Tajne Hronike 8. deo 2/2 - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

U potrazi za ravnotežom

Tajne Hronike 8. deo 2/2

Oceni ovaj blog
- Da vidimo ko je to prisluškivao. - reče više za sebe i iz džepa izvadi još jedan kristal, nalik onom svetlucavom, belom koga je Serđo maločas samo okrznuo okom.
Ovaj je međutim. bio mat crn, kao olujna noć na taman mesec.
Obazrivo kleknuvši u plitku vodu spustio je kristal do same površine. i čekao. Ko god da je video svetlo duša mu je žudela za tamom i neće odoleti. Dok je napeto čekao, u njemu su rasle crne slutnje o identitetu ulova ovog pecanja. Čega se sve nije nagledao u ovim kanalima?
Odjednom, neverovatno brzo, nešto bezoblično sunu iz vode ka kristalu. U masi smrdljivog blata jedino što se dalo razabrati bilo je, dva reda oštrih zuba koji su nepogrešivo srljali ka kristalu u njegovoj šaci.
Skoro dovoljno brzo, ali to je i kunst svakog pecanja.
Trgnuvši se unazad povukao je spodobu na plitki klizavi plato i tad primeti da je kreatura veličine osrednjeg psa. Očigledno nije bila vična hodanju tako da se okliznula po platou i udarila glavom o betonsku stepenicu kojom se završavao mali plato. Zvučalo je dosta bolno. Sa olakšanjem ga je prepoznao.
- Aj’ sad marš nazad u vodu i kad se opereš i upristojiš možemo razgovarati.
- Daj mi samo da ga vidim. – nečim što je ličilo na ruku držalo se za nešto što je ličilo na glavu.
- Kad se upristojiš, rekoh. Sa olakšanjem sede na stepenicu.
Nije prošlo dva minuta kad iz vode tiho izađe žaboliko stvorenje prekriveno sitnim zelenim krljuštima prošarano sivo braon šarom koja bi se čak mogla smatrati i veoma lepo stojećom da stvor nije svim svojim stasom osim naravno glave podsečao na ogromnu žabu.
- Lep dezen, neko se kanda ponovio.
- Daj mi ga molim te.
- Pokaži mi prvo belog.
- Ali iz moje ruke.
- Može.
Šaka mu je izgledala jezivo ljudski. Bila je prekrivena sitnim smaragdno zelenim krljuštima i da nije imao plovne kožice među prstima, mogao bi bez problema da nosi rukavice. Na dlanu mu je svetlucao mali prelepi kristal. Prišao mu je i polako pored prelepog svetlucavog kristala spustio komad mraka. U trenutku mu u pamčanju osta slika naivno raširene veselo išarane šake deteta sa predivnim kristalom u čiji dlan čvornovata bleda šaka spušta tamu. Ono što se pri tom dogodilo sasvim se uklapalo u taj scenario. Uz kratak bljesak oba kristala postadoše jednaka. Dva obična belutka iz plićaka kakve šljunčane bare.
- Dobro veče Bobo.
Izgledao je poput malog deteta koje još ne može da poveruje da je ostao bez svoje omiljene igračke. Na tren pogledi im se sretoše i na blagom licu vodozemca ugleda dečije nevin pogled pun nade da če se ova nesuglasica nekako rešiti. Scenario se nastavljao, ali bio je on spreman na takve stvari. Udariće tamo gde si najslabiji. No, nije se dao tako lako.
Iz velikih očiju potekoše suze.
- Jeste, lako je tebi da mi prodaješ jeftine trikove, meni običnom kanalskom stvoru koji nije jeo već ko zna od kad, mene niko ne voli.
- Bobo.
- i da neko uopšte i hoće ...
- Bobo.
- da pomisli da i mi imamo dušu iako smo...
- Roberto sad je dosta! viknu
Tišina.
- Šta si čuo, brzo da čujem, dok sam još dobre volje.
- Sve sam čuo i to što ti je ta ptica rekla, ništa nisam razumeo. Šta da radim, kad sam išao u školu u kojoj se ne uči taj jezik? No nisam ni morao. Ceo grad već zna da odlaziš. Nisam došao da te prisluškujem, hteo sam da te pitam, da li je to istina, a ispada da ni to nisam morao. Ostavljaš nas na cedilu vodeni.
- Koga ti foliraš prijatelju? Kako to da te gazda pušta da se muvaš okolo za svoj groš.
- Ma boli me uvo za gazdu, nosi ga kući ako je imaš. Kako ne vidiš da se neke stvari menjaju? Kome je bitan matori vampir? Nekad sam ga služio svime i što znam i što ne znam, sad može da mi duva.
- Kako smeš tek tako Danijelija da napustiš?
- Kako? Lepo. Otišao sam mu na kuću u sred dana, banuo mu na ručak, isplazio mu se u tanjir, okrenuo se, otišao do vrata otvorio ih, u sred dana izašao na stepenište ispred kuće, baš me briga za iluzare nek gleda ko može i skočio u kanal. Eto kako. Misliš da mi je reč rekao?
Ako je to bilo istina, neke stvari su stvarno počinjale da bivaju drugačije. Ono što je u Bobovom ponašanju bilo skoro nemoguće, je odsustvo svake poniznosti i ulizivanja, po kojoj je bio poznat sa obe strane Kanala. Ako i nije govorio samo istinu, govorio je uglavnom istinu.
- I šta ćeš sad, da nađeš ovde neki rit i kradeš jaja čapljama.
- Ideja ti nije loša i tako me niko ovde ne voli, a o hrani da ni ne govorim.
- Ma nemoj, a kome Serđo baca sve ostatke iz picerije?
- Pa dobro, zato sam i došao kod tebe.
- Kakve veze ja imam sa tim? Eno ti Serđo pa mu se zahvaljuj.
- Znam ja da on nema pojma šta radi i zašto to radi. I znam ko mu je rekao da baca hranu u kanal. I znam isto da on vidi samo uštedu u odnošenju otpada i ništa više.
- Dobro, ja sam mu to rekao. Pa šta?
- Ili ne vidiš ili nećeš da vidiš. Dolaze nova vremena, koliko ja znam vremena novih gazda, kakvo čudo što se svakom za stare fučka. Ti si uvek bio dobar prema nama, a neki te pamte i dosta duže nego što živi najstariji čovek. Ima ih dosta koje znam, a da bi rado da pređu kod tebe.
- Ti znaš da ja ne uzimam nikoga?
- Za ništa, ako hočeš. A znaš da među nama ima jako dobrih.
- Nije stvar u plaćanju.
- Ja znam da si ti jak.
- Šta ti znaš?
- Video sam te kad si se stopio i ’ladno otplivao u Bistru Vodu, a niko od nas ne sme ni blizu tamo.
- Pa dobro i šta sad?
- Ništa, ponadao sam se da lažu, kad kažu da odlaziš.
- I pre sam odlazio pa niko nije cmizdrio za mnom.
- Tokovi se menjaju sinjore, ništa više nije kao pre. – okrete se spreman da skoči u vodu.
- Ćekaj Bobo.
- Upravo o tome i govorim. Bobo više nikog ne čeka. To je prošlo. Ako ti zatrebam znaš gde češ me naći, samo požuri jer jer osećam da dolaze nove gazde i ni najmanje mi se ne dopadaju.
Tih pljusak u kanal i voda se umiri. Znao je da je prošlo. Ne, ove noći neće biti spavanja.
Posle toliko vremena skoro ništa više nema šansu da bude prvi put.
- Da, samo ne bi me iznenadilo ni da bude poslednji put – reče glasno.

Pošalji "Tajne Hronike 8. deo 2/2" na Facebook Pošalji "Tajne Hronike 8. deo 2/2" na Google Pošalji "Tajne Hronike 8. deo 2/2" na My Yahoo! Pošalji "Tajne Hronike 8. deo 2/2" na Live Pošalji "Tajne Hronike 8. deo 2/2" na MySpace Pošalji "Tajne Hronike 8. deo 2/2" na Twitter Pošalji "Tajne Hronike 8. deo 2/2" na Digg Pošalji "Tajne Hronike 8. deo 2/2" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. Valeria (avatar)
 2. Amaunet (avatar)
  Ooo Bobu niko ne voli
  bato
 3. adeptus (avatar)
  Bobu niko ne voli...
 4. coviax1 (avatar)
  Al će ovde biti...:mrgreen::klap:
 5. LJILJA MMM (avatar)
  Kad mislite da stignem bre....kaaaaaaaaad
  počinjem da sprecificiram likove i dela im tamo gde stadoh.......daleko odavde, no samo htedoh da se javim
 6. LJILJA MMM (avatar)
  Citat Original postavio LJILJA MMM
  Kad mislite da stignem bre....kaaaaaaaaad
  počinjem da sprecificiram likove i dela im tamo gde stadoh.......daleko odavde, no samo htedoh da se javim
  Stigla sam
 7. Valeria (avatar)