.. zdravo .. - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

alim

.. zdravo ..

Oceni ovaj blog
.. o neuzročnosti .. o slučajnosti .. o statistici .. o ne znam .. i o bogu ..

.. nešto nam izgleda uređeno kada je predvidivo .. znamo stanje i znamo zakone koji na to stanje djeluju .. znači .. znamo i buduće stanje ..
.. nauka se hvali time .. eksperimentima .. i ponovljivošću ..
.. čovjek je svakako dio svijeta .. ali kamo će .. to nauka baš i ne pretpostavlja previše .. i tu se nekim znanjem i ne hvali ..

.. ali .. nauka .. svoju .. sigurnost .. gubi već kod statistike .. a cjelo jedno područje stvarnosti .. stvarnosti .. sitnog .. kvantnog .. počinje smještati baš u statistici ..
.. princip je uvjek isti .. i izgleda ovako ..

.. novčić ima dvije strane .. pa je i mogućnost pada ili na jednu ili na drugu .. i statistika izvodi zakon koji kaže da je vjerojatnost pada na jednu 50% .. dakle .. kod mnogo bacanja tome će se približavati ..
.. a problem je najprije u ovome ..
.. novčić slijedi prirodne zakone .. i u tim zakonima .. boja strana .. nikako ne utječe .. .. dakle .. ako ne znamo početna stanja novčića i sile koje na njega djeluju dolazimo do .. ne znam .. i do ničeg drugo ..
.. i nakon toga .. problem je u ovome ..
.. ako novčić stvarno počinje slijediti zakone statistike .. odakle mu ti zakoni .. ko ga sili .. zar neko zna prethodna bacanja .. i ima u vlasti sile za sljedeća .. ?
.. ovu ćemo silu zvati .. neuzročnom .. .. ona nije sila naše poznate stvarnosti .. a mi smo ju uveli .. možda gledanjem rezultata .. ili nekom našom logikom ..

.. u području kvantnog .. događaji su više objašnjivi statistički .. nego uzročno ..
.. problem je i uloga promatrača .. jer nije moguće nešto vidjeti .. detektirati .. bez da se na to utječe .. baš fizički utječe .. .. to je princip neodređenosti ..

.. determinizam .. i slučajnost .. ili statistika .. .. i nisu tako strašno daleko ..
.. jer ono što se događa slučajno .. izgleda da nam je izmaklo tek tamo gdje su .. veće sile izostale .. .. možda bi neko mogao izvježbati bacanje novčića veoma komplicirano i precizno .. da uvjek pada kako on hoće .. pa slučajnosti nebi ni bilo ..
.. ali .. na sličan se način može gledati i .. naopako ..
.. kad bi cjelinu poznavali jako dobro .. možda bi znali .. točku .. u kojoj treba djelovati sa izrazito malom silom .. koja bi u konačnosti .. dovela do ogromnih rezultata .. što je otprilike .. teorija kaosa ..

.. ima li mačka volju .. ?
.. recimo .. hoće van .. i stane blizu vrata .. vrata zatvorena .. ona čeka .. .. šta misli .. ? .. ponekad kada tako stanem ta se vrata otvore .. ?
.. ja se dignem i idem prema vratima .. ona se primakne .. .. a šta misli .. ? .. ponekad .. kada tako neko ide .. vrata se otvore ..
.. kad bi sve mogla logički povezati .. došla bi me vući za nogu .. ali to ne radi ..
.. ali pitanje ..
.. njena želja .. pa njena volja .. da bude vani .. stvorila je šeme .. čekanja .. pokretanja mene .. otvaranja vrata .. ? .. da je ta volja bila dovoljna da ju .. prestvori .. teleportira .. vani .. tih procedura nebi trebalo .. ?
.. ali .. te procedure postoje .. .. pa je pitanje .. zar sva uzročnost .. koju mačka možda i ne razumije .. nije samo .. mačkina nauka .. da bi izašla .. da bi slijedila svoju volju .. ?

.. i sada .. pitanjce ..
.. može li postojati dio svijeta u koji uzročnost ne dopire .. šta ima tamo gdje bi čovjek trebao reći .. ne znam ..
.. kad bi čovjek mogao tamo .. da li bi tada .. svojom voljom .. usmjeravao stvarnost .. ?

Pošalji ".. zdravo .." na Facebook Pošalji ".. zdravo .." na Google Pošalji ".. zdravo .." na My Yahoo! Pošalji ".. zdravo .." na Live Pošalji ".. zdravo .." na MySpace Pošalji ".. zdravo .." na Twitter Pošalji ".. zdravo .." na Digg Pošalji ".. zdravo .." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari