ROMI UKLET NAROD... ILI POBEDNICI SMRTI - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

bdjordjevic.djordjevic32@

ROMI UKLET NAROD... ILI POBEDNICI SMRTI

Oceni ovaj blog
ROMI... UKLET NAROD, ILI POBEDNICI SMRTI
arsk taj Sub Apr 17, 2010 1:48 pm

Sve što ikada čuli o Romima - tačno je... to zavisi od toga kakva ste ste ličnost i vašeg poimanja života, odnosno sveta koji nas okružuje. Od toga će zavisiti i percepcija vesti i prića o Romima. Od toga će zavisiti i koje će te vesti o njima registrovati, i koliko dugo pamtiti.
U jednom se, ipak, moramo složiti. Govorimo o narodu koji je hiljadu godina proganjan, šikaniran, etnički čišćen, večitim marginalcima sa ivice života, naroda koji je 12 puta siromašniji od najsiromašnijeg stanovnika ove planete.
Za proteklih hiljadu godina, otkako su se Romi razmileli iz Indije na sve četiri strane sveta, sa lica zemlje nestalo je mnogo nesretnih naroda i etničkih grupa sa sličnom sudbinom. Romi su uspeli da, uprkos svim nedaćama, opstanu. Reč je dakle, o žilavom i zdravom narodu za koji se vredi boriti, u koji treba uložiti bar ono što se, objektivno može.
Kako to učiniti? U koju sferu prodreti pokušati popravljanje? Jako je teško pitanje, jer gde god, makar i nasumice dotaknete, posla je previše. Dali je to obrazovanje, ili su to, možda pitanja socijalne zaštite i zapošljavanja, stanovanja, zdravstvene problematike, ili ipak opšta diskriminacija.
Možda bi ipak, trebalo najpre, nešto učiniti na stvaranju uslova da se Romi mogu uključiti u društvene tokove. Da bar jednim malim delom mogu odlučivati o sopstvenoj sudbini...
Davno je rečeno da "monopol nad informacijom, znači i monopol nad odlučivanjem". A Romi, hronično neobavešteni, a više indoktrirani informisanjem od strane "lažnih usrećitelja", kao da tumaraju u mraku, i ako su sva svetla - uključena! Da nije, može biti, to pravi zadatak? Jer, samo u Kragujevcu ima ih... gospode koliko ih ima? To nezna apsolutno niko niko izuzev Boga!
Najelementarnije svedočanstvo o svakom narodu, pre svih drugih atributivnih obeležja, je da se kaže, da se utvrdi, kolika je to zajednica, makar i sa tolerancijom od pet do deset odsto. Danas se u ovom gradu, po potrebi barata ciframa koje se razlikuju i za 1600 procenata!
Trebali, možda, što hitnije, nešto učiniti za romski izbeglički korpus, koji je u još težoj situaciji. Bez ličnih dokumenata, u "kartonskim kućicama", bez ikakvih prihoda. To su ljudi, koji praktično i ne - postoje. To su duhovi koji hodaju, to su deca koja prose na gradskim ulicama i raskrsnicama, a čiji se broj vrtoglavo penje od onih nesretnih ratova vođenih na ovim prostorima.


Nestaje li, briga dražave za populaciju koja je vesela i zdrava?
Institucije sistema imaju razoran uticaj na populaciju, koja je 10 vekova na ovim prostorima.
Kako redizajnirati dizajn?
Sloboda je deo života.

Pošalji "ROMI UKLET NAROD... ILI POBEDNICI SMRTI" na Facebook Pošalji "ROMI UKLET NAROD... ILI POBEDNICI SMRTI" na Google Pošalji "ROMI UKLET NAROD... ILI POBEDNICI SMRTI" na My Yahoo! Pošalji "ROMI UKLET NAROD... ILI POBEDNICI SMRTI" na Live Pošalji "ROMI UKLET NAROD... ILI POBEDNICI SMRTI" na MySpace Pošalji "ROMI UKLET NAROD... ILI POBEDNICI SMRTI" na Twitter Pošalji "ROMI UKLET NAROD... ILI POBEDNICI SMRTI" na Digg Pošalji "ROMI UKLET NAROD... ILI POBEDNICI SMRTI" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano