Tajne hronike 12. deo IV - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

U potrazi za ravnotežom

Tajne hronike 12. deo IV

Oceni ovaj blog
Sinjora Anamaria Bonastella imala je malu prodavnicu sa pomodnim ezoterijskim suvenirima, rekvizitima, a za proverene mušterije ponekad veoma vrednim stvarima. Voleo je to mesto. Preko celog dana bilo kog u godini, prodavnica je vrvela od piskavih glasova jedne posebne vrste turista, turistkinja moglo bi se reći. Mirisni štapiči, retki, i veoma retki začini, zatim zdravo jako retki sastojci namerno nenavedeno čega, potom razni, unikatni, ručno rađeni špilovi karata, alhemijska literatura, stare ručno rađene knjige, antikviteti sa posebnim uputstvima. U kasna popodneva naročito zimi, rado je pravio društvo staroj dami. Reč stara, odnosila se više na pretpostavljen broj godina sinjora Bonastele, nego na njen izgled. Sinjora je ostavljala utisak, da nimalo ne strahuje za njega. Ponekad, obično, kad je trebalo izjednačiti rezultat u večitom duelu sa nekim damama iz okoline, izgledala je kao njegova starija kćer. Tada su sedeli kod njenog sina u kafeu ili ga je nagovarala da posećuju javna mesta poput Gugenhajmovičine galerije. Bili su to prijatni sati. A ponekad, na primer, kad bi je posetio neki stari neumoljivi poreski inspektor sa juga Italije, izgledala je kao da je pobegla sa svoje sahrane. Sa njom uglavnom nikad nije bilo dosadno. Ponekad mu se činilo da je prodavnicu vodila iz čiste želje za dobrom zabavom. To su bila dobra vremena, pomisli. Sada pak, prodavnicom je širio neki nemr. Sinjora je imala radnu posetu. Odjednom tišinu prodavnice prekide tiho cviljenje. Tek tad ugleda velikog odnegovanog vučijaka kako sedi ispred vrata kancelarije. Bio je miran i njegovom iznenađenju uzvraćao dobroćudnim pogledom. Znao je dona Llilu dovoljno da uvidi, da nije njena poseta bila uzrok ovog nemira. Pre će biti obrnuto.
- Gde si mladiću? - reče mu tiho, spustivši se da ga pomazi. - Gde te je to dovela?
Češkajuči ga iza ušiju primetio je da iako naoko miran pas lagano drhti.
- I ti osetiš kanda? O čemu se tako važnom radi, kad su te ostavile pred vratima?
Odjednom, vrata se polako odškrinuše. Dona Lila je izlazila iz kancelarije polako otvarajuči vrata, još u sred razgovora sa sinjorom. Obe uglas živo mašući rukama, zvučale su kao da su ipak rešile neki veliki problem. Napetost malo popusti,
- Showtime! – prošapta psu.
Prepoznavši gazdaricu pas ustade. U tom trenutku zazvoni telefon i sinjora promrmljavši samo kratko, skuzate, podiže slušalicu. Ej propade šou, pomisli. Sad ćemo da čekamo, Ljilja da se pozdravi, a ja k’o banaćanin na vrhu duda. Međutim, Ljilja mahnu sinjori nemušti pozdrav i krenu kroz vrata. Ipak showtime.
- Dobro veče gospođo. – mali ali onaj pravi osmeh, usled prijatnog iznenađenja, što čuje pozdrav na svom jeziku, a potom blagi upit u očima, znamo li se, jer je pozdrav otprilike na taj način toniran. Nekim ženama ta serija emocija stvarno prelepo stoji. Malo duža pauza, u toku koje prijatno iznenađenje ustupa mestu oprezu i upitnom proučavanju pridošlice. Ne gospođo, na mom licu nećete naći ništa poznato, oblikovao je reči telepatske poruke, mada ko zna koliko duboko ume da vidi. Knjigovodstvo je jedan čudan zanat.
- Dobro veče. – sa raznim znacima pitanja svuda okolo.
- Pišete veoma lep blog, donna Lilla. Ne izdati vaš rad makar i u malom tiražu, čisto kao svedočanstvo ovog vremena, verujte mi, bilo bi veliki propust.
- Pa... verovatno ste u pravu... – zovem se zbunjenost, ali veoma simpatična.
Napetosti nestaje. Pas strpljivo stoji pored nje. U pravi tenutak sinjora spušta slušalicu i priskače da ih upozna. Prigodna priča, svi se smeškju, perfektan italijanski sa srpskim naglaskom.
Izgleda, da smo ubili napestost, pomisli. Na izlasku iz prodavnice još razmenjuje zaverenički pogled sa psom. Meš, pravi si. Tako sam te i zamišljao. Samo je dobro čuvaj.
- Nismo Arči. - reče zaključavajuči ponovo vrata prodavnice.
Kada se okrenula, izgledalo je kao da je malopređašnje raspoloženje pobeglo na ulicu.
- Vidim, ali ovo je bilo jače od mene.
- Uz tu tvoju dugovečnost ide izgleda, da moraš ceo život da se kliberiš.

Pošalji "Tajne hronike 12. deo IV" na Facebook Pošalji "Tajne hronike 12. deo IV" na Google Pošalji "Tajne hronike 12. deo IV" na My Yahoo! Pošalji "Tajne hronike 12. deo IV" na Live Pošalji "Tajne hronike 12. deo IV" na MySpace Pošalji "Tajne hronike 12. deo IV" na Twitter Pošalji "Tajne hronike 12. deo IV" na Digg Pošalji "Tajne hronike 12. deo IV" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. LJILJA MMM (avatar)
    Bogme, potrefi sve.....svaka čast
    jednom će biti izdata.....jednom, kad bude vreme....
  2. Valeria (avatar)