HVATAC SNOVA - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Maha-maja

HVATAC SNOVA

Oceni ovaj blog
Indijanci imaju svoju legendu o hvatacima snova. Pre mnogo godina, kada je svet još bio mlad, stari vrac iz plemena Lakota bio je na visokoj planini kada je dobio viziju.
U viziji se Iktomi, veliki ucitelj mudrosti, pojavio u obliku pauka.
Iktomi mu se obratio na svetom jeziku, a dok je govorio, uzeo je obruc od vrbe koji je imao na sebi konjsku dlaku i perle i poceo da plete mrežu.
Pricao je o ciklusima u životu - kako pocinjemo život kao bebe, prelazimo kroz detinjstvo i odrastanje, do starosti kada se ciklus završava.
U svakom životnom dobu postoje mnoge sile, neke dobre, a neke loše. Ako slušate dobre sile, one ce vas usmeravati u pravom smeru.
Kada je Iktomi završio pricu, dao je vracu mrežu i rekao da je mreža savršen krug sa rupom u sredini, i da treba da je iskoristi da njegovi ljudi pronadju svoje ciljeve, na pravi nacin iskoriste svoje ideje, snove i vizije.
Ako verujete, mreža ce uhvatiti vaše dobre ideje, a loše ce otici kroz rupu.
Vrac je ovo preneo svom narodu i zato sada mnogi Indijanci hvataju snove iznad svojih kreveta.
Dobro se hvata u mrežu života, a zlo propada kroz rupu u centru mreže i više nije deo njihovih života.

Hvatac se postavlja pored prozora u spavacoj sobi; prema verovanju, u njegovu mrežu hvataju se snovi, od kojih samo oni dobri bivaju zapamceni.
Dobri snovi, znajuci put, lebde kroz mrežu, cuvaju u sebi znanje i uspomene, zatim prolaze kroz centar i klize niz perca pravo do osobe koja sanja.
Loši snovi se beznadežno upetljavaju u mrežu hvataca snova i izgore na prvoj svetlosti dana.

Hvataci snova ne moraju se koristiti samo u spavacim sobama, mogu biti amajlija u kolima, ili na ulazu u kucu. Prave se od alkica, manjih ili vecih perli; može se staviti i poneko perce, ali mrežica je neophodna.

Zato, ako vas muce ružni snovi, samo okacite hvatac snova iznad kreveta i lepi snovi ce sami doci.

Pošalji "HVATAC SNOVA" na Facebook Pošalji "HVATAC SNOVA" na Google Pošalji "HVATAC SNOVA" na My Yahoo! Pošalji "HVATAC SNOVA" na Live Pošalji "HVATAC SNOVA" na MySpace Pošalji "HVATAC SNOVA" na Twitter Pošalji "HVATAC SNOVA" na Digg Pošalji "HVATAC SNOVA" na del.icio.us

Ažurirano 08.06.2008. u 11:15, autor: Maha-maja

Kategorije
metla s drskom

Komentari

  1. Almsivi (avatar)
    Lepa prica.
  2. boca35 (avatar)
    ))))))))))))))
  3. Stajke_93 (avatar)
    Cuo sam da postoji uredjaj koji radi posao...