O silama - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

O silama

Oceni ovaj blog
Citat Original postavio 123loncar;18451718[QUOTE
. nekako teško je pratiti Ozimanov pojmovnik - nezavisno dali je u onostranom ili ovostranom svetu ( u matrijalnom ili pak u nematrijalnom ) ... on kaže : "stvar po sebi je "станиште" сила ..свих сила па и животне " .... pojam sile je iz matrijalnog sveta i nekako je definisan masom koja se kreće ( brzinom ) ... prosta stvar .. uzmeš šilat kamen i baciš ga budali na glavu ( meni ) , on svojim vrhom me zvekne po ćepenku i tamo gde me udari osetim svo dejstvo sile ... ako je mesto udarca tčka , ostiću golu silu , ako je površina osetiću silu izraženu kao površinski pritisak ...

Појам силе никако није из материјалног света где не постоје никакве силе. Али пошто овакве мисли из темеља руше поглед на свет огромне већине оних који су навикли да гледају, али не и да мисле, самим тим иако је изречена пре више од једног века, наишла је на плодно тле изгледа тек код неколицине.
Али, то што већина није спремна да ту истину појми, не треба спречити оне који јесу.

Када кажеш "материјални свет" мислиш на слику опажај коју је креирао разум и која постоји у твојој свести (ако ти је лакше можемо рећи да је ту слику креирао твој мозак а који је такође слика, али да не компликујемо у том правцу). Капираш. Сазнање има посла једино са СЛИКАМА у мозгу и ничим другим.

Ако сада мало размислиш, видећеш да у сваком тренутку садашњег времена имаш посла са једном једином сликом у том мозгу. Ту слику замењује друга слика, а она претходна постаје слика сећање. Када мислиш о сили мислиш о кретању, али, то кретање у сазнајној свести своди се на скуп слика које мирују једна поред друге и које су све остало само не кретање.

У сазнајном нема кретања, самим тим нема ни сила!

То што осећаш убодну силу или притисак јесте осећај али, тај осећај суштински је различит од слике. Имаш слику камена која мирује у садашњости у простору. Имаш и осећај притиска који је у времену и који НИЈЕ СЛИКА у простору . Тај осећај нема просторност. То је интензивна а не екстензивна величина и самим тим трансцендентна.

Ипак, морамо нагласити да је и тај осећај врста објекта али онаквог објекта за кога важи оно што је Шопенхауер говорио о вољи тј. врста објекта али и субјекта. Ја посматрам вољу у самосвести, али сам и та воља. То је оно филозофско чудо како га је он назвао. А то је заправо Бергсонова квалитативна множина.

Као што видиш ти увелико користиш осећај говорећи о физици а потпуно несвестан при томе да је осећај интензивна величина суштински различита од сваке физичке величине. То је тотална заблуда оних (читај скоро свих) а који време третирају као линију, интензивно као екстензивно. Бергсон је на то давно указао. То руши саму основу скоро целокупног научног погледа на свет. Неће то лако продрети до свести оних који су у том методу нашли ослонац. Али истина је непоколебљива. Кад тад у будућности она ће се пробити до свести људи који ће утувити да време није линија. Да је третирати време, трајање, СИЛЕ... на начин линије апсурд.

Pošalji "O silama" na Facebook Pošalji "O silama" na Google Pošalji "O silama" na My Yahoo! Pošalji "O silama" na Live Pošalji "O silama" na MySpace Pošalji "O silama" na Twitter Pošalji "O silama" na Digg Pošalji "O silama" na del.icio.us

Ažurirano 30.04.2016. u 19:46, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari