Voynichev rukopis - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Nikola_SRBIN

Voynichev rukopis

Oceni ovaj blog
Najtajnovitija knjiga na svijetu svakako mora zadovoljavati neke uvjete da bi je prozvali takvom. Pisana nepoznatim pismom od strane nepoznatog autora prije pola tisućljeća svakako ide u prilog datom terminu.

Vojnićev rukopis knjiga je puna ilustracija i nepoznatog teksta. Unatoč naporima kriptografa diljem svijeta - njen sadržaj nikada nije identificiran.
Danas Vojnićev rukopis predstavlja jedino pisano djelo koje je ostalo sakriveno pod velom tajne sve ove godine.

O rukopisu i njegovom pronalasku

Misteriozna knjiga dobila je ime po Wilfridu Voynichu, poljsko-američkom trgovcu knjiga koji je naišao na nju 1912.
Sam Voynich bio je poljski revolucionar, važan predstavnik organizacije "Proletarjat" i politički aktivist.

misteriozne detaljne ilustracije nepostojećih biljnih vrsta

1886. sudjeluje u tajnoj operaciji oslobođenja političkih suradnika koji su u Varšavskoj citadeli bili osuđeni na smrt. Pokušaj propada i Voynich biva uhićen od strane carske policije.

1887. na izdržavanje kazne poslan je u Sibir. 3 godine kasnije, 1890. - uspjeva pobjeći iz Sibira za London.

Ostavivši turbulenciju politike iza sebe postaje strastveni antikviter i knjigofil - otvara dvije prodavaonice knjiga, u Londonu i New Yorku.

Na jednom od njegovih kolekcionarskih putovanja 1912. u mjestu Villa Mondragone (Italija) dolazi u posjed misterioznog rukopisa. Tko je Voynichu prodao rukopis također ostaje nepoznanica.

U godinama kad su već dešifrirani svi poznati jezici i pisma ljudske civilizacije, vijest o ovakvom rukopisu brzo se širila.

Za vrijeme drugog svjetskog rata neki od najpoznatijih američkih i britanskih stručnjaka za dešifriranje intenzivno su radili na Voynićevom rukopisu. Rezultat je bio potpuno poražavajući - nisu uspjeli dešifrirati ni jednu jedinu riječ.

Voynićev rukopis se danas nalazi na sigurnome - u knjižnici rijetkih knjiga i rukopisa na sveučilištu Yale, ali je njegov direktan preslik dostupan svima - čak i na internetu.

Od njegovog pronalaska u dešifriranju su se okušali mnogi, uvijek s istim rezultatom - potpunim neuspjehom.
Svaki pokušaj pretvarao je Voynićev rukopis u sve misteriozniju knjigu koja danas angažira maštu mnogih.

Pošalji "Voynichev rukopis" na Facebook Pošalji "Voynichev rukopis" na Google Pošalji "Voynichev rukopis" na My Yahoo! Pošalji "Voynichev rukopis" na Live Pošalji "Voynichev rukopis" na MySpace Pošalji "Voynichev rukopis" na Twitter Pošalji "Voynichev rukopis" na Digg Pošalji "Voynichev rukopis" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano