Atmosfera (I) - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

Atmosfera (I)

Oceni ovaj blog
Za većinu nebeskih tela je karakteristično da imaju atmosferu. Atmosfera je omotač gasova oko nebeskog tela koji je zadržan usled gravitacije toga tela. Zemljina atmosfera je vitalan element održanja života na planeti. Njome planeta reguliše temparaturu i zaštićuje se od štetnog uticaja ultravioletnog zračenja.

Mada je atmosfera nebeskih tela različita svi oni imaju izgled oreola. Takva asocijacija nije slučajna. Kao što se oreolom svetaca želi prikazati viša duhovna dimenzija koja okružuje njihova tela, atmosfera je materijalna manifestacija takve dimenzije.

Svako nebesko telo je okruženo vlastitim nevidljivim ili idejnim svetlom koje preko atmosfere vrši interakciju s materijalnim oblikom nebeskog tela ili njegovim mikrokosmosom (različitim telima ili oblicima na njemu).

Medjutim, isto tako za inteligentna živa bića kao ljudi je karakteristično da preko vazduha vrše suptilnu emanaciju svoga svesnog stanja. Mada ta emanacija nema nikakve fizičke karakteristike ona se ipak može osetiti te je u svakodnevom govoru uobičajen izraz prijatne, neprijatne, hladne kao i naelektrisane atmosfere ili kao napetosti i ljubavi u vazduhu itd.

Iako se takva prepostavka zasniva na religioznom i intuitivnom uvidu ona ima dosta podudarnosti s naučnom pretpostavkom o postojanju etra. Pojam etra podrazumeva apstraktni entitet koji omogucava prostiranje svih elemenata kosmosa. Do kraja 19 veka se nije sumnjalo u postojanje etra, ali se s teorijom relativiteta, hipoteza o njegovom postojanju odbacila.

Međutim, ni sam Ajnštajn nije u potpunosti odbacio mogućnost njegovog postojanja, tako da za pojedine naučnike on i dalje predstavlja izvor kontroverznog gledišta. Fizičar John Bell je smatrao da je etar olako odabčen i to po principu: " što se ne može posmatrati ne postoji."

Etar se pominje jos u antičkoj Grčkoj. Stari Grci su pored vazduha, zemlje, vode i vatre često navodili i etar kao najsuptilniji prirodni element. Tako na primer, Philostratus u "The Life of Apollonius of Tyana", piše:

And they allowed Apollonius to ask questions; and he asked them of what they thought the cosmos was composed; but they replied:
"Of elements."
"Are there then four" he asked.
"Not four," said Iarchas, "but five."
"And how can there be a fifth," said Apollonius, "alongside of water and air and earth and fire ?"
"There is the ether", replied the other, "which we must regard as the stuff of which gods are made; for just as all mortal creatures inhale the air, so do immortal and divine natures inhale the ether."

U Grčkoj mitologiji Etar je bog svetla i sin Ereba, boga večne tame. On je predstavljen kao prozirno plavetnilo koje okružuje svet i kao vazduh koji se udiše. Reč etar potiče od grčke reči αιθηρ koja ima značenje nečeg što gori ili svetluca. Etar se takođe naziva i kvintesencija. Kvintesencija potiče od dve latinske reči quinta-peta i essentia-suština.

Pored toga što je smatran petim elementom, on je smatran i kao najsuptilniji element koji prožima sve ostale. Plotin je smatrao da je etar nematerijalan i da prodire u sva tela. Robert Fludd (Engleski doktor, astrolog i mistik koji je ziveo u 16 veku) ga je okarakterisao suptilnijim od fizičkog svetla.

Pošalji "Atmosfera (I)" na Facebook Pošalji "Atmosfera (I)" na Google Pošalji "Atmosfera (I)" na My Yahoo! Pošalji "Atmosfera (I)" na Live Pošalji "Atmosfera (I)" na MySpace Pošalji "Atmosfera (I)" na Twitter Pošalji "Atmosfera (I)" na Digg Pošalji "Atmosfera (I)" na del.icio.us

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. zxy (avatar)
  Može biti,može biti
  a što ne bi moglo
  lepo je u to verovati
  može se i lepo zamisliti
  i ...ljude malo utešiti
 2. sofija06 (avatar)
  Ne radi se o utehi vec o oslobadjanju od jednostranog tumacenja zivota i postojanja samo kroz ogranicene fizicke zakonitosti. Ukoliko se nastoji razumeti zivot i postojanje neophodno je prodreti izvan granica fizickog ili u sferu dubljeg, intuitivnog, duhovnog uvida, posto se u njemu i nalazi neunistiva, nevidljiva ili nematerijalna sustina koja stvara pojavu i oblik ili prolaznost fizickog.