Džordžijski pravednici - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Tvrdojko Polugić

Džordžijski pravednici

Oceni ovaj blog
...i tobože slučajno ovlaš dodirnula njegove dečačke prepone.

Zatvorenih očiju osluškivali su silovite udare koje je rečna bujica stvarala lomeći se o stene Anhelovih vodopada. Sva ta sirova, mlada i neobuzdana snaga prirode ubrzo bi se gubila u vrtlogu sopstvene pene pretvarajući se u neobično mirnu vodenu površinu. Rikardo je osećao da ga Konsuela gleda, ali nije smeo da otvori oči. Bojao se da će joj svojim pogledom odati koliko je bespomoćan i slab u svojoj mladalačkoj zaljubljenosti.

Tada je osetio kako ga njeni duguljasti prsti miluju po nabreklim usnama.

“Mislila si da spavam?”

“Ah, pa ti si…”

“Ne govori ništa. Prepusti se...”

Opijen iskonskim nagonom požude, do maločas bojažljivi Rikardo lagano je otisnuo pečat ljubavi na kao latice nežne Konsueline usne. Njihova vlažna tela uskovitlala su se u strasnom zagrljaju. Dvoje mladih bližilo se vrhuncu...

Vrhunac je doživljavao i dvadesetšestogodišnji Gregori Preskot, orgazmično se trzajući nad WC šoljom. Nekoliko sekundi kasnije ogrnuo je kućni mantil i, vidno namučen zbog nedostatka tvrđe erotske literature, uputio se ka spavaćoj sobi.

“Jao, ako ona matora krmača još nije zaspala, naje6o sam”, razmišljao je Greg nerado se prisećajući intimnih odnosa sa bogatom sedamdesettrogodišnjom suprugom.

Tada se začuo oronuo mecosopran nekadašnje operske dive.

“O-o-oh, Greg, moja vodenica je spremna da samelje tvoj nabrekli klip”, mumlalo je od celulita skoro nepokretno stvorenje, zarobljeno u dlakavom okeanu sala.

U stilu iskusnog navigatora, ovaj već osvedočeni borac za uzdržavanje od povraćanja spremao se da još jednom uplovi u buđavu luku užasa, kada ga je pakleni plotun praćen nesnosnim smradom oštro presekao.

Inače dobro utrenirani i na skoro sve spremni Preskotov želudac ovaj put nije izdržao.

“Mili, pa ti povraćaš!? Izvini, ali sam si kriv. Rekla sam ti da mi ne kuvaš spanać jer od njega dobijam vetrove. Vidi ga kako se zacrveneo! Dođi da te tvoja ženica obriše pa da nastavimo.”

“Da nastavimo!? Nastavi sama, ti nezasita vrećo izmeta!”, konačno je planuo mladi supružnik, “idem u drugu sobu da spavam, a ujutru odlazim. Da sam znao da ćeš ovoliko živeti, ne bih te ni oženio! Možeš i da me izbaciš iz testamenta, mada sam zaslužio svaki dolar. Upropastila si mi čitavu mladost”, rekao je Greg zalupivši vrata za sobom.

Gertruda nije mnogo tugovala. Energičnim potezom žileta rasplakala je milione poštovalaca klasične opere koji su složno konstatovali da je njenom smrću muzička umetnost izgubila jednog od najnadahnutijih mecosoprana dvadesetog veka.

Nenadmašna Karmen, Amelija, Đulijeta i Lukrecija Bordžija svojim glasom jedina je uspela da u punom smislu osavremeni Musorgskog i Verdija novim sadržinskim elementima pazeci pri tom da melodioznost ne ustupi mesto deklamativnosti, a oblik sa numerama prokomponovanoj formi.

Dva meseca kasnije, novinske stupce američke žute štampe svakodnevno su ispunjavali detalji sa imovinsko-pravnog procesa u vezi sa Gertrudinim testamentom. Pravosnažnost ovog dokumenta, kojim je mecosopran-samoubica svu svoju imovinu ostavila mlađanom Gregu Preskotu pokušao je da obori njen tridesetsedmogodišnji sin Valerij Hvost smatrajući Gregorija odgovornim za smrt svoje majke.

Da bi demonstrirao kako mu Gertrudin novac nije važan kao simbol luksuza i lagodnog života, već isključivo kao setna uspomena na nedavno preminulu umetnicu, Greg je zatražio da mu država Džordžija dodeli advokata po službenoj dužnosti.

“Ne želim da se Gertrudina sredstva rasipaju na skupe branioce pravde. Bilo koji, pa čak i najgori državni advokat oboriće ovu besmislenu tužbu. Gerta, ljubavi, gde god da si sada, znam da me slušaš i da si ponosna na mene”, jecao je besomučno ovaj udovac-humanista u kamere lokalnih televizija Atlante ostavljajući bez daha milione američkih domaćica koje su listom stale u odbranu ovog ratnika za ljubav.

Okružni sud u Atlanti za Preskotovog branioca odabrao je neiskusnog ali samouverenog Klarensa Četerlija iz Mejkona. Njegov otac, ugledni republikanac prof. dr. Džeremaja Četerli bio je jedan od doajena pravne doktrine juga Amerike, a majka Pegi bivša mis Džordžije.

Po intelektualnim sposobnostima Četerli junior neverovatno je podsećao na majku, dok je od oca nasledio osećaj za pravdu i debele veze na koledžu. Želeći da pomrači slavu svog oca, popularnog gvozdenog Džerija, Klarens je često preterivao u teatralnosti, pa su i njegovi najbanalniji slučajevi bili puni senzacionalnih obrta. Pri tom, Četerliju je bilo najmanje važno da li će dobiti ili izgubiti.

“U redu, moj klijent će otići u zatvor, ali to nije lepo”, bio bi najčešći rezime njegovih završnih reči.

“Ne sekiraj se. Važno je učestvovati”, rekao je jednom prilikom klijentu osuđenom na 106 godina zatvora zbog parkiranja na zelenoj površini.

Da bi njegov slučaj dobio na popularnosti, Klarens je ubedio sud da je nesrećni mladić parkiranjem vozila na travi simbolično zgazio sve vrednosti na kojima počiva multietnička američka demokratija, istovremeno se sprdajući sa ekološkim naporima SAD da spreče seču kišnih šuma u Amazonu. I, konačno, da je član najmanje dve terorističke organizacije, “Jatagan Islama” i “Crveni čekić”, koje se zajedno bore za stvaranje Socijalističke narodne džamahirije Džordžije.

Temperatura u sudnici u kojoj se odlučivalo o Gertrudinoj imovini bila je 25 stepeni, vlažnost vazduha 98%, vazdušni pritisak 1011 milibara. Posle niza neuspelih prigovora u kojima je Četerli junior zahtevao da se Hvostov advokat strogo kazni zbog pristrasnosti, došao je i trenutak završne reči. Reč je imao tamnoputi Ilajdža Bejli, Hvostov zastupnik i dugogodišnji prijatelj. Dok je govorio, njegove zamućene i krvlju protkane beonjače odavale su utisak neke daleke i duboke tuge, na šta je porota gledala sa neskrivenim simpatijama smatrajući da je Valerijev advokat retko emotivan čovek koji iskreno i duboko žali zbog smrti majke svog klijenta.

U stvari, problem je bio daleko banalnije prirode. Nedelju dana pre početka suđenja stanje Valerijevih šuljeva, koje ni ranije nije bilo baš ružičasto, drastično se pogoršalo. Oboljenje kome je obdareni Bejli dao odlučujući doprinos ovaj put je poprimilo akutni tok, što je primoralo crnca sa novonastalim bluz pogledom na neočekivanu apstinenciju.

“Gospodine sudija”, umorno je završavao Bejli, “smatram da činjenice koje sam upravo predočio nepobitno ukazuju da je jedini motiv za Preskotov ulazak u brak bio Gertrudin novac. I, samim tim...”

“Čekajte, mister Bejli”, oštro ga je prekinuo plavooki Franc Smithuber, “vi do sada niste izneli niti jedan konkretan i validan dokaz za svoju smelu tvrdnju.”

