.. zdravo .. - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

alim

.. zdravo ..

Oceni ovaj blog
.. o nauci .. između dva boga ..

.. uvjek kad vidim nekoga ko se .. sa pozicije nauke .. svađa .. sa kakvim vjernicima .. imam osjećaj da gledam iste .. iste .. iste popine .. iste ljude .. iste naučnike ..
.. teško mogu zamisliti znanstvenika .. koji ne može reći ne znam ..
.. nekad davno su mi za to bili primjer tesla i ajnštajn .. ajnštajn je negdje .. ono nepoznato .. nazvao .. trajanstvo .. a tesla je .. gotovo bio .. sa drugog svijeta ..
.. danas još mislim da je tesla bio .. daleko .. i da je vjerovao kako je čovjek vrijedan tog znanja .. .. a za ajnštajna vjerujem da je .. sa iste granice .. ali .. graničar sa strane materjalnog .. .. dakle .. oni bi mogli biti na istoj granici .. ali na suprotnim stranama ..
.. poslije sam vidio da mnogi znanstvenici .. znaju tu granicu .. i odnose se prema njoj kao prema stvarnoj ..

.. ponekad gledam oko evolucije na nekom forumu .. hiljade zapisa .. svađa .. između nauke i starih popina ..
.. za mene je to dokaz da su isti .. isti sklop misli .. isti mentalitet .. ista šema razmišljanja ..

.. mislim da je moguće uzeti ovako .. .. da postoje dva boga .. jedan na početku .. jedan na kraju .. i da je .. nauka .. traženje istine .. između ..
.. saznavanje .. proširivanje kruga poznatog .. uviđanje zakona u tom krugu .. težnja ka slobodi .. znači .. prodor u područje koje čovjek naziva .. znanje inteligencija logika svijest sloboda život veličina .. i to je uvjek stvar znanosti ..
(.. ne znam gdje bi trebalo upotrebljavati .. znanost .. a gdje .. nauka .. valjda je isto ..)

.. ali .. nauka je u stvari .. smjer .. .. ne mjesto na kojem stoji .. nego smjer u kojem gleda .. .. ono nepoznato .. koje još ne zna .. to je ispravna nauka ..
.. jer u nauci postoji i suprotni smjer .. veoma jasan i logičan ..
.. nakon svakog iskoraka .. ili .. nakon svakog iskoraka koga obično napravi čovjek .. pojedinac .. nauka taj iskorak treba povezati sa svom postojećom tekovinom .. sa svim znanjima koja već postoje i koja su skupljena u neke modele ..
.. ne treba posebno naglašavati da su ljudi kao tesla .. stalno gledali naprijed .. toliko da su gotovo gubili kontakt sa onim iza .. i da su vojske znanstvenika .. godinama .. možda stoljećima .. pokušavale .. to što je on vidio .. povezati .. u nekakav model .. koji bi bio zaokružen .. i logičan ..

.. religija nije nešto bitno drugo ..
.. i bog .. na početku .. je .. sličan .. .. znanstveni projekt ..
.. nekakvi vračevi i popovi su .. na osnovu .. raznih čuda .. koja su gledali po svijetu .. pokušali sklopiti .. model .. koji sve to objašnjava .. zašto munje .. ? .. jer bog udara .. a zašto udara .. ? .. vrag zna .. .. zašto se sunce vrti oko zemlje .. ? .. jer je volja božja ..
.. ali .. nauka ima .. gotovo isto .. njeni su modeli .. sile i energije .. kamenje ne pada kad ga bacimo .. jer bog tako hoće .. nego .. jer gravitacija tako hoće .. a vjernik može reći .. ali bog hoće gravitaciju .. to ste zaboravili ..

.. model boga na početku .. slično kao .. čvrsti modeli nauke .. mogu biti veoma korisni ..
.. bog kao garant nekog smisla .. morala .. ponašanja .. smisla života .. drugi kao pomoć kod bilo kojeg rada i .. života ..
.. ali ta njihova korisnost .. može biti veoma štetna .. u trenutku kada bi se .. sam model .. trebao promjeniti ..
.. jedanput dotjeran .. svaki model postaje krut .. i religijski i naučni .. i njegovo razvijanje .. često traži .. razbijanje ..

.. daklem ..
.. vjerujem da postoji model boga na kraju ..
.. i da taj nema nikakve veze sa religijama .. ili preciznije .. o njemu se može razmišljati tek kada se počne razmišljati o smrti religije .. o njenom nestanku .. .. a time i o nestanku one nauke .. koja se hrani .. raspravama sa strim popinama ..
.. model boga na kraju .. bi .. opet trebao gledati naprijed .. opet otkrivati riječi ne znam .. a pogotovo bi svoja znanja trebao .. razgrađivati .. svoje .. konstrukcije .. rastavljati .. jer bi sa istim elementima .. vjerojatno .. mogao izgraditi .. i druge zgrade ..

.. jedino što bi .. za boga na kraju trebalo znati .. je to .. da je velik .. da je uvjek prema onom smjeru koji nije ograničen .. da vodi u slobodu .. štono vele .. alah akbar ..

Pošalji ".. zdravo .." na Facebook Pošalji ".. zdravo .." na Google Pošalji ".. zdravo .." na My Yahoo! Pošalji ".. zdravo .." na Live Pošalji ".. zdravo .." na MySpace Pošalji ".. zdravo .." na Twitter Pošalji ".. zdravo .." na Digg Pošalji ".. zdravo .." na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari