајних представа.
  Ум, из тих опажајних представа апстраховањем разлика и рефлектовањем сличности ствара појмове.

  Дакле... разум је оно што ствара представе ,док ум оно што из тих представа ствара појмове.

  То је у једној реченици функција и разлика између разума и ума.

  Писао сам о томе више овде .
  http://forum.krstarica.com/entry.php/27717-Razum-i-Um

  А то што си ти нешто сам замислио и уобразио под тим појмовима је само твој проблем.

  Што се тиче вране. Таквих случајева има пуно, али они не показују свест животиње о будућности кроз појмове. Та врана нема у својој свести појмове "штап", "зрно".. и слично. То је испољавање инстикта. Једне моћи духа различите од интелигенције иако је у деловању њој слична.

  Наравно, ништа у природи није резервисано само за човека па тако ни ум. Неке слабе назнаке ума можемо видети и код виших врста животиња али само назнаке. Које су далеко од тога да животињи пруже свест коју ми поседујемо.
 3. oziman (avatar)
  Разлика између човека и животиња јесте у поседовању ума (тј, способности ствAрања појмова) а коју животиње немају тј имају само у назнакама...као што већ рекох. Ту је сва разлика. А што се тиче онога метафизичког, што се тиче воље.. разлике нема! Оно што налазимо у себи и зовемо "воља", а што је најближе "ствари по себи", заједничка је метафизичка суштина свега живог и неживог, па тако и животиња.

  У области интелекта животиње су потпуно изван нашег домашаја јер га немају у мери који би омогућио комуникацију појмовима. Међутим, уметност не проистиче из интелекта, већ управо из метафизичке воље. Она је извориште уметности, тако да сматрам да животиње (па и биљке за које је мислим да је то чак и на неки начин доказано), препознају, и могу реаговати на уметност.

  То је комуникација у којој се можемо срести са животињама.

  Зато је ова сцена у видео снимку тако дирљива:
  Ažurirano 15.04.2014. u 17:15, autor: oziman
 4. agatha (avatar)
  Zanimljivo!