glup - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

hakim bej

glup

Oceni ovaj blog
Pesnik, kao i slikar, lako moze da pokvari i odlicne ljude.
On se dodvorava i ugadja neumnom delu duse, onom sto za iste stvari cas misli da su male, cas da su velike, i izmislja stvari koje su od istine veoma daleko.
Umni deo duse cesto popusta u svom nadzoru nad onim placljivim delom. Tada um, vise ne smatrajuci to nedostojnim, dozvoljava predavanje celog tela tuzi, i, cak, uzivanje u njoj. On gaji i zaliva ono sto bi trebalo da se osusi, odredjuje sluge za gospodare, cineci nas gorim i nesrecnijim.
Slikar crta stolara i ostale radnike, a da se pri tom uopste ne razume u njihovu vestinu. Ali ako je slikar dobar, on ce stolarevom slikom koju izdaleka pokazuje moci da prevari decu i nerazumne ljude.
Mozda je ta prevara ceo cilj slikarevog zivota, a mozda je to jedino sto ume da radi.
On ce se uvek vise truditi da sebe predstavi kao predmet obozavanja, nego heroje koje slika.
Kada bi on bio sposoban da, stvarajuci imitaciju zivota, cini ljude boljima, imao bi makar sledbenike.
Samo napola svestan, on sebe obavija tajnama i ogradama, krijuci prazninu, prasinu, krijuci sebe, unakazenu sliku svojih zelja, izbliza sliku Dorijana Greja.
Ista stvar ne izgleda ista ako je posmatramo iz daljine ili izbliza.
Isti predmeti izgledaju i krivi i pravi onima koji ih gledaju kad su u vodi i kad su izvan vode.
O istim stvarima u isto vreme nije moguce misliti suprotno.
Sve to upucuje na konfuziju u svacijoj dusi. Tom slaboscu ljudske prirode koristi se slikar, koji ne odustaje ni od jednog sredstva opsene.
Ljudi misle da su srecni ili nesrecni, a u svim tim slucajevima su ili tuzni ili radosni.
Nekada sam samo verovao da andjeli postoje. Da nas iz daljine posmatraju, blagonaklono, ne uznemiravajuci nas cak ni svojim direktnim prisustvom.
Ta izmisljena bica bi umela iz daljine da vide sve nase tajne i strahove, ma koliko ih skrivali. Strahovi su tada postajali manji, a tajne vrednije.
Velikim krilima bi ublazili svaki nas pad. Pesmom i poljupcem bi slavili nase uspehe.
Sada sam odrastao, i vise ne verujem nego znam. Ali i andjeli izgleda odrastaju. Zbog sebicnosti nikada se nisam pitao imaju li i oni svoje potrebe, zelje, strahove, ljubavi?
Kako usreciti jednog obicnog andjela? Jer, kada bi to znao, sigurno bih uspeo i postao bih onda andjeo andjelu, takoreci ista vrsta. Onda bi mozda mogli i da se vidimo, popijemo kafu, ili stagod oni piju, dodirnemo krilima... tako, nevidljivi za obican svet. Verovatno bi nas samo deca videla, a svi znaju da deca umeju da cuvaju dobre tajne.
Besmrtna stvar je jedino vredna truda.
Da li je besmrtna pesma, slika, um, volja, bliskost, ljubav, dusa, ili nesto sto ni andjeli nemaju?
Onaj deo duse koji, po svojoj prirodi trazi takvu hranu koju pesnici stvaraju, da svoju glad utoli, da se isplace, i posle toga bude zadovoljan i veseo?
Ili onaj umni deo, koji nas uspravlja i suzbija emocije?
Sta nas cini ljudima?
Mislioci jos uvek brizljivo traze uzrok svoje gladi.

Pošalji "glup" na Facebook Pošalji "glup" na Google Pošalji "glup" na My Yahoo! Pošalji "glup" na Live Pošalji "glup" na MySpace Pošalji "glup" na Twitter Pošalji "glup" na Digg Pošalji "glup" na del.icio.us

Ažurirano 19.10.2017. u 23:09, autor: hakim bej

Kategorije
Ukradeno razmisljanje

Komentari

 1. LJILJA MMM (avatar)
  Dobro jutro Hakime,

  Sta nas cini ljudima?

  Sve što si pobrojao

  Šta čini da većinu vremena zaista budemo zadovoljni svojom bistvovanjem kako duševnim tako i umnim?

  Ravnoteža. Svako nezadovoljstvo, tuga ili pak euforična sreća je poremećaj ravnoteže. Kod onog koji poznaje sebe i može se i ume kontrolisati to traje kratko jer sam sebe izleči....hraneći dušu onim što joj treba u tom momentu umu daje pauzu...nakon te stanke um vidi pravilniju sliku. Tu hranu za naše duše neko drugi priprema...pesnici, pisci, slikari, glumci....njihovo stvaralaštvo ukoliko nije raznovrsno je zapravo njihovo stalno stanje duše i uma. Oni stvaraju da bi dali....u osnovi svakog davanja je sebičluk kao i u osnovi svakog uzimanja. Dodjemo tako u procepu svoje ravnoteže, uzmemo šta nam se svidja tog trena, šta nam treba, i produžimo dalje....svi zadovoljni ....

  Opštirna sam....samo si me podsetio na sopstvena pitanja
 2. hakim bej (avatar)
  Citat Original postavio LJILJA MMM
  Opširna sam....samo si me podsetio na sopstvena pitanja
  Hvala na tome.
 3. hirajgoagain (avatar)
  oh kao da je za mene ... sad sam u losem modu nadam se ne zauvek
 4. lanavi (avatar)
  Jako lepo...