Tog trenutka u namučenom Bejliju nešto je prepuklo. Bilo mu je dosta tiranije belih zločinaca kojoj je oduvek bila izložena čitava njegova porodica; još od vremena kada su ih tovarili na memljive brodove kod Robovske obale i onako izmučene i gladne direktno ih bacali na nepregledna pamučna polja Juga koja su skropili svojim crnim znojem i mukom iskona. Njegov široki afrički nos poprimio je zapanjujuće razmere a krv predaka ispunila je novom snagom do maločas neubedljive i umorne oči.

“Uvažena ekselencijo”, rekao je gordo, “da su dokazi od primarne važnosti, vaš otac Jozef Smithuber, bivši oficir Gestapoa i upravnik koncentracionog logora u Augsburgu, odgovarao bi za svoja zlodela umesto da uživa u blagodetima američke demokratije.”

“Molim vas gosp...”

“Nemojte vi meni molim vas, monstruozni fašisto”, dodao je Bejli osokoljen frenetičnim aplauzom porote, “to što sam crnac, aktivni homoseksualac i član Društva za zaštitu pandi, a moj klijent polujevrejin pasivnog seksualnog opredeljenja ne dozvoljava vam da vršite pravni holokaust u sudnici, vi Adolfe američkog sudstva!”

“Ali, ja nisam uradio ništa što bi...”, očajnički je reagovao Fric, neuspelo pokušavši da odobrovolji razularene građane.

“Mir u sudnici... Mir u sudnici!”, bile su, na žalost, poslednje reči gospodina Smithubera.

Pobesnela rulja, predvođena članovima porote i sudskim čuvarima, vešto jašući na talasu emocija, preuzela je zakon u svoje ruke. Dok su potoci arijevske krvi prskali lica džordžijskih pravednika usledio je neočekivan potez zaboravljenog Preskotovog advokata Klarensa Četerlija. Svestan da je u ovim atraktivnim događanjima odigrao marginalnu rolu, Četerli junior je znao da postoji samo jedan način za medijski come-back.

“Stojte, vi Titani razuma i Prometeji istinske pravde”, vraćao se Klarens u žižu interesovanja javnosti, “zaboravili smo glavnog krivca, mog klijenta Gregorija Preskota!”

“Kakve on veze ima sa svim ovim?”, upitao je obližnji vodoinstalater, inače jedan od članova porote.

Četerli se na sekund zamislio, a onda bez oklevanja dodao:

“Nemamo vremena za objašnjavanje. Moramo delati brzo, da Preskot ne bi umakao izbegavši surovu ali zasluženu kaznu. Navalite!”

Sutradan je kancelarija Džeremaje Četerlija bila prepuna uglednih republikanaca. Svi su čuli za herojski gest njegovog sina koji je, po uglednom kolumnisti Njujork Tajmsa Arkturu Meklaflinu pokazao redak primer samopožrtvovanja zarad viših nacionalnih interesa. Vođen istančanim osećajem za pravdu, ovaj Odisej američke demokratije nije prezao čak ni od toga da žrtvuje život svog sopstvenog klijenta da bi odbranio američki način života.

“Look at the newspaper Jerry! Your kid is simply brilliant”, potapšao je po ramenu starijeg Četerlija senator Bob Dol. “I predict him very succesfull political carieer and I hope he'll make it all the way to the White house.”

“I'm sure you won't be disappointed, Bobby”, smešio se Džeremaja dok se na zapadu plamena kugla lagano gasila nad ponosnom prerijom.

Sutradan je sunce izašlo na suprotnoj strani.

Pošalji "Džordžijski pravednici" na Facebook Pošalji "Džordžijski pravednici" na Google Pošalji "Džordžijski pravednici" na My Yahoo! Pošalji "Džordžijski pravednici" na Live Pošalji "Džordžijski pravednici" na MySpace Pošalji "Džordžijski pravednici" na Twitter Pošalji "Džordžijski pravednici" na Digg Pošalji "Džordžijski pravednici" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. coviax1 (avatar)
    Komšija,slobodno iseci američku priču,a ostavi onaj deo o Rikardu i Konsueli.Isečeno ili baci ili zadrži...
  2. Tol (avatar)
    Pa kad mogu sapunice na teveju..a- što- ne- bi -moglo i vodjeka B-vo tvrdojko