Svemirsko putovanje - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

G_r_O_f_I_c_A

Svemirsko putovanje

Oceni ovaj blog
Potom reče Bog : neka budu videla na svodu nebeskom , da dele dan i noć , da budu znaci vremenima i danima i godinama ; I neka svetle na svodu nebeskom , da obasjavaju Zemlju . I bi tako . I stvori Bog dva videla velika : videlo veće da upravlja danom , i videlo manje da upravlja noću i zvezde . I postavi ih Bog na svodu nebeskom da obasjavaju Zemlju i da upravljaju danom i noću , i da dele svetlost tame . I vide Bog da je dobro . I bi veče i bi jutro , dan četvrti . ( 1 Mojsije 1. 14-19 )

Kada bi čovek uspeo da napravi letelicu koja bi se kretala približno brzini svetlosti bio bi u prilici da upozna svemir i njegove tajne . Mogao bi, na primer da odleti do nama najbližeg sistema Proksima Centauri , da izvidi da li ima života i planeta za naseljavanje.

Nama najbliže sunce , Proksima Centauri , udaljeno je od nas 40 biliona kilometara ( broj sa 12 nula ) . Svemirskoj sondi bi bilo potrebno stotine hiljada godina da savlada tu razdaljinu . Zbog kratkgog ljudskog veka taj put je za čoveka za sada neizvodljiv . Čak i kada bi uspeli da napravimo atomsku raketu ona bi se kretala 200km/s i takvom brzinom bi do Proksime stigla za 6666 godina . Iako su naučnici daleko od dostizanja brzine svetlosti , oni ne gube nadu da će tehnički napredak jednog dana uspeti da savlada beskrajne daljine . Možda to izgleda kao naučna fantastika , ali ni generacije pre nas nisu mogle ni da zamisle da će brzina aviona za 80 godina porasti za čitavih 400.000% .

Da bi čovek leteo kroz svemir treba da savlada tri osnovna problema: treba da sagradi brod koji bi razvijao brzinu svetlosti , treba da fizički savlada ubrzanja i brzinu i nezamislive daljine . Kada bi uspeo da dostigne te tehnološke momente , svi problemi ne bi bili rešeni . Trebalo bi , zatim, savladati i gravitaciju koja bi nastala . Ako bi svemirski brod dosegao polovinu brzine svetlosti , njegova masa bi se povećala za 15%. Kada je masa veća , potrebna je i veća energija . Kada bi kojim slučajem brod dostigao brzinu svetlosti , njegova masa bi težila beskonačnoj . Drugim rečima, da bi brod postigao brzinu svetlosti potrebna mu je beskonačno velika energija . U tom slučaju, brod sa beskonačno velikom masom bi proizveo totalnu gravitaciju . Jednostavno rečeno sve u svemiru bi navukao na sebe . Čitav kosmos , kažu fizičari , bi se pretvorio u crnu rupu . Galaksije, zvezde, planete , sve što se nalazi u svemiru bi se slilo u svojevrsno stanje nazvano singularitet . U njemu bi sve mere bile beznačajne jer ne bi bilo ni pravog vremena ni pravog prostora...

Neke od zanimljivosti svemira :

-Najbliža galaksija
Patuljasta Sagittarius galaksija je najbliža Mlečnom putu . Prostire se na udaljenosti od 80.000 svetlosnih godina od Sunca i na 52.000 svetlosnih godina od Mlečnog puta . Sledeća najbliža galaksija je Veliki Magelanov Oblak udaljen 170.000 svetlosnih godina .

-Najdalji objekat vidljiv golim okom
Za divno čudo to je jedna galaksija i to Andromeda ( u Mezijerovom katalogu M31) . Nalazi se na udaljenosti od 2,3 miliona svetlosnih godina.

-Najsvetlija galaksija na nebu
To je Veliki Magelanov Oblak . Nalazi se u sazvežđu Doradus i nije vidljiv sa severne polulopte . Druga po redu je Mali Magelanov Oblak , koja zajedno sa Velikim Oblakom čini jednu vrstu pratioca Mlečnom putu .

-Najvidljiviji izvor X-zraka
Stalan izvor X-zraka na nebu , prvi otkriven i poznat pod imenom Škorpion X-1 . Otkriven je 1962. godine .

-Najvidljiviji radio izvor
Pored nama poznatog Sunca postoji još jedan poznati radio izvor a to je Cassiopeia A . To je ostatak supernove star oko 300 godina . Najjači izvor radio zraka je udaljen od nas 750 miliona svetlosnih godina i zove se Cygnus A.

-Najudaljenija galaksija
Udaljenost galaksije je moguće izračunati ako ima vidljiv crveni spektar . Napredovanja u tehnologiji čine da rekord bude ubrzo oboren u otkrivanju udaljene galaksije , pa je tako 1996.godine u Keck Observatoriji otkrivena galaksija u sazvežđu Device . Udaljena je 14 milijardi svetlosnih godina .

-Najsvetliji kvazar
Najsvetliji i prvo koji je otkriven i identifikovan kao kvazi-zvezdani objekat . U trećem Kembridž katalogu se nalazi pod šifrom 3C 273 .

-Najudaljeniji kvazar
Kvazari su najmoćniji izvori energije u svemiru i tako svetli da mogu biti viđeni na velikim udaljenostima . Najudaljeniji kvazar je mogao biti primećen u početku stvaranja svemira kada je i energija bila maksimalna , za sada ih nije moguće identifikovati , ali se zna za njihovo postojanje .

-Najmasivnija crna rupa
Najmasivnije crne rupe se nalaze u centrima galaksija . Tamo gde ima najviše uslova za sažimanje mase , a to je u gigantskoj galaksiji M87 u skupu Device . Ono što je otkrio Hubble je da ima masu 3 milijarde puta veću od mase Sunca .

Pošalji "Svemirsko putovanje" na Facebook Pošalji "Svemirsko putovanje" na Google Pošalji "Svemirsko putovanje" na My Yahoo! Pošalji "Svemirsko putovanje" na Live Pošalji "Svemirsko putovanje" na MySpace Pošalji "Svemirsko putovanje" na Twitter Pošalji "Svemirsko putovanje" na Digg Pošalji "Svemirsko putovanje" na del.icio.us

Ažurirano 22.04.2011. u 01:23, autor: G_r_O_f_I_c_A

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

  1. nesa973 (avatar)
    Svemir je ogroman....ili beskonačan....uglavnom ako je ovde nastao život, onda je sigurno još negde u svemiru nastao....
    što znači da nismo sami.Međutim problem je daljina....još uvek...