Откуда ја, зашто ја и куда ја? - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Откуда ја, зашто ја и куда ја?

Oceni ovaj blog
Citat Original postavio 123loncar Pogledaj poruku
.
.. nakon tolikog umovanja , filosofija ( ili njena nauka ako neko tako hoće ) , nije našla apsolutne odgovore na jednostavna pitanja :
* odkuda ja
* zašto ja
* kuda ja
Итекако је филозофија нашла одговоре на та питања али оно што је интересантно је да то нису одговори какве очекујеш. Наиме, ти одговори су негативни или указују на то да нема одговора не зато што их не знамо, већ зато што су изван могућности сазнања. Суштински одговори филозофије су НЕГАТИВНИ ,или казују шта није. А то је ипак знање над знањима. Знати шта није, велико је знање! Веће него што они који никада нису дошли у додир са филозофијом могу да сањају.

Или, у неколико реченица одговор на та питања гласио би овако:

Питања "откуда, зашто и куда" ослањају се на форму опажања разума или каузалитет и своје важење имају само у појави, не и у ствари по себи.
Значи, ма колико одговора ти пружио а који се ослањају на те форме, њима нећу ни додирнути суштину света и живота већ само појаву, само представу у свести субјекта који опажа.

Даље, именица "ЈА" или его а на којој можемо да захвалимо оном који је први прогурао у свет тј. Фихтеу, заправо је ЗАБЛУДА ФИХТЕОВА коју су онда преузели многи да би се та заблуда укоренила данас као општа међу људима.
Наиме, Фихте је начинио једну фундаменталну грешку тиме што је ЈА претворио у субјекат реченице, претворио га у предмет анализе или буквално у СТВАР. Док, ЈА није ништа од тога. Ја је неспознатљиво и неопажљиво. Оно није ствар. Оно је доступно само у самосвести као интуиција, не као предмет који можемо сазнати.

Видиш, иако негативно, ово је довољно да ти заправо покаже шта је ЈА и то на много моћнији начин од твојих питања која су изникла и у себи садрже заблуде... тј. која су погрешна.

"Ко сам ја"
http://forum.krstarica.com/entry.php/4952-Ko-sam-JA

Pošalji "Откуда ја, зашто ја и куда ја?" na Facebook Pošalji "Откуда ја, зашто ја и куда ја?" na Google Pošalji "Откуда ја, зашто ја и куда ја?" na My Yahoo! Pošalji "Откуда ја, зашто ја и куда ја?" na Live Pošalji "Откуда ја, зашто ја и куда ја?" na MySpace Pošalji "Откуда ја, зашто ја и куда ја?" na Twitter Pošalji "Откуда ја, зашто ја и куда ја?" na Digg Pošalji "Откуда ја, зашто ја и куда ја?" na del.icio.us

Ažurirano 12.05.2016. u 21:33, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. 123loncar (avatar)
  ...ovo "JA" nekako kod ovakvih pitanja bukvalno se razume...a ono može biti sve ono što je svesno postojanja kosmosa oko njega , pa i njega u tom kosmosu....stojim na stanovištu da čak i elektron ( na svoj energetsko-matrijalan način), svestan je ovoga što pokušavam da kažem....konačno bez te njegove svesti , kao i svesti mnoguh drugih elemenata iz mikro sveta , ja sigurno kao ovakav ne bih imao svest --- ne bih postojao...hoću da kažem da ovde u ovim pitanjima nije bitan čovek u onom smislu "ja sam merilo svega" , već život , ma šta pod tim podrazumevali....
  .....recimo / zamislimo , ova pitanja postavlja neka tamo galaksija !

  "нема одговора не зато што их не знамо, већ зато што су изван могућности сазнања
  "

  ....i baš ovo je trenutno pravi , jedino mogući iskren odgovor - koji zadovoljava moju svest , sujetu , ego - šta god !

  ....neznam u kom sam kontekstu ova pitanja isporučio - ali znam da ih nosim decenijama....okreni obrni , filosofija nije savršena ....neznam koji pojam da upotrebim ( to ne znači da su dogme bolje , pa i poželjnije od nje )....

  ...okreni obrni Hvala što si posvetio svoje vreme ovim pitanjima !