Nevidljivo zbivanje -B.Hamvas - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

gost 278811

Nevidljivo zbivanje -B.Hamvas

Oceni ovaj blog
..U danima kada sam studirala filosofiju..."Nevidljivo zbivanje"

Filija (segmenti)

Platon kaze da je prarec zajednice zakon, Aristotel kaze Filija. Obojica mogu biti u pravu. Ono sto ujedno odrzava zajedno, to je zakon iznad bica. Ali ono sto stvara zajednicu to je prijateljstvo koje zivi u bicima. Filija znaci prijateljstvo, ali ovo prijateljstvo nije ideja. Mnogo je vise samo bice. Gde postoji razdor, pretpostavlja se da je prisutan Arej, oljujni, gde postoji ljubav, pretpostavlja se da je prisutna Afrodita, ona koja razresava protivrecnost, gde postoji prijateljstvo, pretpostavlja se da je prisutna boginja Filija.
Prijateljstvo nastaje samo tamo gde dva muskarca ili dve zene ne samo da jedni drugima cuvaju celovitost bica, nego istupaju iz sopstvenog Ja-kruga, u krug dvoje, jer znaju: to je ono mesto gde se u celovitosti prijatelja sopstvena celovitost udvostrucuje. Celina se samo celinom moze dopuniti. Prijatelj u njegovom/njenom prijateljstvu i on u mome. Nema hijerarhije, redosleda, uzastopnosti. Vrednosti su potpuno priznavanje uzajamne jednoobraznosti. Prijatelji su jednaki. Mesto gde zive, nalazi se izvan konkurencije. Prijateljstvo raste i postoji i zivi i prolazi na egzistenciji. Krug prijateljstva nije krug zivota nego bivstva. Prijateljsko rukovanje znak je susreta u visem svetu. Ljubav i prijateljstvo imaju samo jednu jedinu srodnu crtu, a to je: ako se raspadnu, uzrok nikada nije Drugi, nego uvek Ja. Tajna ljubavi jeste da od dvoje postaje jedno, tajna prijateljstva je da od dvojice bude jedan.
Tastina u drugom coveku trazi i nalazi samo ogledalo, oholost hoce samo slugu i podredjenog koga moze da prezire, ironija samo nesavrsenost. Znamo da je svako ogledalo, sluga i nesavrsen. Prijatelj sam sebe cini ogledalom, slugom, nesavrsenim. I ko to ne razume i ne uzvraca, on ne povredjuje coveka, nego prijateljstvo.
Prijateljstvo ima cetiri oblika: junacko, intimno, duhovno i igracko. Ali pravo prijateljstvo ujedinjuje sva cetiri i zbog toga se mirno moze reci da su to cetiri dimenzije prijateljstva. Junastvo je: zrtvujem za njega zivot, duhovno je: gde sam zajedno s njim, to je svet duha, igra je: igram se veselo s njim kao dete, intimno je: otvaram mu se.
Prijateljstvo zivot cini pesnickim i poetskim jer pesme ne pisemo nego ih zivimo.
Moguce je da je Aristotel to razumeo kada je rekao da je prarec zajednice: Filija.

Da ostavim citav rad to bi smorilo sve koji budu i imali snage i volje da i ovo procitaju. Delovi su od autora Hamvasa (filosofa kojeg i dan dan izuzetno cenim).

Pošalji "Nevidljivo zbivanje -B.Hamvas" na Facebook Pošalji "Nevidljivo zbivanje -B.Hamvas" na Google Pošalji "Nevidljivo zbivanje -B.Hamvas" na My Yahoo! Pošalji "Nevidljivo zbivanje -B.Hamvas" na Live Pošalji "Nevidljivo zbivanje -B.Hamvas" na MySpace Pošalji "Nevidljivo zbivanje -B.Hamvas" na Twitter Pošalji "Nevidljivo zbivanje -B.Hamvas" na Digg Pošalji "Nevidljivo zbivanje -B.Hamvas" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. 123loncar (avatar)
 2. 123loncar (avatar)
  ...a možda su pra reči : čovečnost i čovekoljublje ... ko zna ?
 3. gost 278811 (avatar)
  [QUOTE=123loncar;bt171606]...a možda su pra reči : čovečnost i čovekoljublje ... ko zna ?[/QUOTE]

  :ok::ok::ok:
 4. gost 278811 (avatar)
  [QUOTE=123loncar;bt171602]:ok::klap::klap::hvala:[/QUOTE]

  :kpozdrav::cistinaocare::D