Različita shvatanja postojanja (III) - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

Ljubav prema mudrosti

Različita shvatanja postojanja (III)

Oceni ovaj blog
Nije li ovo očigledan primer ograničenja nauke oblikom i pojavom? Iz njega se vidi da je pažnja naučnika usmerana na materiju kao uočljiviji fizički oblik dok je energija kao suptilniji oblik u izvesnom stepenu zanemarana.

Medjutim, šta reći za odnos materija-energija-svest? Nije li u takvom odnosu svest, ne samo zanemarena već i ignorisana? Ako se uzme u obzir činjenica da je upravo svest suštinski entitet postojanja kakvi se rezultati mogu očekivati od metoda koji u potpunosti ignoriše svesni entitet?

Misterija postojanja i našeg vlastitog porekla nikada ne može biti odgonetnuta samo kroz fizičke zakonitosti ili samo kroz materijalno-energetske oblike i pojave. Zasto? Zato sto fizička dimenzija nije jedina dimenzija postojanja. Pored nje postoji prividno pasivna dimenzija o kojoj nemamo neposredne informacije.

Dok ograničenost fizičkim zakonitostima takvu dimenziju definiše kao nepostojanje dotle je religiozno pa i filozofsko shvatanje odredjuje kao suštinsku svesnu ili duhovnu dimenziju koja nema oblik ili pojavu, ali čija transformacija različitih svesnih stanja za posledicu ima stvaranje oblika ili pojave tj. fizičke dimenzije i njenih zakonitosti.

Nisu li takvim objašnjenjem izbegnute mnoge kontradiktornosti unutar materijalističkog stanovišta? Kroz religioznu i filozofsku koncentraciju i razmatranje svesti dolazi se do značajnih rezultata i objašnjenja, ne samo svesti kao entiteta, već i objašnjenja njenog odnosa s materijom i energijom. Tako da taj odnos postaje razumljiv i logičan pošto prevazilazi kontradiktornost postojanja-nepostojanja.

Pojedini naučnici koji su uvereni u univerzalnot naučnog shvatanja i metoda kategorički pobijaju postojanje duhovne dimenzije univerzuma. Medjutim, u tom slučaju se sukobljavaju s dimenzijom nepostojanja te time takodje nisu u stanju da izbegnu paradoks i ogranicenost.

S obzirom da obe ove dimenzije čine sistem postojanja potrebno je pravilno odrediti obe ove dimenzije da bi se mogao shvatiti taj sistem. Određivanjem samo jedne dimenzije dobija se jednostrana, nepotpuna ili neispravna koncepcija koja nikada ne može dovesti do konačnog odgovora.

Primer za takav odnos imamo u matematici i rešavanju jednačine. Ukoliko se u jednačini traže nepoznate vrednosti samo na jednoj strani uz potpuno ignorisanje i zanemarivanje druge strane nikada se ne može pronaći rešenje.

Zato je neophodno izaći izvan okvira fizičkih zakonitosti u nefizicku sferu ili u sferu duhovnih zakonitosti postojanja. To u isto vreme znači da naučni metod nije u potpunosti dovoljan već da je potrebno razmotriti i ostale metode ili uzeti u obzir i duhovnoreligiozno i filozofsko tumačenje sveta. John A. Wheeler izjavio:
"No theory of physics that deals only with physics will ever explain physics."

Kao što je i doktor fizike David Bohm primetio:"...all the available interpretations of quantum theory, and indeed of any other physical theory, depend fundamentally on implicit or explicit philosophical assumptions, as well as on assumptions that arise in countless other ways from beyond the field of physics."

Pošalji "Različita shvatanja postojanja (III)" na Facebook Pošalji "Različita shvatanja postojanja (III)" na Google Pošalji "Različita shvatanja postojanja (III)" na My Yahoo! Pošalji "Različita shvatanja postojanja (III)" na Live Pošalji "Različita shvatanja postojanja (III)" na MySpace Pošalji "Različita shvatanja postojanja (III)" na Twitter Pošalji "Različita shvatanja postojanja (III)" na Digg Pošalji "Različita shvatanja postojanja (III)" na del.icio.us

Ažurirano 16.04.2011. u 00:46, autor: sofija06

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari