voynichev-rukopis-drugi deo (neobjasnjivi fenomeni) - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Nikola_SRBIN

voynichev-rukopis-drugi deo (neobjasnjivi fenomeni)

Oceni ovaj blog
Sadržaj Voynićevog rukopisa
Analizom rukopisa potvrđena je jedino njegova starost - napisan je u razdoblju 1450 - 1520.
Zbog sistematskih poglavlja danas se zna da se knjiga sastojala od 272 stranice (17 poglavlja po 16 stranica), kad je Voynić nabavio rukopis neke stranice su već onda nedostajale - točnije rukopis danas ima 240 stranica (32 nedostaju).


stil pisanja

Knjiga je pisana ptičjim perom, a osnovne boje dodane su naknadno na ilustracije.
Tekst je pisan s lijeva na desno, a duži dijelovi su raspoređeni u paragrafe. Dodatnom analizom kvalitete pisanja (brzina, trud i krivulje) potvrđeno je da je autor pisao tekst s lakoćom.

Ovaj detalj je značajan jer upućuje na to da je autor bio dobar poznavaoc pisma - tj. nije koristio nikakve reference za pisanje. Ovo također pokazuje da je misteriozno pismo autoru bilo itekako poznato - u istoj mjeri kao i nama naša abeceda.

Ukupan broj znakova u knjizi je oko 170.000. Većina znakova napisana je u jednom ili u dva poteza. U konačnici analizirajući rukopis možemo potvrditi kako je autor koristio abecedu koja je imala 20 - 30 distinktivnih znakova, slično kao i naša.
Kao i u našem modernom pismu riječi su razdvojene malim razmakom. Cijela knjiga sadrži oko 35,000 riječi.

Statistička analiza pokazuje da tekst slijedi Zipfov zakon i entropiju ( u prosjeku 10 znakova po riječi ) koja je ponovno jako slična današnjim modernim jezicima.
Također je zanimljivo kako se neka slova nalaze samo na početcima ili krajevima riječi.

U cijeloj knjizi nalazimo tek mali dio latinskog jezika - u sekciji o astronomiji imena mjeseci ispisana su na staro-latinskom. Stil ovakvog staro-latinskog upućuje na srednjovjekovnu Francusku, ali nije dokazano da je ovaj mali dio latinskog zapravo dio originala ili je možda dodan naknadno od nekoga.


čudnovate ilustracije

Gotovo svaka stranica ima ilustracije - one nam donekle objašnjavaju tematske cjeline, ali i kompliciraju opće shvaćanje.

Prema ilustracijama možemo knjigu podijeliti na 6 sekcija:

Herbalna - svaka stranica ima ilustraciju jedne ili dvije biljke s nekoliko paragrafa teksta. Ovo je klasičan primjer sličan mnogim herbalnim knjigama iz srednjeg vijeka.
Biljke su ilustrirane s svim detaljima - korijen, listovi, stabljike.
Ipak ono što najviše zbunjuje u ovoj sekciju je činjenica da nijedna biljka nije prepoznatljiva !

Astronomska - sadrži brojne dijagrame s zvijezdama, suncima i mjesecima. Mnoge ilustracije u ovom dijelu otkrivaju da se radi o horoskopskim znakovima - dvije ribe, bik, lovac s strijelom.

Biološka - velik broj ilustracija prikazuje žene u bazenima. Bazeni su nadalje povezani složenom mrežom kanala i cijevi - očito je da neke od ovih ilustracija prikazuju ljudske organe. Na pojedinim ilustracijama žene su prikazivane s krunom na glavi.

Kozmološka - velik broj kružnih tajnovitih dijagrama. Neke stranice sadrže dijagrame na "rasklapanje", neki su i do 6 stranica veliki. Dijagrami nalikuju geografskim kartama.

astronomski dijagrami
Neke ilustracije prikazuju 9 otoka koji su međusobno povezani s putevima, dvorcima i planinama (najvjerojatnije vulkanima).

Farmaceutska - označene ilustracije odvojenih biljnih dijelova (listovi, korijeni itd). Objekti koji izgledaju kao apotekarske posude. Ilustracije su popraćene s malo teksta.

Nepoznata - zadnja sekcija sadrži samo tekst i nemoguće je znati o kojoj je tematici posvećena.

Pošalji "voynichev-rukopis-drugi deo (neobjasnjivi fenomeni)" na Facebook Pošalji "voynichev-rukopis-drugi deo (neobjasnjivi fenomeni)" na Google Pošalji "voynichev-rukopis-drugi deo (neobjasnjivi fenomeni)" na My Yahoo! Pošalji "voynichev-rukopis-drugi deo (neobjasnjivi fenomeni)" na Live Pošalji "voynichev-rukopis-drugi deo (neobjasnjivi fenomeni)" na MySpace Pošalji "voynichev-rukopis-drugi deo (neobjasnjivi fenomeni)" na Twitter Pošalji "voynichev-rukopis-drugi deo (neobjasnjivi fenomeni)" na Digg Pošalji "voynichev-rukopis-drugi deo (neobjasnjivi fenomeni)" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano